Apfelschorle: tohle lahodné osvěžení od sousedů už nedáš z ruky

Shutterstock
|
20. 08. 2023
|
Když vedro útočí, je naší největší starostí to, jak se zchladíme. Pokud už jsi vyzkoušela všechny triky, které znáš, máme pro tebe ještě jeden, o němž jsi možná dosud nevěděla.

Je jím úžasně jednoduchý, zato však nesmírně osvěžující drink, jemuž se říká Apfelschorle nebo taky Apfelspritz. Ten má svůj původ v Německu a Rakousku, kde ho seženeš prakticky v každé restauraci nebo v obchodě. Nápoje tohohle typu se v těchhle zemích objevovaly už během 18. století a o jejich oblibě svědčí právě to, že se servírují dodneška.

Spritz nebo taky schorle je označení pro „střik“ – zatímco nás nejspíš napadne jen vinný střik (víno s perlivou vodou nebo minerálkou), u sousedů je plejáda pestřejší. Dnešní spritzer se dělá i z ovocných šťáv, a jak už název našeho drinku napovídá, u Apfelschorle jde o jablka, tedy o jablečnou šťávu. Oblíbená je i varianta s citrónovou nebo grepovou šťávou.

shutterstock_737517844.jpg

Apfelschorle není příliš sladké. Je takové, jaké si ho uděláš.
Shutterstock
Tenhle nápoj milují Němci, Rakušani i Švýcaři. Co když je řada na nás?

Apfelschorle, seznamte se!

A o co tedy jde? Jednoduše o mix jablečné šťávy (moštu) a perlivé nebo minerální vody. Tahle kombinace nejenže (po řádném vychlazení) báječně chutná, ale obliby se jí dostává i coby funkčnímu nápoji u sportovců – smícháním moštu s minerálkou v poměru 2:1 lze prý získat skvělý izotonický nápoj, který pomůže s doplněním energie i minerálů.

Namíchat si Apfelschorle zvládne úplně každý. Sodovka nebo minerálka nejčastěji tvoří 50–60 % nápoje, ale k dostání jsou i sladší varianty s vyšším podílem jablečné šťávy. Je to tedy na tobě. Doladit se pak tahle dobrota dá několika kapkami citrónové šťávy. A pokud chceš joo osvěžení, přidej led.

Než budeš Apfelschorle servírovat, připrav si taky bylinky, které můžou nápoji prospět – jde hlavně o mátu nebo meduňku, ale cokoli, co ti bude chutnat, bude správně. A přihoď klidně i slabé plátky samotných jablíček.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články