Málo energie nebo akné. S čím vším pomáhá ananas?

Bigstockphoto
|
23. 10. 2023
|
Na ovoce máme chuť hlavně v létě, ale v zimě bychom na něj neměli zapomínat, aby nám nechyběly vitamíny. A taky minerály a další prospěšné látky. Posvítily jsme si v redakci tentokrát na ananas a našly jsme spoustu důvodů, proč si ho dávat.

Té luxusní chuti tak akorát uzrálého ananasu se na světě jen máloco vyrovná, nemyslíš? Už proto ho milujeme. Důvodů ale může být mnohem víc a možná tě překvapí, že jde o ovoce, které se v přiměřeném množství velmi hodí i do redukční diety, tedy při hubnutí. Proč si tedy ananas čas od času určitě dopřát?

Pořádná nálož vitamínů, minerálů a dalších pokladů

Ananas pod svou kůrou ukrývá celou plejádu prospěšných látek. Kromě vitamínu B12, vitamínu E a C, který ti pomůže budovat imunitu, obsahuje vápník, draslík, hořčík, zinek a železo, dále pak kyselinu listovou a ferulovou, mangan nebo rostlinné steroly – to jsou mimochodem ty látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vysoký obsah vlákniny zase podporuje bezproblémové zažívání a zřejmě nejcennější je na tomhle ovoci enzym bromelain, který působí protizánětlivě.

Nezřídka ti ho právě kvůli bromelainu doporučí lékař, když se potýkáš záněty souvisejícími s kašlem, s křečovými žilami nebo máš přetížené vazy a šlachy. Kromě toho všeho je v ananasu prospěšná kombinace betakarotenu, síry, bromelainu a vitamínu C, která na lidský organismus působí antioxidačně. Bromelin samotný se stará o snižování krevního tlaku tím, že pomáhá rozpouštět usazeniny v krevním řečišti.

Ovoce, které si můžeš dát i při dietě

Snažíš se zhubnout? Pak si dopřej ananas, ale v přiměřeném množství – asi takovém, co se vejde do dlaně (denně). Nejenže spolehlivě uspokojí chuť na sladké, ale také napomůže spalování tuků, prostřednictvím zmíněného bromelainu.

Blahodárně působí na kůži a akné

Popraskaná a nezdravá kůže si o ananas vyloženě říká. Pokud si na něm z nějakého důvodu nechceš pochutnat, kousek si ho rozmixuj a hustou kaši si pak vmasíruj do místa, které tě tak zlobí. Dospívající i dospělé, kteří musí řešit akné, zase potěší, že si z ananasu mohou připravit pleťovou masku nebo si pomoct od problémů pravidelnou konzumací ananasu.

shutterstock_395395753.jpg

Dej si ananas, pomáhá s ledasčím!
Shutterstock
Ananas dokáže neuvěřitelně naboostovat naše zdraví!

Trápení s trávením? Rozluč se s ním

Jestli tvoje trávení nefunguje tak, jak by mělo, ananas ti může situaci usnadnit. Pomáhá totiž při trávení proteinů, takže pokud máš neustále pocit plného břicha a je ti těžko, tohle ovoce na tebe možná perfektně zapůsobí. Vhodný je také pro ty, které trápí žlučník a slinivka, je ale potřeba dát si pozor na to, aby ananas nebyl příliš kyselý.

A co dál?

Ještě ti to nestačí? Tak tady jsou další důvody, proč si ananas oblíbit:

  • Ananas pomáhá zmírňovat menstruační bolesti.
  • Látky obsažené v ananasu podporují hojení a regeneraci organismu, oceňují ho i sportovci.
  • Konzumace ananasu je dobrou prevencí srdečních a mozkových chorob.
  • Ananas zvyšuje účinnost chemoterapie.
  • Pomáhá na překyselený žaludek.
  • Zvyšuje plodnost.
  • Díky manganu budeš mít víc energie.
  • Látky obsažené v ananasu zabraňují usazování cholesterolu v krvi, čímž velmi chrání srdce.
  • Působí protizánětlivě na dásně.

Jak si ananas naservírovat?

Ananas je, stejně jako další ovoce, v kuchyni snadno využitelné a zpracovatelné. Pokud si ho nechceš dávat samotný nebo posypaný kokosem (což je naprosto luxusní záležitost), použij ho při pečení dobrot (například na vršek dortů nebo koláčů), udělej si z něj smoothie nebo si dej kolečko na skleničku s drinkem a nezapomeň ho k drinku přikousnout. A pozor, ananas je vynikající grilovaný! Budeš z něj nadšená!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články