Velké téma – rozchod: všechno, co jsi o něm chtěla vědět

Shutterstock
|
15. 03. 2024
|
Už to s tvým drahým není, co bývalo? Rozdělují vás problémy, které jsou opravdu neřešitelné, a ty přemýšlíš, jestli tomu ještě dát šanci, nebo ne? Nebo už je po všem a ty teď brečíš do polštáře? Čti následující řádky!

Připravili jsme kompletní manuál o rozchodu, s nímž to rozhodně zvládneš o něco lépe. Bolestivé to na 99 % bude, ale víš, co se říká: pro jedno kvítí…

Rozchod ano, nebo ne?

Důvody k rozchodu jsou různorodé – nevěra, názorový nesoulad, prostě jste si přestali rozumět, rozeštvala vás tvá potenciální tchyně a je ještě spousta možností, proč to neklaplo nebo to vypadá, že to neklapne.

Existuje hned několik signálů, které ti mohou napovědět, že už nemá cenu to látat a spravovat:

  • byl ti nevěrný a lhal ti, a to opakovaně (nebo ty záměrně vyhledáváš přítomnost jiných kocourků)
  • vaše názory se tak odlišují, že se neshodnete ani na základních věcech
  • neladí vám to v posteli, nepřitahujete se, je ti odporný (nebo ty jemu)
  • jsi raději sama než s ním, netěšíš se na něj 
  • nedokážete spolu normálně komunikovat, panuje nepříjemná a útočná atmosféra, hádáte se kvůli všemu, jste na sebe alergičtí

Existují taky ale signály, podle nichž poznáš, že byste tomu ještě mohli dát šanci a mohlo by se to vyplatit:

  • uvědomuješ si, že ho pořád miluješ, i když jste rozhádaní, chybí ti a mrzí tě neshody
  • je vám spolu dobře a trápí vás „jen“ neshody, které lze překonat (budoucí tchyně je nesnesitelná, ale on ji dokáže usměrnit, když se snaží)
  • máte v sobě nejen partnery, ale i nejlepší kamarády
  • umíte se vzájemně respektovat a můžete spolu mluvit o všem
  • vzájemně k sobě chováte úctu, umíte se podporovat ve svých koníčcích a myslíte to upřímně

Rozchod, nebo pauza?

Pro mnohé z nás zní „dáme si pauzu“ mnohem hůř než „rozejdeme se“. Je to tak hlavně proto, že nevíte, co od takové pauzy očekávat. Často se totiž stává, že jeden z partnerů zjistí, že mu ten druhý vlastně nechybí, že je mu bez něj líp. A ten druhý to tak nemá. Nejhorší je na pauze právě to čekání, které je jako čekání na rozsudek, zatímco když se rozejdete, v drtivé většině případů je rozhodnuto a ty už víš, že se s tím máš prostě smířit.

Správná pauza je opravdu pauza, což mnozí nechtějí pochopit – nepíšete si, nevoláte si, nelustrujete svoje profily na sociálních sítích, nestepujete vzájemně před svými byty nebo domy. Během domluvené doby opravdu poznáš, jestli bez něj dokážeš být, nebo ne. On totiž třeba měsíc nebo dva ukáže ledacos. Třeba že jsi bez něj víc v klidu, celkově je ti líp.

Rozchod je oproti pauze zásadní, rozsekne to, co mezi vámi je. A pak je tu těch pár známých fází, kterými si musíš projít, protože až potom bude tvoje „momentálně rozervané srdce“ zase „kompletní“ a ty si budeš moct užívat svobody nebo vyrazit na rande s jiným fešákem.

Jednotlivé fáze

To, že čas léčí, není hloupá fráze, kterou se tě snaží kamarádky ukonejšit, abys pořád nebrečela. Tahle fráze je hluboká a hlavně pravdivá. Než to ale přebolí, čeká tě několik etap rozchodu:

Fáze šoku

Jak se to proboha mohlo stát? Co teď bez něj budu najednou dělat? Tohle nemůžu přežít, bez něj to nepůjde, myslela jsem, že spolu budeme do konce života. Šok je úplně normální reakce těla na fyzickou nebo psychickou bolest, důležité je jí projít, ale nic během ní neřešit – zejména nedělat ukvapené závěry, ze zoufalství si ubližovat nebo skákat pod vlak. U každého člověka trvá šok jinak dlouho, někdo se s ním vypořádá za pár minut, někdo za pár dní. Ojediněle trvá i několik týdnů.

