Trendy Vánoc 2023: pofrčí pohádkový louskáček, výrazná Viva Magenta i ekologický minimalismus

Shutterstock
|
07. 11. 2023
|
Marně přemýšlíš, jak letos nazdobit byt, a nápady jako na potvoru stávkují? Klid, nalij si voňavý svařák a zjisti, jaké trendy budou vládnout letošní vánoční sezóně.

Protože jsme samy tápaly, zapátraly jsme a pomůžeme ti rozlousknout dilema. Navíc je ještě čas, aby ses na to v klidu připravila. Takže jak by to mohlo vypadat?

Hravá a odvážná Viva Magenta

Říká ti něco společnost Pantone? Je to světoznámá instituce, která sídlí v americkém New Jersey a každým rokem vyhlašuje barvu roku. Tu pak můžeš vidět nejen v módě a interiérovém designu, ale i ve vánoční výzdobě.

Roku 2023 vládne intenzivní barva Viva Magenta, která je směsicí tónů červené, fuchsiové a růžové. Vyjadřuje radost a optimismus a upoutá na první pohled. Takže pokud se rozhodneš vyzdobit svůj domov v téhle barvě, věř, že se z něj bude návštěvám jen těžko odcházet. Jen zvaž množství použitých ozdob, jinak se může lehce stát, že se najednou octneš v růžovofialovém království.

Náš tip: Protože se jedná o výraznou barvu, měla bys ji kombinovat s neutrálními barvami, například s bílou, šedou nebo s pastelovými barvami.

Střídmost a přírodniny

Letos je v kurzu i skandinávská jednoduchost a minimalismus. Základem tohohle trendu je využití přírodních materiálů a jemné tóny dekorací, kde převažuje bílá, krémová nebo pastelová. Doporučuje se držet vždycky jen jedné barvy a tu doplnit o světlejší nebo tmavší odstíny.

Ke skandinávskému stylu se taky skvěle hodí nejrůznější přírodniny, ať už jsou to větvičky, šišky, mech, nebo dřevěné štěpky. Vyrobit si z nich můžeš adventní věnec nebo originální girlandy a z obyčejného bílého papíru zase poskládáš netradiční ozdoby na stromeček.

shutterstock_2223532701.jpg

Skandinávský styl bydlení i Vánoc velí směřovat k minimalismu. A je to krásné!
Shutterstock
Pokud ráda tvoříš, letos se můžeš vyřádit. Co zkusit papírové dekorace?

Vedle tradičních materiálů jako dřevo, sklo nebo keramika, se letos do povědomí dostaly taky krásné přírodní materiály. Mezi ty nejoblíbenější patří juta, kůže a plstěné dekorace. Skvěle vypadají i půlky ořechů, skořice, šišky nebo jablka.

Mezi chvályhodné trendy letošních Vánoc patří jejich udržitelná hodnota. Zapomeň na plastové nádobí a zbytečné nakupování. Zkus upřednostnit podomácku vyrobené a zabalené dárky, recykluj staré ozdoby a pojmi Vánoce trochu zeleněji!

shutterstock_1562335315.jpg

Nekupuj letos barevný balicí papír a zkus to jinak.
Shutterstock
Rozjeď letos na maximum udržitelné Vánoce!

Tradiční barvy a hodně světýlek

I když se trendy každý rok mění, klasika nikdy nevyjde z módy. Ozdoby a dekorace v tradiční červené a zelené barvě dodají tvému domovu ten pravý vánoční nádech. Doplň je o světelné řetězy a svíčky. Jen pozor na přílišné barevné překombinování a neladící dekorace. Snadno bys mohla sklouznout ke kýči, který doma na Vánoce jistě nechceš.

Louskáček a skřítci

Louskáček je malebný voják s louskátkem v ruce, který patří k jednomu z nejikoničtějších symbolů Vánoc. Jeho přítomnost tě chtě nechtě přenese do kouzelného světa. Pomoct mu v tom můžou i vousatí skřítci, kteří mají čepici naraženou až po nos a dostali se k nám ze severské mytologie. Roztomilí skřítci i louskáček vdechnou letošním Vánocům úplně novou atmosféru.

shutterstock_227906341.jpg

Jedním ze symbolů nejen letošních Vánoc je třeba Louskáček!
Shutterstock
Přines si do svého domova kousek pohádkové nálady a aspoň jedenkrát v roce věř na zázraky, dobrodružství a splněná přání.

Jeleni a srnky v zasněženém lese

Tihle krásní lesní tvorové jsou symbolem klidu a elegance. Vánoční výzdobě dodají zimní nádech, a navíc skvěle ladí s větvičkami jehličnatých stromů a šiškami, které si můžeš sama nasbírat během procházky. Postav si malé figurky jelenů a srnek na stůl nebo okenní parapet a vytvoř tak dokonalou zimní scenérii.

Proti proudu

Jestliže patříš k těm, kteří vánočním svátkům zrovna dvakrát neholdují, vsaď na zajímavé a netradiční prvky. Vánoční stromeček vyměň za ozdobený žebřík nebo si místo tradiční večeře uvař to, na co máš zrovna největší chuť. Využít můžeš i trend neobvyklých vánočních baněk a na stromeček si tak pověsit například pizzu nebo papouška.

A jaký je ten nejdůležitější trend každých Vánoc? Dobrá nálada a krásné chvíle s blízkými, které si vychutnáš do poslední chvilky. Na to nezapomeň, ať už je tvá výzdoba v jakémkoli stylu.

Přejeme kouzelné a nezapomenutelné Vánoce 2023!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Tagy: 
Související články