Jak se vybavit na procházku se psem v zimě?

nuf-nuf.cz
Komerční článek
|
19. 12. 2023
|
Zima je tu, s ní přišel čas teplého oblečení, huňatých svetrů, funkčního prádla a dalšího zatepleného oblečení. Kdo má pejska, ten navíc musí řešit, jak obléknout svého čtyřnohého kamaráda, který prochladne častěji než jeho páníček, a jak se mu postarat o tlapičky.

Zatímco naše nohy chrání ponožky a boty, psí pokožka je v přímém kontaktu s mrazem, sněhem a solí. Natolik se do ochrany pejska ponoříme, že my pak vyběhneme ven jen tak a často nastydneme. Co to změnit a pořídit si také svojí venčící výbavu?

Vrstvení je základ

Ať už během chladnějších dní vyrážíte ven na procházku sami nebo s pejskem, je zásadní se správně obléci. Zatímco většina z nás je zvyklá na sebe oblékat tlusté svetry, vyteplené bundy, oteplovačky apod., ti chytřejší ví, že tudy cesta nevede a jen se potichu usmívají, když si stěžujeme, že nám stejně byla zima.

Silné oblečení totiž není řešení, o náš komfort se rozhodně nepostará. Mnohem lepší je vsadit na několik slabších vrstev, díky kterým se nejen nepřehřejete, ale ani neprochladnete. No a kdyby vám náhodou teplo skutečně bylo, stačí jednu vrstvu svléknout, a to bez obav z toho, že prochladnete. Jak vrstvení funguje?

Slyšeli jste o cibulovém efektu?

Pro vrstvení oblečení je zažitý pojem cibulový efekt, protože i cibule na sobě má několik vrstev, které ji chrání před okolními vlivy. Když se chystáte ven, neměli byste na sebe navlékat jen tričko a huňatý svetr, ale několik dobře vybraných tenkých vrstev z funkčních materiálů, jejichž úkolem je od těla odvést pot směrem ven, přitom vás ale udržet v suchu a teple.

  • Základem je funkční prádlo, které je v těsném kontaktu s pokožkou. Tvoří základní, nebo také transportní vrstvu oblečení, která tělesnou vlhkost rychle a efektivně odvede od pokožky.
  • Následovat by měla druhá vrstva, které se přezdívá izolační. Jejím úkolem je odvést vlhkost z první vrstvy, zároveň vás ale také má udržet v teple. Typickým příkladem této vrstvy jsou fleexové mikiny.
  • Třetí vrstva plní izolační a ochrannou funkci, jejím úkolem je ochránit vás před nepřízní počasí, měla by také odolat mechanickému poškození. Typickým příkladem jsou bundy a nepromokavé kalhoty. Pokud vám bude zima, můžete vsadit i na silnější bundu s větší tepelnou ochranou.

Víte, že páníček může se svým pejskem ladit? Stačí jeho ochrannou pláštěnku nebo zimní vestu sladit s vaší bundou, která by ideálně měla být nepromokavá. Co si budeme povídat, nenajde se mezi námi asi nikdo, kdo by během venčení ještě ani jednou nezmokl. Důležitá je také bezpečnost, proto by taková bunda na procházky s pejskem měla být i reflexní, díky čemuž zvýšíte svoji viditelnost a tím i bezpečnost.

pamlskovnik.png


nuf-nuf.cz

Co dalšího se vám na procházku se psem může hodit?

Ochranu těla před chladem a mrazem jste vyřešili, vyhráno ale ještě nemáte. Nejvíc tepla uniká skrz hlavu, proto si pořiďte také kvalitní čepici, ruce ochraňte pomocí kvalitních rukavic, na nohy si navlékněte funkční ponožky a vše završte kvalitní obuví vhodnou i do terénu.

Víte, že skutečnému pejskaři chybí ještě jedna věc, která patří mezi potřeby pro chovatele a nikdo se bez ní neobejde? Jasně, většina z vás tuší, že máme na mysli pamlskovník, který všechny psí dobroty udrží v suchu a vy je navíc máte jednoduše po ruce. Že ještě žádný pořádný nemáte? Pak to honem napravte a užívejte si společné toulky přírodou ještě víc.

Související články