Nejlepší ovocné omáčky k masu: zkus ananas se zázvorem nebo hrušku s badyánem

Shutterstock
|
28. 05. 2025
|
Výborné maso chutná samo o sobě, ale když k němu přidáš vymazlenou ovocnou omáčku, posuneš tuhle záležitost ještě o pár levelů výš. Máme pro tebe 7 tipů na skvělou ovocnou omáčku k masu, kterými snad nikdo neopovrhne.

Je jedno, jestli je zrovna sezóna grilovaček, nebo si prostě o běžném víkendu připravuješ maso k obědu. Zkus k němu přidat některou z omáček, které jsme pro tebe vybraly (a taky za tebe vyzkoušely!), a uvidíš, že to bude ještě mnohem lepší pochutnání.

Každou omáčku si teoreticky můžeš naservírovat k jakémukoli masu, ale samozřejmě ti poradíme i to, ke kterému konkrétnímu druhu bude úplně nejlepší.

Pomerančová omáčka s růžovým pepřem

Tahle omáčka se nejvíc hodí ke kachně, šťáva z ní je dokonce základem pro omáčku.

Co potřebuješ: šťáva z upečené kachny, pomeranč, sůl a růžový pepř podle chuti, med podle chuti a 150 ml smetany (na vaření i ke šlehání, záleží na tobě)

Jak na to?

  • Z masové šťávy odeber přebytečný tuk.
  • Oloupej a rozpul pomeranč. Loupání ti půjde líp, když ho opláchneš horkou vodou.
  • Pak pomeranč vymačkej a šťávu z něj i se slupkami přidej ke šťávě z masa. Pozor, všechna bílá část z pomeranče musí pryč, jinak by omáčka nakonec byla hořká.
  • Tuhle směs krátce povař, vmíchej do ní smetanu a dochuť omáčku solí, růžovým pepřem a případně i medem.

Rybízová omáčka s hřebíčkem

Rybízová omáčka je skvělou volbou ke zvěřině a k drůbeži, ale velkou službu udělá i v kombinaci se sýry.

Co potřebuješ: červený rybíz, cukr, hřebíček nebo skořici, víno nebo vinný ocet (všechno podle chuti)

Jak na to?

  • Tady je to extra jednoduché. Ingredience přidávej po troškách, pořádně je promíchej, a jakmile ti bude omáčka chuťově vyhovovat, krátce ji povař.
  • Omáčku můžeš dochutit i dalšími ingrediencemi, nemusíš se striktně držet návodu.

Švestková omáčka se skořicí

Se švestkovou omáčkou se trefíš do černého při přípravě jakéhokoli grilovaného masa.

Co potřebuješ: 300 g švestek nebo povidel, sůl, 40 ml tvrdého alkoholu (například whisky nebo slivovice), chilli a sůl podle chuti, deci červeného vína a ½ lžičky skořice

Jak na to?

  • Švestky nebo povidla smíchej v misce s tvrdým alkoholem a skořicí.
  • Podle chuti přidej sůl a chilli a znovu promíchej.
  • Ke směsi vlij víno, ale po troškách. Omáčka musí být polohustá nebo polořídká, někdy stačí i míň než deci.
  • Omáčku krátce povař, jedině tak se pořádně spojí chutě.
  • Je hotovo! Omáčku samozřejmě nepodávej dětem a abstinentům…

Mangová omáčka s chilli

Mangová omáčka je bezva ke kuřecímu masu a taky ke krevetám. A pozor, recept je přímo z naší „redakční kuchařky“, vyzkoušená asi tak stokrát (s troškou nadsázky)!

Co potřebuješ: 400 g mangové dužiny, ½ lžičky chilli vloček (záleží na tvých preferencích), lžíci medu, lžičku nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce limetkové šťávy, lžíci olivového oleje, lžičku sójovky, špetku soli a trochu vody na případné zředění

Jak na to?

  • Z manga vyndej pecku a dužinu nakrájej na kousky. Ty pak rozmixuj do takové textury, jakou si přeješ mít ve výsledku.
  • Na pánvi rozehřej olej a krátce na něm orestuj zázvor s chilli.
  • Pak přidej mangové pyré a ostatní ingredience kromě sójové omáčky.
  • Pořádně směs promíchej a na mírném ohni ji povař zhruba 5–10 minut.
  • Omáčka by měla zhoustnout, nezapomeň ji občas promíchat, aby se ti nepřipálila.
  • Sójovku případně vmíchej až ke konci a jen jestli se ti do omáčky chuťově hodí.
  • Když bude omáčka na tvůj vkus příliš hustá, po malých dávkách do ní vmíchej vodu.