Fáze popření

V další fázi přijde údiv a odmítání toho, co se stalo. Nedokážeš přijmout ten fakt, že jste se opravdu rozešli. On si to určitě rozmyslí, za pár dní se k sobě vrátíte, tohle nemůže myslet vážně, on si to teď vyčítá a chce tě zpátky. S rozchodem se tvoje hlava prostě zatím nechce vyrovnat.

Fáze odloučení a samoty

V téhle fázi si to potřebuješ v hlavě urovnat a nedívat se na to totálně zkresleně jako dosud. Týden uplynul, nevzali jste to zpátky, nevracíte se k sobě. Uplyne měsíc, rovnáš si to v hlavě, na ostatní hochy se nemůžeš ani podívat, nepřemýšlíš o tom, že si někoho najdeš. Spíš si potřebuješ vzít oddechový čas a vyřešit si to sama se sebou.

Fáze vzteku

Ten šmejd ti zlomil srdce, přitom ty jsi mu tak věřila. Beztak si tě nezasloužil. Nebyl pro tebe dost dobrý, vlastně to byl zoufalec a ty konečně chápeš, proč ti ho kamarádky rozmlouvaly. Nebo nechápeš, proč ti ho nerozmlouvaly. Jestli se do teď neobjevil opravdu vážný smutek, s touhle etapou rozchodu začíná „období uzdravení“. Máš napůl vyhráno!

Fáze smíření

Poslední etapou rozchodu je smíření – se sebou a s celým rozchodem. Najednou chápeš, že je to tak asi lepší, že by bylo zbytečné zůstávat ve vztahu, v němž jste nebyli oba šťastní. Pochopíš, že svět nekončí, nakonec se spolu potkáte jako kamarádi, nebo se nemusíte vidět do konce života (jestli je to možné).

Co dělat a jak zapomenout?

V první řadě si uvědom, že nikdo se z rozchodu neoklepe snadno. Tedy nejspíš nikdo. Hodně záleží na tom, jak se k téhle nepříjemné záležitosti postavíš. Asi zanadáváš, že se nám to lehce říká, když radíme přijmout to jako fakt. Ono to v prvních dvou fázích ani nejde, když tebou zmítají emoce. Ale čím dřív tomu přestaneš vzdorovat (což samozřejmě musí přijít samo, ale můžeš si k tomu i dopomoct), tím dřív ti bude dobře.

Klidně si pár večerů pobreč, je to přirozené a není na tom nic špatného. I kolegové v práci tvoje opuchlé oči pár dní budou chápat a budou se snažit tě moc nedrtit. Pak se ale vzchop a žij dál – tenhle život je totiž tvůj a byla by škoda, aby sis ho neužívala kvůli tomu, že se někdo rozhodl s tebou nebýt.

Zapracuj na sobě a udělej si radost. Něco si kup, zajdi si ke kadeřnici. Co teď potřebuješ, je zvednout si sebevědomí (ale pozor – ne balením neznámého hezouna v baru, to by ti fakt dlouhodobě nepomohlo). Najdi si nového koníčka nebo se víc věnuj tomu, kterého jsi kvůli exdrahouškovi odsunula na druhou kolej. Teď máš konečně zase čas sama na sebe, nemusíš se přizpůsobovat a nemusíš se nikomu zpovídat!

Taky to prober s kamarádkou, protože když o problému nahlas mluvíš, ventiluješ ho líp, než když o něm jenom sama doma přemýšlíš.

