Salát ke grilovanému masu: letní recepty, které tě vysvobodí od tučných příloh

Shutterstock
|
09. 07. 2025
|
Grilovačky milujeme, ale přiznejme si, po třetím kousku masa a čtvrté klobáse už na nás padá únava a místo rozjuchaného pokračování letního veselí se v živých barvách vidíme pod dekou. Aby tomu tak nebylo, stačí dost možná jedna malá velká změna. Odlehčit přílohy a místo tučných rohlíků nebo hranolek si dopřát pořádně výživný letní salátek. My pro tebe máme rovnou 5 receptů, které u tebe zdomácní velmi rychle.

Léto má být o lehkosti, o odlehčování. O dlouhých večerech, kdy vzduch je ještě teplý, ale vůně noci už je jasně rozeznatelná. O setkáních u grilu, kdy se smějeme, usrkáváme dobré víno a na talířích taky vždycky máme něco výborného.

V posledním zmíněném bodu ale často děláme chybu. Na talířích se totiž povětšinou žádné odlehčování nekoná a spíš nám překypují tučnými omáčkami, hromadou masa a bílým pečivem. Přitom to jde i jinak. Do hry stačí zapojit svěží letní saláty, které krásně vyváží celé menu, dodají potřebné vitamíny, a když si s nimi člověk dá trochu práce, překvapí i úžasnými chutěmi.

Určitě by byla škoda spokojit se jen s miskou ledového salátu a přikrojenými rajčátky, aby se jako neřeklo. Letní saláty mají obrovský potenciál a vedle masa obstojí úplně bez problémů. Pokud je správně připravíš, tvoji hosti si nevyžádají jen několik přídavků, ale i recept.

Výhody salátů

V létě naše tělo po něčem chladivém a lehkém touží přirozeně. Ať chceme, nebo ne, maso, byť ugrilované dozlatova a voňavé, trávení zatěžuje. Pokud k němu navíc přidáme i přílohu plnou škrobu, na konci grilování se chtě nechtě ztěžka sesuneme pod stůl.

Takové saláty talíř krásně vyváží, dodají jídlu osvěžující křupavost a svěžest. To je to, co v letních dnech potřebujeme nejvíc. Zelenina tělu navíc dodá nejen vlákninu a vitamíny, ale taky minerály, které v horku ztrácíme velice rychle.

Pokud máš snad strach z fádnosti a obyčejnosti, obavy stranou. Saláty opravdu nemusí být pořád jen na jedno brdo. Skvělou bašta připravíš i z brambor, melounu nebo manga. Díky správně zvolenému salátu pak po grilovačce zůstaneš plná energie a únavě můžeš dát sbohem.

Takže jestli máš chuť okouzlit, jakože určitě máš, pozvedni letní grilovačku o úroveň výš a inspiruj se našimi 5 tipy na saláty ke grilovanému masu. Každý je trochu jiný, ale všechny spojuje jedno. Tedy dokonalá chuť a svěžest, kterou neocení jen chuťové pohárky, ale i organismus.

5 letních salátů ke grilovanému masu

Saláty, které pro tebe máme, zvládneš připravit během chvilky. Jeden je lepší než druhý a je jen na tobě, který si vybereš.

Řecký salát trochu jinak

Řecký salát zná asi každý. Okurka, rajče, olivy, cibule a feta. Co ho ale zkusit vylepšit tak, aby chutnal ještě líp a zapůsobil na hosty mnohonásobně víc? Tahle varianta si zachovává to nejlepší z klasiky, ale díky čerstvé mátě a krémové fetě získá svěží šmrnc, který k šťavnatému masu sedí dokonale.

Co potřebuješ: salátovou okurku, cherry rajčata, 2 červené cibule, hrst černých oliv, balkánský sýr, mátu, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř

Jak na to?

  • Okurku nakrájej na půlkolečka.
  • Přepul i rajčátka.
  • Červenou cibuli nakrájej na tenké proužky.
  • Olivy pokrájej libovolně.
  • Nakrájej i balkánský sýr.
  • Všechny suroviny smíchej v míse, zalij olivovým olejem, přidej citrónovou šťávu, osol, opepři a promíchej.
  • V lednici nech salát odležet a podávej hostům perfektně vychlazený.

Zeleninový salát: recept, který si zamiluješ

Když se řekne zeleninový salát, většina lidí si představí pár listů salátu, okurku a rajče. Jenže zeleninový salát může být mnohem zajímavější, barevnější a chutnější. A přesně tohle je případ i tohohle našeho receptu.