Hrušková omáčka s badyánem

Další perfektní volbou je hrušková omáčka. Ta se nejvíc hodí ke zvěřině a k hovězímu.

Co potřebuješ: 4 hrušky, 40 ml vývaru, deci bílého dezertního vína, celou skořici, badyán, limetku, lžičku cukru, podle chuti sůl a pepř (ideálně bílý) a trošku mleté skořice

Jak na to?

  • Tři hrušky si oloupej a zbav je jádřince.
  • Nakrájej je na plátky a dej je do hrnce společně s celou skořicí, hvězdičkou badyánu a cukrem.
  • To všechno přelij vínem a vývarem a nech to trošku rozvařit.
  • Potom ze směsi vyndej koření a rozmixuj ji na pyré.
  • Čtvrtou hrušku oloupej a nakrájej na miniaturní kostičky.
  • Ty pak přidej do omáčky a nech ji znovu krátce povařit.
  • Podle chuti přidej sůl a pepř a je hotovo!

Brusinková omáčka s rozmarýnem

Další hit, který milujeme a ke kterému píšeme recept podle svých zkušeností. Zkusíš ho? Brusinková omáčka s rozmarýnem je skvělá hlavně ke krůtímu masu a ke zvěřině.

Co potřebuješ: 200 g brusinek (čerstvých nebo mražených), 100 ml vody, lžičku nasekaného čerstvého rozmarýnu (nebo ½ lžičky sušeného), lžíci citrónové šťávy, lžíci olivového oleje, 2 lžíce medu, 50 ml červeného vína a špetku soli

Jak na to?

  • Čerstvé brusinky omyj, ty mražené ani nemusíš rozmazovat.
  • Do hrnce nalij vodu a přidej brusinky. Přiveď obojí k varu, postupně, na středním plamenu.
  • Jakmile obojí povaříš, stáhni plamen na minimum a přidej med, rozmarýn, citrónovou šťávu a špetku soli.
  • Pokud chceš použít i červené víno, tohle je správná chvíle na jeho přilití.
  • Všechno pořádně promíchej a vař to zhruba 10 minut. Brusinky musí být měkké a omáčky musí začít houstnout.
  • Jakmile je omáčka dostatečně hustá, stáhni ji z plamene. Kdyby ti zhoustla příliš, přidej trochu vody.
  • Pokud chceš mít hladší texturu, ještě ji promixuj.
  • Omáčku nakonec chuťově dolaď medem, solí nebo čímkoli, co ti v ní chybí.

shutterstock_733733011.jpg

Brusinková omáčka je jednoduchá, ale chuťově vynikající.
Shutterstock
Brusinkovou omáčku využiješ na víc způsobů.

Ananasová omáčka se zázvorem

Ananasová omáčka nejlíp podtrhne chuť grilovaných ryb nebo vepřové panenky. Originál je bez zázvoru, ale pokud máš jeho chuť ráda, doplň si ho v množství, které ti bude milé.

Co potřebuješ: 250 g ananasu (čerstvého nebo z konzervy), šťávu z citrónu, 100 g cukru, deci vody, lžíci solamylu a nastrouhaný zázvor podle chuti

Jak na to?

  • Ananas nakrájej na maličké kousky.
  • Dej ho do malého hrnce a přidej citrónovou šťávu, vodu a cukr.
  • Krátce směs povař, případně ke konci přidej zázvor.
  • Smíchej si solamyl s troškou vody a omáčku jím zahusti.

Ovocné omáčky k masu neosloví každého, ale když už, tak pořádně. Neboj se s nimi zaexperimentovat a zkus i další ovoce. Vždycky bys akorát měla přemýšlet nad tím, jak spolu budou ladit chutě, aby jedna nepřebíjela druhou.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • makro.cz/recepty/omacky-prilohy/pomerancova-omacka-k-pecene-kachne
  • apetitonline.cz/menu/co-vsechno-se-da-udelat-z-rybizu-pripravte-si-rybizovy-dzem-kynuty-kolac-rybizove-vino-i
  • neplechanaplechu.cz/2018/08/svestkova-omacka-k-masu.html
  • ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/804-recepty/14-hruskova-omacka
  • kuchteni.cz/recepty/1103-ananasova-jemna-omacka.html
  • autorčiny zkušenosti
Související články