
Limonády si sice můžeš koupit v každém obchodě a snad už i každé kavárně, často jsou ale kvůli vysokému obsahu cukru, umělých sladidel nebo barviv nezdravé. Udělej si proto vlastní podle našich nejlepších receptů na domácí limonády!
#1 Mátová
Na tuhle sklenici aromatické svěžesti budeš potřebovat hrst čerstvé máty, 3 lžíce třtinového cukru, citron a litr vody. Omyté mátové lístky rozdrť spolu s třtinovým cukrem, aby uvolnily šťávu. Citron nakrájej na kolečka, přidej k rozdrcené směsi a zalij vodou. Stačí už jen přidat led a můžeš servírovat!
#2 Bezinková
Bezinky jsou skvělé v marmeládách, ale třeba i likérech. Hlavně v severských zemích z nich vyrábí populární alko i nealko nápoje.
Budeš potřebovat hrst bezinek, 1/2 hrnku třtinového cukru, 1/2 hrnku citronové šťávy, 1/2 hrnku vody. V hrnci povař na střední teplotě bezinky s cukrem a vodou a míchej tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom odstav z plamene a nech hodinu odležet. Právě jsi vyrobila bezinkový sirup, ke kterému stačí přidat citronovou šťávu, zalít vodou a můžeš podávat.
#3 Grepová
Grapefruitová šťáva tě svou hořkostí pořádně zchladí. Budeš potřebovat šťávu z 6 grepů a 1/2 hrnku třtinového cukru.
Grepovou šťávu nalij do džbánu, přisyp cukr a rozmíchej v půl litru horké vody, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak přilij půl litru studené vody a znovu promíchej. Limonádu nech v lednici do druhého dne uležet a potom podávej s plátky citronu a s ledem.
shutterstock_293947229.jpg

#4 Tymiánová s vodkou
Jestli chystáš letní oslavu, tahle kombinace tě pořádně nakopne i osvěží zároveň. Na litr limonády budeš potřebovat 200 g třtinového cukru, 6 snítek tymiánu, 1/2 litru citronové šťávy a 250 ml vodky.
V hrnci vař půl litru vody, cukr a tymián tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Po vychladnutí vzniklý sirup přeceď, promíchej s citronovou šťávou a vodkou, přidej kostky ledu a můžeš podávat.
#5 Borůvková
Není nad limonádu ze sezónního ovoce! Budeš potřebovat hrnek borůvek, 60 ml bezového sirupu, šťávu z citronu a litr vody.
Omyté borůvky rozmixuj asi se třetinou vody, sirupem a citronovou šťávou. Dolij zbytkem vody, dobře promíchej a podle chuti případně oslaď. Podávej s ledem a čerstvými borůvkami.
#6 Zázvorová
Zázvor tě v zimě zahřeje, v létě zchladí. Jeho blahodárné účinky na imunitu jsou navíc nepopiratelné!
Budeš potřebovat 90 g najemno nastrouhaného zázvoru, 1/4 hrnku medu, 1/2 hrnku vody a 1 hrnek citronové šťávy.
Povař v hrnci med s vodou, dokud se med úplně nerozpustí. Potom přidej nastrouhaný zázvor, přikryj pokličkou, odstav z plamene a nech půl hodiny odležet. Vzniklý sirup přeceď a nech v lednici hodinu vychladnout.
Pro přípravu limonády stačí smíchat sirup s citronovou šťávou a zalít studenou vodou. Obohatit ji můžeš třeba ananasovým džusem nebo ginem.
#7 Malinová
Klasická malinovka po domácku. Budeš na ni potřebovat 2 hrsti malin, lžičku stévie, 7 hrnků vody a 2 hrnky citronové šťávy.
Nejdřív rozmixuj maliny se stévií, potom přilej hrnek vody a mixuj, dokud směs nebude hladká. Pak dolej zbylou vodu a citronovou šťávu, případně doslaď stévií.
shutterstock_1777940180.jpg

#8 Rybízová
Na limonádu ze superzdravého rybízu budeš potřebovat 750 g rybízu, 750 g třtinového cukru, 750 ml vody a šťávu ze 2 citronů.
Rybíz odstopkuj a omyj, rozmačkej ho v misce s menší částí cukru a nech v lednici hodinu odstát. Po vyndání z lednice směs znovu rozmačkej a propasíruj. V hrnci povař vodu se zbylým cukrem, dokud se úplně nerozpustí. Do vzniklé cukrové vody nalij rybízovou a citronovou šťávu. Před podáním nezapomeň naředit vodou.
#9 Levandulová
Budeš potřebovat hrst sušené nebo čerstvé levandule, 20 g třtinového cukru nebo medu a šťávu z citronu.
Přiveď k varu půl litru vody a nech v něm rozpustit třtinový cukr/med. Přidej hrst sušené levandule a nech hodinu louhovat. Potom směs promixuj tyčovým mixérem, sceď přes plátno, přidej citronovou šťávu a zbylou vodu podle chuti a můžeš podávat.
shutterstock_1784673620.jpg

#10 Melounová
Připrav si 400 g melounu, 2 citrony, třtinový cukr a vodu. Meloun nakrájej na malé kostky a spolu s citronovou šťávou a 4 lžícemi třtinového cukru rozmixuj v mixéru. Pak už jen zalij vodou a vychutnávej!
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7
Autor článku: redakce