Vánoční štola: populární sladký pokrm vyladí svátky k dokonalosti. Ještě ho stihneš!

Shutterstock
|
25. 11. 2023
|
Klasickou vánočku znáš, ale co to pro letošek zkusit jinak? Vsaď na vánoční štolu. Přinášíme dva osvědčené recepty a přísaháme, že pod křupavou krustičkou objevíš úplný chuťový poklad.

Štola je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené kandované ovoce a ořechy a z vrchu je štola hojně posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách.

Zrod adventního fenoménu: od postního jídla až po štolu překypující chutěmi

Štola má za sebou pěkně dlouho historii, první zmínky o ní pocházejí z 1. poloviny 14. století. Už tehdy se zřejmě jednalo o vánoční pokrm. Například biskupu Jindřichu I. byla v roce 1329 věnována jako vánoční dárek. Původní receptura se skládala jen z několika základních surovin, v průběhu staletí ale vznikaly stále nové a nové varianty.

Štola se dlouhou dobu pekla jen jako církevní postní jídlo (mouka, kvasnice, voda a pro vláčnost olej) a nesmělo se do ní přidávat ani máslo, ani mléko. To se změnilo v 15. století, kdy papež Innocenc VIII. vydal list o másle, který zrušil zákaz používání mléka a másla při výrobě štoly.

Štola s pečetí z Drážďan

V současné době je nejznámější Drážďanská štola. Její podoba a základní recept se ustálil na začátku 20. století. V Drážďanech a okolí existuje na 150 pekařů, kteří ji pečou podle vlastních rodinných receptů. Ti v roce 1991 založili ochranný svaz pekařů Drážďanské štoly a na jejich popud vznikla ochranná známka Dresden Christstollen. Pravé výrobky z téhle oblasti jsou tak označeny drážďanskou štolovou pečetí.

Chceš ochutnat pravou Drážďanskou štolu? Od 23. listopadu už ji na vánočních trzích v Drážďanech běžně koupíš. Ale pokud si uděláš výlet druhou adventní neděli, pokocháš se i slavnostním průvodem při Slavnosti Drážďanské vánoční štoly.

Největší štola byla pořádný macek

Největší vánoční štola o váze 4,2 tuny byla vytvořena v roce 2013 (od koho jiného než od Drážďanských pekařů). Padla na ni víc než tuna mouky, 563 kg másla, 337 kg cukru a pořádné množství rozinek a kandovaného ovoce.

Tak co, nalákaly jsme tě? Upečeš si štolu s námi? Vybrat si můžeš ze dvou receptů, klasická štola bude potřebovat pár týdnů na uležení, kdežto na tvarohové variantě si můžeš smlsnout hned.

shutterstock_2094327118.jpg

Upeč si letos svoji štolu, pokud nechceš tu kupovanou.
Shutterstock
Naprostou delikatesou je pravá Drážďanská štola. To je prostě nebe v puse!

Základní recept na vánoční štolu

Co potřebuješ: 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 125 ml mléka, 120 g cukru, 42 g čerstvého droždí, 180 g rozinek, 6 lžic rumu, 100 g mletých mandlí, 100 g kandovaného ovoce a špetku soli

Jak na to?

  • Do vlažného mléka rozdrob droždí, přidej lžíci cukru, lžíci mouky a na teplém místě nech vzejít kvásek.
  • Do velké mísy prosej mouku, přidej cukr, změklé máslo, špetku soli, mandle a rozinky (ty den předtím namoč do rumu).
  • Jakmile vzejde kvásek, přilij ho do mísy a všechno důkladně propracuj.
  • Vzniklé těsto nech kynout na teplém místě zhruba 2 hodiny.
  • Na pomoučněném válu z něj vyválej obdélníkový tvar.
  • Přehni jeden konec, abys docílila typického tvaru.
  • Peč (na pečicím papíru) zhruba hodinu na 165 °C.
  • Po upečení potři štolu rozpuštěným máslem a bohatě zasyp moučkovým cukrem.
  • Vychladlou štolu zabal do alobalu a nech ji několik týdnů odpočívat na chladnějším místě (spíž, lodžie).

Recept na luxusně vláčnou tvarohovou štolu

Co potřebuješ:

500 g hladké pšeničné mouky, balení kypřícího prášku do pečiva, 100 g moučkového cukru, balení vanilkového cukru, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu (tučného), špetku soli, 3 polévkové lžíce rumu, 250 g změklého másla, 150 g propláchnutých rozinek, 100 g kandovaného ovoce (barevného), polévkovou lžíci strouhané citronové kůry, 100 g nasekaných oloupaných mandlí a 150 g marcipánu; na potření a posypání pak ještě 100 g rozpuštěného másla a 150 g moučkového cukru

Postup:

  • Mouku s kypřicím práškem prosej do mísy, přidej oba cukry, vejce, tvaroh, sůl, rum a máslo. Z toho vytvoř hladké těsto.
  • Do těsta zapracuj rozinky, kandované ovoce, citronovou kůru a mandle.
  • Těsto přikryj a nech ho půl hodiny odležet při pokojové teplotě.
  • Z těsta vyválej obdélník a do středu polož váleček marcipánu.
  • Jednou z delších stran zakryj marcipán a druhou přitlač navrch (měla by vzniknout vlna).
  • Peč (na pečicím papíru) zhruba 40 minut na 180 °C.
  • Upečenou štolu potři rozpuštěným máslem a hustě zasyp moučkovým cukrem
  • na tvarohové štole si můžeš pochutnat ihned nebo ji zabal do alobalu a nech ji uležet na chladném místě (spíž, lodžie) několik týdnů.

Nechutná ti marcipán? Do štoly ho vůbec dávat nemusíš. Někdo se po něm ale může utlouct!

Tak dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články