Koronavirus na površích přežije až 28 dní, zjistili vědci

pixabay.com
|
20. 10. 2020
|
Druhá vlna nemoci covid-19 nám dává pekelně zabrat. Lidé v karanténě, obsazená lůžka, špatné trasování i jistá dávka bezohlednosti ke zvládání pandemie příliš nepřispívají. A aby toho nebylo málo, australští vědci přišli se šokujícím zjištěním!

Koronavirus je odolná potvora

Život koronaviru totiž zkoumali odborníci z agentury Organizací pro vědecký a průmyslový výzkum Commonwealthu (CSIRO), kteří zjistili, že koronavirus na površích přežívá déle, než jsme si původně mysleli. Třeba na bankovkách, displejích telefonů nebo nerezové oceli může zůstat infekční až 28 dní! Původně se přitom mluvilo o dvou, maximálně šesti dnech.

Tak trošku sterilní podmínky

Další odborníci ale pochybují, nakolik je nákaza po kontaktu s infikovaným povrchem častá. Výzkum zmíněné organizace byl navíc prováděn v laboratorních podmínkách. Například Ron Eccles, bývalý ředitel centra pro výzkum nachlazení a chřipky na Cardiffské univerzitě, je toho názoru, že závěr studie způsobuje „zbytečný strach“.

2.jpg

Jak minimalizovat riziko přenosu koronaviru? Poradíme!
pixabay.com
Prevence je v tomhle případě mnohem lepší než nákaza.

Přenos je velmi nepravděpodobný

Nejvíce se virus totiž šíří kapénkami nemocného člověka. Navíc většinou je nakažený vykašle společně se stopovým množstvím hlenu a ten představuje pro viry nepřátelské prostředí díky tomu, že obsahuje bílé krvinky s enzymy, které viry ničí. Lidé se samozřejmě mohou nakazit i tak, že se dotknou infikovaného povrchu z plastu či kovu, takový případ přenosu je však výrazně méně častý než jiný způsob nákazy.

  • Mohlo by tě zajímat: Jediné zakašlání může do vzduchu rozptýlit až 3 000 kapének!

Důležité pravidlo 3R

Abys snížila riziko nákazy nemocí covid-19 je nezbytně nutné dodržovat alespoň tři základní pravidla, která politici i odborná veřejnost označují jako „3R“. Patří sem roušky, rozestupy a ruce, respektive jejich důkladné a správné mytí. Pokud zrovna nemáš k dispozici vodu a mýdlo, vystačíš si s desinfekčním gelem, který zvládneš jednoduše připravit doma z několika základních surovin.

Eliminace (korona)virů do jedné minuty

Právě správné mytí rukou  je jedním ze způsobů, jak zničit (korona)viry spolehlivě během několika mála sekund. Vědecké bádání totiž ukázalo, že lze viry deaktivovat do jedné minuty, když se povrchy dezinfikují 62 až 71 procentním alkoholem, nebo čisticími prostředky s peroxidem vodíku či chlornanem sodným. Proto důležitost mytí rukou nepodceňuj a zbytečně si s touhle věcí nezahrávej!

Máš ve svém okolí někoho, kdo se nemocí covid-19 nakazil? Jaký měl průběh? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články