5 filmů, které ti pomůžou z porozchodové depky

www.bigstockphoto.com
|
19. 06. 2020
|
Zarudlé oči, nos jako bambule, všude kolem hromady posmrkaných papírových kapesníků. Rozešli jste se. Pochopitelně se ti nechce mezi lidi, ale na něco pozornost upřít musíš. Takže se usaď k čemukoli, co přehraje film, začni jedničkou a skonči u pětky.

1. Rosemary má děťátko

Rosemary se s manželem Guyem nastěhují do jednoho z newyorských činžáků a nedají se zastrašit ani varováním před jeho děsivou minulostí, v němž svou roli sehráli okulisté a několik tajemných úmrtí. Jak už to tak u novomanželů bývá, Rosemary otěhotní, dokonce je jí sousedy Castevetovými doporučen skvělý gynekolog. Od té doby hrdinka trpí nevysvětlitelnými bolestmi a strachem. Co je to za podivné zvuky, které se ozývají od sousedů? A byla to jenom noční můra, při níž byla Rosemary znásilněna podivným netvorem (přičemž otěhotněla)?

Po zhlédnutí tohoto filmu pustíš z hlavy všechny myšlenky na kocourky, bližší vztahy s nimi a nedej bože rozmnožování a zakládání rodiny. Z nejhoršího budeš venku.

Pomaluj už jsi přemýšlela o bejbátku? Pusť si Rosemary má děťátko a podobné nápady tě na nějakou dobu přejdou.

2. Srdcová sedma

Jestli jsi toho prevíta načapala s jinou a teď si říkáš, že bys byla radši, kdyby k tomu nedošlo, okamžitě tuhle myšlenku zažeň a zapni Srdcovou sedmu. Přesvědčíš se totiž o tom, že v životě člověka přijde okamžik, který dokonale rozhodne o jeho dalším směřování, a že i to, co se na první pohled jeví jako osobní tragédie, je dar.

Helen v jedné rovině filmu stihla jeden spoj metra, nachytala drahouška doma s jinou číčou, opustila ho, chvíli se trápila, vyhrabala se z toho a potom byla zase šťastná. V té druhé se jí dveře zavřely před nosem a musela čekat na další spoj. Kočička z jejího bytu stihla odejít, miláček stačil zahladit stopy a Helen zůstávala dál s někým, kdo ji vesele podváděl.

Po Srdcové sedmě si uvědomíš, že iluze rozhodně není milejší a přívětivější než chvilkové zoufalství. Že je to právě naopak. Je lepší zjistit pravdu, poprat se s ní a vyrazit vstříc lepším zítřkům než se topit v něčem, co postrádá smysl.

3. Deník Bridget Jonesové

Bridget Jonesovou asi není třeba sáhodlouze představovat. Táhne jí na třicet, má nadváhu, vážnější vztah možná neumí ani vyskloňovat…

Ať už Deníků ještě vyjde, kolik chce, všechny si je pusť, protože jedno je jisté – vždycky tě rozesmějí, i když budeš v té hromadě papírových kapesníků sedět ubrečená s lahví vína a po tvářích si budeš rozmazávat řasenku. Jestli si totiž po rozchodu připadáš totálně nemožná a ošklivá, podívej se na Bridget – krasavice to není, šikovná není, a stejně ji všichni milujeme. Tobě se určitě dařilo do teď, jí se daří vždycky sotva dvě hodiny v kuse. Tak hlavu vzhůru!

Pozvi kámošky a udělejte si filmový večer. Bude ti líp než samotné nad hromadou promáčených kapesníků.

4. Prázdniny

Z nějakého důvodu je docela sebevražda pustit si po rozchodu romantiku typu Láska nebeská. Ale takové Prázdniny, ty dokážou udělat sakra dobře. Film o dvou naprosto rozdílných ženách, které si na pár dní vymění bydlení, ale s ním vlastně i část životů, přičemž ani láska se jim nevyhne, je nenáročnou porozchodovou klasikou, u níž si slzné kanálky jen tak z principu dočistíš, ale už ne tak bolavě, jako když jsi brečela, když za sebou ten smeták zavíral dveře.

Jude Law, jakkoli rozporuplné názory na něj my kočky máme, v roli ovdovělého otce dvou holčiček ti vlije do žil optimismus, že super chlapi ještě nevymřeli.

5. Schindlerův seznam

Kdyby ani jeden z předchozích filmů z nějakého důvodu nezabral, nasaď léčbu šokem a pusť si tříhodinový snímek Schindlerův seznam. Nenech se odradit tím, že jde o válečnou tématiku, ani délkou filmu. Uvidíš holou pravdu toho, co se dělo a kolik lidí trpělo pro nic za nic. Tahle drsná terapie tě nepřehodí na mód báječné nálady a nezačneš se usmívat (to by asi nebylo dobře, kdyby ano), ale uvědomíš si, že se děly a všude po světě se pořád dějí mnohem horší věci než to, kvůli čemu tady právě brečíš.

A jaké filmy po rozchodu pomohly tobě?

Související články