Zázvorová voda tě zbaví tuku, zánětu i migrény

bigstockphoto.com
|
01. 11. 2020
|
Účinky zázvoru znaly už naše babičky. V rodinách ho „ordinovaly“ na nejrůznější druhy nevolností i nemocí. Pro své účinky byl tenhle magický kořen ceněný nejen v lidovém léčitelství. A dnes se znovu dostává na výsluní. Proč pít zázvorovou vodu?

Jak si zázvorovou vodu připravit?

Ten nejjednodušší recept spočívá ve vylouhování nakrájeného kořene zázvoru několik hodin v obyčejné vodě. Abys ale podpořila maximum z jeho účinků, můžeš k němu přidat lžíci medu a šťávu z jednoho a půl citronu. Zázvorovou vodu schovej do ledničky, kde vydrží i několik dní. Popíjet bys ji měla ideálně několikrát denně na lačno nebo před každým jídlem. Účinky téhle léčebné kúry se na sebe nenechají dlouho čekat.

Už žádný zbytečný cukr

S každým douškem slazené coly nebo jiné limonády dostáváš do svého těla značné množství cukru, které mu rozhodně neprospívá. Pokud ti ale klasická kohoutková voda nevoní a zároveň se ti nechce tahat z obchodu balíky minerálních vod, možná ti zachutná (ne)obyčejná voda s plátky zázvoru. Do většího džbánku naházej zázvor nakrájený na tenké plátky nebo kolečka a zalij vodou. Po 4–6 hodinách v lednici můžeš limonádu bez výčitek popíjet.

Zbav se zažívacích potíží a nevolností

Zázvor naše babičky doporučovaly při nejrůznějších zažívacích obtížích. Kořen totiž obsahuje gingerol, který upravuje činnost trávicí soustavy, působí skvěle na žaludek, pomáhá se zažíváním i trávením. Zázvor zklidní žaludek běhm mořské nemoci nebo jakékoliv nevolnosti způsobené nepřirozeným pohybem. V omezeném množství mohou zázvorovou vodu popíjet taky těhotné ženy, které trápí ranní nevolnosti.

Účinný spalovač tuků

Existuje několik přírodních možností, které ti můžou pomoct s redukcí hmotnosti. Samozřejmě bez odpovídající změny jídelníčku a zařazení pohybu do denního harmonogramu budou zcela neúčinné. Pokud ses ale do hubnutí pustila, popíjej několikrát denně právě vodu ze zázvoru. Ta má totiž termogenní účinek, který nastartuje tvůj metabolismus a v těle začne působit jako přírodní spalovač tuku, který podporuje přirozený úbytek hmotnosti.

bigstock-selective-focus-ginger-lemon-364883164.jpg

Zázvorová voda chutná i pomáhá.
bigstockphoto.com
Najdi si svůj důvod, proč pít vodu se zázvorem!

Nemoci nebudou mít šanci

V období chřipek a nejrůznějších epidemií je zázvorová voda nedocenitelným pomocníkem. Zázvor se totiž může pochlubit taky silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Zázvorovou vodu proto popíjej ideálně dvakrát denně (ráno nalačno) a nemocem nebo zánětům se vyhneš obloukem. Antioxidační účinky zázvoru navíc pomáhají předcházet předčasným příznakům stárnutí, Alzheimerově chorobě, Parkinsonově chorobě, srdečním onemocněním a rakovině.

Snížení vysokého krevního tlaku

Vysoký krevní tlak je původcem celé řady kardiovaskulárních onemocnění a jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Naštěstí existují způsoby, jak ho snížit i bez použití léků a chemie. Znovu nejde o nic jiného než zázvorovou vodu, která obsahuje draslík. Jde o minerál regulující hladinu krevního tlaku. Kromě toho taky snižuje riziko vzniku cévní mozkové příhody a pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v těle.

Regulace hladiny cholesterolu

Pokud tě kromě vysokého krevního tlaku trápí i vyšší hladina „špatného“ cholesterolu, naordinuj si zázvorovou kúru ideálně třikrát denně. Je totiž vědecky potvrzeno, že zázvor snižuje koncentrace všech kardiálních markerů, jakými jsou LDL cholesterol, arginázová aktivita a triglyceridy.

Už žádné bolesti hlavy a migrény

Bolesti hlavy můžou mít nejrůznější příčiny. I s nimi si ale dokáže dost dobře poradit zázvor, respektive odvar z něj. Jakmile cítíš první náznaky bolesti, vypij velkou sklenici zázvorové vody. Ta může bolest v počátku zastavit a zároveň zklidní podrážděný žaludek, který často trápí osoby trpící nepříjemnou migrénou.

Znáš nějaké další účinky zázvoru, o kterých nebyla v článku řeč? Dej nám o nich vědět v diskuzi pod ním!

Související články