
Je jedno, jestli je zrovna sezóna grilovaček, nebo si prostě o běžném víkendu připravuješ maso k obědu. Zkus k němu přidat některou z omáček, které jsme pro tebe vybraly (a taky za tebe vyzkoušely!), a uvidíš, že to bude ještě mnohem lepší pochutnání.
Každou omáčku si teoreticky můžeš naservírovat k jakémukoli masu, ale samozřejmě ti poradíme i to, ke kterému konkrétnímu druhu bude úplně nejlepší.
Pomerančová omáčka s růžovým pepřem
Tahle omáčka se nejvíc hodí ke kachně, šťáva z ní je dokonce základem pro omáčku.
Co potřebuješ: šťáva z upečené kachny, pomeranč, sůl a růžový pepř podle chuti, med podle chuti a 150 ml smetany (na vaření i ke šlehání, záleží na tobě)
Jak na to?
- Z masové šťávy odeber přebytečný tuk.
- Oloupej a rozpul pomeranč. Loupání ti půjde líp, když ho opláchneš horkou vodou.
- Pak pomeranč vymačkej a šťávu z něj i se slupkami přidej ke šťávě z masa. Pozor, všechna bílá část z pomeranče musí pryč, jinak by omáčka nakonec byla hořká.
- Tuhle směs krátce povař, vmíchej do ní smetanu a dochuť omáčku solí, růžovým pepřem a případně i medem.
Rybízová omáčka s hřebíčkem
Rybízová omáčka je skvělou volbou ke zvěřině a k drůbeži, ale velkou službu udělá i v kombinaci se sýry.
Co potřebuješ: červený rybíz, cukr, hřebíček nebo skořici, víno nebo vinný ocet (všechno podle chuti)
Jak na to?
- Tady je to extra jednoduché. Ingredience přidávej po troškách, pořádně je promíchej, a jakmile ti bude omáčka chuťově vyhovovat, krátce ji povař.
- Omáčku můžeš dochutit i dalšími ingrediencemi, nemusíš se striktně držet návodu.
Švestková omáčka se skořicí
Se švestkovou omáčkou se trefíš do černého při přípravě jakéhokoli grilovaného masa.
Co potřebuješ: 300 g švestek nebo povidel, sůl, 40 ml tvrdého alkoholu (například whisky nebo slivovice), chilli a sůl podle chuti, deci červeného vína a ½ lžičky skořice
Jak na to?
- Švestky nebo povidla smíchej v misce s tvrdým alkoholem a skořicí.
- Podle chuti přidej sůl a chilli a znovu promíchej.
- Ke směsi vlij víno, ale po troškách. Omáčka musí být polohustá nebo polořídká, někdy stačí i míň než deci.
- Omáčku krátce povař, jedině tak se pořádně spojí chutě.
- Je hotovo! Omáčku samozřejmě nepodávej dětem a abstinentům…
Mangová omáčka s chilli
Mangová omáčka je bezva ke kuřecímu masu a taky ke krevetám. A pozor, recept je přímo z naší „redakční kuchařky“, vyzkoušená asi tak stokrát (s troškou nadsázky)!
Co potřebuješ: 400 g mangové dužiny, ½ lžičky chilli vloček (záleží na tvých preferencích), lžíci medu, lžičku nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce limetkové šťávy, lžíci olivového oleje, lžičku sójovky, špetku soli a trochu vody na případné zředění
Jak na to?
- Z manga vyndej pecku a dužinu nakrájej na kousky. Ty pak rozmixuj do takové textury, jakou si přeješ mít ve výsledku.
- Na pánvi rozehřej olej a krátce na něm orestuj zázvor s chilli.
- Pak přidej mangové pyré a ostatní ingredience kromě sójové omáčky.
- Pořádně směs promíchej a na mírném ohni ji povař zhruba 5–10 minut.
- Omáčka by měla zhoustnout, nezapomeň ji občas promíchat, aby se ti nepřipálila.
- Sójovku případně vmíchej až ke konci a jen jestli se ti do omáčky chuťově hodí.
- Když bude omáčka na tvůj vkus příliš hustá, po malých dávkách do ní vmíchej vodu.
