Zmlkni a svlíkni se aneb svět filmových žen

Pixabay.com
|
11. 09. 2016
|
Hollywood je Olymp showbyznysu, který ovlivňuje celý svět. A stát se bohyní chce každá herečka. Jednotlivé filmy rozpitvané a znovu složené ve statistiku už ale tak hvězdně nepůsobí. Výslednou zprávu o stavu filmů, které ovlivňují globální popkulturu totiž nezdobí červené koberce a thymolinové úsměvy tu mrznou.

University of Southern California si každý rok vezme na paškál hollywoodskou filmovou tvorbu a tu podrobí zkoumání ve studii Media, Diversity and Social Change. Letos analyzovala téměř 4400 mluvících nebo pojmenovaných postav ze 100 nejvýdělečnějších filmů loňského roku. Ze všech hrdinů byla jen třetina ženského pohlaví. A v této skupině byla velká část žen nahá nebo oblečená tak, že by ji nepustili do kostela. Spoře oděných bylo celých 30 procent ze všech ženských postav, ale jen 7,7 mužů ze všech mužských postav. Sexuální zájem nejvíce budily postavy ve věku 13 až 20 a 21 až 39. Tyto věkové kategorie získaly přes 80 %. Starší ženy nejspíš mají v Hollywoodu lepru. Vtipný spot na tohle téma natočila komička Amy Schumer. Ve skeči oslavují Tina Fay, Julia Louis-Dreyfus a Patricia Arquette poslední den, kdy jsou podle Hollywoodu ještě uvěřitelně sexy natolik, aby se s nimi někdo vyspal.

Mlčení děvčátek

Není to tak dávno, kdy filmový svět vzrušily bouře, které provázely nového Šíleného Maxe, kde roli hlavního šílence převzala Charlize Theron (hezká i s useknutou rukou). Publiku se film zdál příliš feministický, hlavní mužský hrdina ustupoval do pozadí a hlavní roli převzala původně vedlejší ženská postava. Notoričtí optimisté vidí na výsledcích studie přece jenom jeden světlý bod: filmové ženy mají méně práce, protože se nemusí učit tolik scénáře. Oproti mužským postavám totiž mnohem méně mluví. 71 % postav s textem ve scénáři jsou totiž muži. Proč vypadá studie jako z 20. let minulého století, ukazují další čísla. Z celkem 800 zkoumaných filmů sedělo na židli s nápisem Rejža jen 4,1 % žen. Celkem 24 mužů na 1 ženu (a všechny ty nahotinky ve filmech nám teď u téhle věty navozují příběh úplně jiného žánru). Jen 11 procent žen psalo scénáře.

Čti také 5 filmů, které ti pomůžou z porozchodové depky

Chci dalších 28 milionů!

Nerovnost se projevuje jak v obsazení a ztvárnění postav, tak i v platech - stejně jako všude jinde v životě. Držitelka tří Oscarů Meryl Streep je podle svých slov placená méně než její mužští kolegové, s kterými hraje. Nejlépe placená herečka světa, Jennifer Lawrence, loni vydělala 52 milionů. To je peněz! Jenže nejlépe placený herec-muž měl o dalších 28 milionů víc. A i když Roberta Downey Jr. milujeme, stojíme za Jen, když říká: Já chci taky! Se svým jměním by si herečka mohla koupit Buckinghamský palác i s královnou. Když však jde o rovnost, jdou peníze stranou. Všichni totiž chtějí to, čeho mají víc ti ostatní. A jestli je navíc jediný důvod obsah kalhot, pak se není čemu divit.

Související články