Co potřebuješ: červenou papriku, půl okurky, hrst ředkviček, větší mrkev, hrst cherry rajčátek, hrst baby špenátu, svazek čerstvých bylinek, hrst opražených slunečnicových semínek, 3 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky pomeranče, lžičku medu, sůl, pepř

Jak na to?

  • Všechnu zeleninu důkladně omyj.
  • Papriku nakrájej na proužky nebo kostky, okurku na půlkolečka, ředkvičky na tenké plátky, mrkev nastrouhej nahrubo nebo nakrájej na tenké nudličky a cherry rajčata přepůl.
  • Do velké mísy dej baby špenát a přidej nakrájenou zeleninu.
  • Nasekej hrst čerstvých bylinek a vmíchej je k zelenině.
  • V malé misce prošlehej olivový olej, pomerančovou šťávu, med, sůl a pepř. Vznikne ti tak úžasná zálivka.
  • Salát zálivkou přelij a jemně promíchej.
  • Nakonec ho zasyp opraženými semínky a promíchej.

Bramborový salát s jogurtem a koprem

Brambory jsou senzační příloha. Tedy v případě, že nejde o smetanové brambory nebo ty s majonézou. Jogurtová varianta s koprem, kterou ti představíme my, je lehká, voňavá a krásně se hodí ke všem druhům masa. Od kuřecího po hovězí.

Co potřebuješ: 500 g brambor, jarní cibulku, kopr, 5 kyselých okurek, bílý jogurt, lžičku hořčice, citrónovou šťávu, sůl a pepř

Jak na to?

  • Brambory uvař ve slupce.
  • Nech je vychladnout a pak je oloupej.
  • Pak si je nakrájej na kostičky.
  • Do mísy k bramborám přidej jogurt, hořčici, citrónovou šťávu, kopr, pokrájené okurky, sůl a pepř.
  • Všechno důkladně promíchej a nech v lednici odležet alespoň hodinu.

shutterstock_2287160201.jpg

Jogurt místo majonézy nebo smetany je ideální.
Shutterstock
Lehoučký bramborový salát s koprem je perfektní. Pokud tedy máš ráda kopr. A brambory.

Pikantní mangový salát

Salát, který přenese tropy přímo na tvůj stůl. Sladké a šťavnaté mango, jemně pálivé chilli a svěží limetka je k masu vyloženě ideální.

Co potřebuješ: zralé mango, červenou papriku, koriandr, chilli podle chuti, limetkovou šťávu plenty of fish, lžíci medu, olivový olej, hrst pražených arašídů

Jak na to?

  • Zralé mango oloupej a nakrájej na tenké nudličky.
  • Přidej na proužky nakrájenou červenou papriku, nasekaný koriandr a jemně nasekané červené chilli podle chuti.
  • Z limetkové šťávy, kapky medu a olivového oleje připrav zálivku.
  • Všechno opatrně promíchej a těsně před podáváním zasyp praženými arašídy.

shutterstock_2340044457.jpg

Neboj se míchat zeleninu s ovocem. Tyhle saláty jsou perfektní!
Shutterstock
Salát s mangem je chuťově neobvyklý, ale hlavně příjemně osvěžující.

Červený salát s melounem a mátou

Jestli chceš u stolu opravdu zazářit, připrav salát s melounem. Je sladký, osvěžující a v kombinaci se slaným sýrem a mátou ti zajistí zážitek, na který tví hosté budou vzpomínat ještě dlouho.

Co potřebuješ: menší vodní meloun, rukolu, pár plátků prosciutta, balkánský sýr, mátu, olivový olej a trošku citronové šťávy

Jak na to?

  • Meloun nakrájej na kostičky.
  • Přidej nasekanou rukolu a prosciutto.
  • Ke směsi přidej i balkánský sýr, mátu, olivový olej a citronovou šťávu.
  • Salátek dobře promíchej a podávej poctivě vychlazený.

Ať už si zkrátka vybereš kterýkoliv salát, nemáš šanci šlápnout vedle.

Tak který vyzkoušíš jako první? Preferuješ sladší nebo spíše slanější varianty?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • drmax.cz/zdrava-vyziva/potraviny/oleje-a-maslo/olivovy-olej
  • eatingwell.com/article/8035429/is-salad-good-for-you/
  • verywellhealth.com/benefits-of-watermelon-11750170
  • dobruchut.aktuality.sk/recept/60242/jednoduchy-salat-k-masu
  • tasteatlas.com/best-rated-salads-in-croatia
Související články