Hrušková omáčka s badyánem
Další perfektní volbou je hrušková omáčka. Ta se nejvíc hodí ke zvěřině a k hovězímu.
Co potřebuješ: 4 hrušky, 40 ml vývaru, deci bílého dezertního vína, celou skořici, badyán, limetku, lžičku cukru, podle chuti sůl a pepř (ideálně bílý) a trošku mleté skořice
Jak na to?
- Tři hrušky si oloupej a zbav je jádřince.
- Nakrájej je na plátky a dej je do hrnce společně s celou skořicí, hvězdičkou badyánu a cukrem.
- To všechno přelij vínem a vývarem a nech to trošku rozvařit.
- Potom ze směsi vyndej koření a rozmixuj ji na pyré.
- Čtvrtou hrušku oloupej a nakrájej na miniaturní kostičky.
- Ty pak přidej do omáčky a nech ji znovu krátce povařit.
- Podle chuti přidej sůl a pepř a je hotovo!
Brusinková omáčka s rozmarýnem
Další hit, který milujeme a ke kterému píšeme recept podle svých zkušeností. Zkusíš ho? Brusinková omáčka s rozmarýnem je skvělá hlavně ke krůtímu masu a ke zvěřině.
Co potřebuješ: 200 g brusinek (čerstvých nebo mražených), 100 ml vody, lžičku nasekaného čerstvého rozmarýnu (nebo ½ lžičky sušeného), lžíci citrónové šťávy, lžíci olivového oleje, 2 lžíce medu, 50 ml červeného vína a špetku soli
Jak na to?
- Čerstvé brusinky omyj, ty mražené ani nemusíš rozmazovat.
- Do hrnce nalij vodu a přidej brusinky. Přiveď obojí k varu, postupně, na středním plamenu.
- Jakmile obojí povaříš, stáhni plamen na minimum a přidej med, rozmarýn, citrónovou šťávu a špetku soli.
- Pokud chceš použít i červené víno, tohle je správná chvíle na jeho přilití.
- Všechno pořádně promíchej a vař to zhruba 10 minut. Brusinky musí být měkké a omáčky musí začít houstnout.
- Jakmile je omáčka dostatečně hustá, stáhni ji z plamene. Kdyby ti zhoustla příliš, přidej trochu vody.
- Pokud chceš mít hladší texturu, ještě ji promixuj.
- Omáčku nakonec chuťově dolaď medem, solí nebo čímkoli, co ti v ní chybí.
shutterstock_733733011.jpg

Ananasová omáčka se zázvorem
Ananasová omáčka nejlíp podtrhne chuť grilovaných ryb nebo vepřové panenky. Originál je bez zázvoru, ale pokud máš jeho chuť ráda, doplň si ho v množství, které ti bude milé.
Co potřebuješ: 250 g ananasu (čerstvého nebo z konzervy), šťávu z citrónu, 100 g cukru, deci vody, lžíci solamylu a nastrouhaný zázvor podle chuti
Jak na to?
- Ananas nakrájej na maličké kousky.
- Dej ho do malého hrnce a přidej citrónovou šťávu, vodu a cukr.
- Krátce směs povař, případně ke konci přidej zázvor.
- Smíchej si solamyl s troškou vody a omáčku jím zahusti.
Ovocné omáčky k masu neosloví každého, ale když už, tak pořádně. Neboj se s nimi zaexperimentovat a zkus i další ovoce. Vždycky bys akorát měla přemýšlet nad tím, jak spolu budou ladit chutě, aby jedna nepřebíjela druhou.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- makro.cz/recepty/omacky-prilohy/pomerancova-omacka-k-pecene-kachne
- apetitonline.cz/menu/co-vsechno-se-da-udelat-z-rybizu-pripravte-si-rybizovy-dzem-kynuty-kolac-rybizove-vino-i
- neplechanaplechu.cz/2018/08/svestkova-omacka-k-masu.html
- ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/804-recepty/14-hruskova-omacka
- kuchteni.cz/recepty/1103-ananasova-jemna-omacka.html
- autorčiny zkušenosti