Sladká bitva: med versus cukr. Med je prospěšnější, ale nesmí se to s ním přehánět

Shutterstock
|
11. 05. 2025
|
Máš pocit, že když si do čaje nebo do nedělní buchty dáš med, nemáš v něm nakonec ani moc cukru? Tak to se pleteš. Potrvá to jen chvilku a vyvedeme tě z omylu. Zároveň ale prozradíme, že med je opravdu vhodnější sladidlo než bílý rafinovaný cukr.

Neboj, nebudeme ti nijak extra motat hlavu. Ono je totiž vlastně docela jednoduché. Na začátku si stačí uvědomit, že výroba medu se bez cukru jako takového neobejde. Takže v něm prostě cukr je, společně s vodou. Ale má to několik podstatných ale!

Sonda do sladidel současnosti

Po cukru dneska v případě slazení spousta z nás sahá úplně automaticky. Jiní zase upřednostňují alternativní sladidla, jako je erythritol, xylitol nebo maltitol, případně čekankový sirup.

Pak jsou tu ještě umělá sladidla, jako třeba aspartam, která sice mají nižší energetickou hodnotu než cukr, ale zase není tak úplně prokázáno, jaký vliv má jejich pravidelná konzumace na lidský organismus. A spíš se jimi straší.

A pak jsou tací, kteří nedají dopustit na med. Mimochodem – med znali už staří Egypťani a Řekové a jeho obliba se táhla dlouhou historií až dodneška. Med patřil do různých uznávaných medicín, jako je ta čínská nebo indická.

V našich končinách se o medu ve svém „projevu“ zmiňuje už praotec Čech po výstupu na Říp. Od 11. století patřily české země – dnešním jazykem – k exportérům medu a medových produktů. V Praze se dokonce konávaly i medové trhy.

S medem si můžeš osladit, co chceš. Čaj, kávu, klidně ho při pečení buchet a koláčů přidej do těsta. Jednou za čas si taky můžeš dopřát sladkou vzpomínku na dětství v podobě rohlíku namazaného medem… Ach!

Přínosy medu pro naše zdraví

Sirupovitá tekutina, kterou získáváme díky práci včel medonosných, má nezpochybnitelné benefity, které se vyplatí nepřehlížet.

  • Obsahuje prospěšné živiny. Tohohle sladidla sice nejíme tolik, aby se projevil obsah vitamínů a minerálů v něm, ale rozhodně musíme zmínit polyfenoly. Ty mají například antimikrobiální vlastnosti, působí protizánětlivě a taky jako antioxidanty.
  • Med má vyšší sladivost. Stačí ho tedy použít míň než cukru.
  • Antioxidanty zdůrazníme, protože je jich v medu hodně – jde třeba o flavonoidy a fenolové kyseliny. Obecně antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí buněk a taky rozvoji diabetu 2. typu a rakovinného bujení v těle.
  • Oproti cukru má nižší glykemický index. Bílý cukr má GI 68, zatímco med asi 55. Med tedy zvedá hladinu cukru v krvi pomaleji a není u něj tak vysoké riziko nepříjemného výkyvu. Tuhle vlastnost ocení všichni, obzvlášť pak diabetici.
  • Podle některých studií konzumace medu prospívá zdraví lidského srdce. Takových studií je ale zatím málo, takže tenhle fakt berme s rezervou.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol.
  • Lokálně pomůže na lehké, nezávažné popáleniny. Konkrétně manukový med je na to ideální.
  • Pomáhá při kašli – ulevuje od něj a zkracuje dobu, kdy se s ním trápíme.

Pozor! Děti do 1 roku nesmí med jíst, a to kvůli možnému rozvoji botulismu.

Med v sobě sice má cukr, ale pro úplnost – jde o fruktózu, glukózu a v malém množství i další druhy cukrů. Právě díky tomu má odlišné vlastnosti od rafinovaného cukru, co se vstřebávání týče.

Med vs. cukr: v čem spočívají rozdíly?

Odlišností mezi medem a cukrem je celá řada. Přínosy medu už známe, tak jen pojďme doplnit, jak je na tom se svými vlastnostmi klasický bílý cukr:

  • Představuje prázdné kalorie bez dalších benefitů. Přispívá k rozvoji obezity a ke zvýšené hladině cukru v krvi, stejně tak rozvoji inzulinové rezistence.
  • Neobsahuje žádné prospěšné látky, jako třeba med nabízí antioxidanty.
  • Prudce zvyšuje hladinu cukru v krvi, zároveň pak dochází k prudkému snížení. Tyhle výkyvy můžou být nejen nepříjemné, ale i nebezpečné.

shutterstock_2564632601.jpg

Kvalitní med seženeš spíš u včelaře než v obchodě.
Shutterstock
Vybírej si med přímo od včelaře. Medy v v regálech obchodů jen zřídkakdy stojí za to.

Co ze srovnání medu a cukru plyne?

Med je podstatně zdravější alternativa slazení, která má dokonce i nižší glykemický index, což je fajn. Na druhou stranu nezapomínej na to, že i med je kalorický a obsahuje cukr, takže se musí baštit pěkně s mírou.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • jahan.cz/historie-medu
  • mte.cz/stravovani/vyvazeny-energ-prijem/glykemicky-index
  • healthline.com/nutrition/benefits-of-honey
  • etiketynamed.cz/jak-vznika-vceli-med
  • webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-738/honey
Související články