
Štola je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené kandované ovoce a ořechy a z vrchu je štola hojně posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách.
Zrod adventního fenoménu: od postního jídla až po štolu překypující chutěmi
Štola má za sebou pěkně dlouho historii, první zmínky o ní pocházejí z 1. poloviny 14. století. Už tehdy se zřejmě jednalo o vánoční pokrm. Například biskupu Jindřichu I. byla v roce 1329 věnována jako vánoční dárek. Původní receptura se skládala jen z několika základních surovin, v průběhu staletí ale vznikaly stále nové a nové varianty.
Štola se dlouhou dobu pekla jen jako církevní postní jídlo (mouka, kvasnice, voda a pro vláčnost olej) a nesmělo se do ní přidávat ani máslo, ani mléko. To se změnilo v 15. století, kdy papež Innocenc VIII. vydal list o másle, který zrušil zákaz používání mléka a másla při výrobě štoly.
Štola s pečetí z Drážďan
V současné době je nejznámější Drážďanská štola. Její podoba a základní recept se ustálil na začátku 20. století. V Drážďanech a okolí existuje na 150 pekařů, kteří ji pečou podle vlastních rodinných receptů. Ti v roce 1991 založili ochranný svaz pekařů Drážďanské štoly a na jejich popud vznikla ochranná známka Dresden Christstollen. Pravé výrobky z téhle oblasti jsou tak označeny drážďanskou štolovou pečetí.
Největší štola byla pořádný macek
Největší vánoční štola o váze 4,2 tuny byla vytvořena v roce 2013 (od koho jiného než od Drážďanských pekařů). Padla na ni víc než tuna mouky, 563 kg másla, 337 kg cukru a pořádné množství rozinek a kandovaného ovoce.
Tak co, nalákaly jsme tě? Upečeš si štolu s námi? Vybrat si můžeš ze dvou receptů, klasická štola bude potřebovat pár týdnů na uležení, kdežto na tvarohové variantě si můžeš smlsnout hned.
shutterstock_2094327118.jpg

Základní recept na vánoční štolu
Co potřebuješ: 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 125 ml mléka, 120 g cukru, 42 g čerstvého droždí, 180 g rozinek, 6 lžic rumu, 100 g mletých mandlí, 100 g kandovaného ovoce a špetku soli
Jak na to?
- Do vlažného mléka rozdrob droždí, přidej lžíci cukru, lžíci mouky a na teplém místě nech vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosej mouku, přidej cukr, změklé máslo, špetku soli, mandle a rozinky (ty den předtím namoč do rumu).
- Jakmile vzejde kvásek, přilij ho do mísy a všechno důkladně propracuj.
- Vzniklé těsto nech kynout na teplém místě zhruba 2 hodiny.
- Na pomoučněném válu z něj vyválej obdélníkový tvar.
- Přehni jeden konec, abys docílila typického tvaru.
- Peč (na pečicím papíru) zhruba hodinu na 165 °C.
- Po upečení potři štolu rozpuštěným máslem a bohatě zasyp moučkovým cukrem.
- Vychladlou štolu zabal do alobalu a nech ji několik týdnů odpočívat na chladnějším místě (spíž, lodžie).
Recept na luxusně vláčnou tvarohovou štolu
Co potřebuješ:
500 g hladké pšeničné mouky, balení kypřícího prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru, balení vanilkového cukru, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu (tučného), špetku soli, 3 polévkové lžíce rumu, 250 g změklého másla, 150 g propláchnutých rozinek, 100 g kandovaného ovoce (barevného), polévkovou lžíci strouhané citronové kůry, 100 g nasekaných oloupaných mandlí a 150 g marcipánu; na potření a posypání pak ještě 100 g rozpuštěného másla a 150 g moučkového cukru
Postup:
- Mouku s kypřicím práškem prosej do mísy, přidej oba cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a máslo. Z toho vytvoř hladké těsto.
- Do těsta zapracuj rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle.
- Těsto přikryj a nech ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.
- Z těsta vyválej obdélník a do středu polož váleček marcipánu.
- Jednou z delších stran zakryj marcipán a druhou přitlač navrch (měla by vzniknout vlna).
- Peč (na pečicím papíru) zhruba 40 minut na 180 °C.
- Upečenou štolu potři rozpuštěným máslem a hustě zasyp moučkovým cukrem
- na tvarohové štole si můžeš pochutnat ihned nebo ji zabal do alobalu a nech ji uležet na chladném místě (spíž, lodžie) několik týdnů.
Nechutná ti marcipán? Do štoly ho vůbec dávat nemusíš. Někdo se po něm ale může utlouct!
Tak dobrou chuť!