Když jsme u toho přemýšlení – zakaž si přemýšlet o něm, o vašem vztahu, nevzpomínej na loňskou dovolenou v Itálii ani na prodloužený víkend v Alpách. Vytlač myšlenku na tohle téma jinou myšlenkou, s trochou cviku to jde. Netýrej se tím, co jsi měla udělat jinak – možná to vůbec není pravda a rozhodně už to teď nezměníš.

Brát antidepresiva?

Někdy se nedostaví depka, ale regulérní deprese z rozchodu. Stačí, když k tomu máš předpoklady a stres je probudí. Pak je zle a antidepresiva by měla nastoupit. Byla by ale škoda začít se jimi dopovat, když to není nezbytně nutné.

Je jasné, že je ti po rozchodu bídně a hlavou se ti honí všelijaké myšlenky. Dej tomu ale aspoň 14 dní, a pokud budeš mít pořád pocit, že bys radši umřela, zajdi za obvoďákem. Ten ti poradí, jak postupovat, a když na tom budeš hodně zle, slaboučká antidepresiva ti předepíše, aspoň přechodně.

Muži vs. ženy

Muži to mohou mít s rozchodem trochu jinak. Často se totiž stává, že se jim po rozchodu uleví, že mají nepříjemnost za sebou, slaví, jsou v pohodě… Pijí, užívají si nezávazný sex. A až časem přijdou na to, že jim něco chybí. Tedy spíš někdo – ty. Není to tak ale vždy, samozřejmě. Ve většině případů prožívají muži rozchod stejně jako ženy. Rozchod z pohledu muže se tedy příliš neliší od rozchodu z pohledu ženy.

Jak se ale muži a ženy dívají na nejčastější způsoby rozchodu?

  • Rozchod na osobní schůzce: Tenhle způsob je nejférovější. Častěji ho ale volíme my ženy.
  • Rozchod smskou/e-mailem/přes messenger: Stává se to. Ale je to zbabělé. Tento způsob často volí muži, protože vědí, že ženě ublíží. Chtějí se ušetřit pohledu na její pláč nebo rozhořčení.
  • Rozchod po telefonu: Někdy je to nevyhnutelné, zvlášť ve vztazích na dálku se lidé rozcházejí po telefonu. V tom jsme si fifty-fifty. Ani si nemyslíme, že by bylo extra skvělé jet třeba 200 km za miláčkem a říct mu, že už to tvůj miláček vlastně není.
  • Dělání mrtvého brouka: Na ten nejzbabělejší způsob rozchodu jsou experti muži, co naplat. Nechávají se zapírat, neodepisují, hovory nepřijímají, při zvonění neotevírají dveře. To může udělat jenom někdo, kdo si tě ani za mák neváží. Pryč od něj!
  • Extra způsob – seznámení s náhradou: Představ si, že toho šílence napadne sezvat tebe s jeho novým objevem a před ním se s tebou rozejít. „Evo, tohle je Helena. My jsme spolu skončili, chci být s ní.“ Potom objedná víno a otevře jídelní lístek. Nic se neděje, jede se dál. Divila by ses, ale i takhle se to odehrává.

Jak na rozchod v dobrém?

Pokud jste spolu byli dlouho, neublížili jste si, ale do budoucna se vidíte každý jinde, byla by škoda rozcházet se ve zlém. Proto se o to pokuste. Rozumně si promluvte, vysvětlete si to. Nějaký čas se nestýkejte, později, až si zvyknete, můžete se setkávat jako kamarádi.

Jak na rozchod se ženatým mužem

Je vůbec možné rozejít se s ženatým mužem v dobrém? Pokud tě přestavil bavit, tak ano, vysvětli mu, že jdeš dál. Pokud ti dlouho sliboval, že se rozvede, a tobě teď přetekl pohár trpělivosti, klidně ho pošli do háje – bez skrupulí.

Jak na rozchod s psychopatem a manipulátorem

Bez vysvětlování! Pokud jsi právě prozřela a pochopila, že ten šmejd s tebou zametá a zneužívá tě, sbal se a jdi, případně sbal věci jemu a vyhoď je na chodbu. Nebav se s ním, nediskutuj, protože je možné, že by tě zase ukecal. S ním to po dobrém nepůjde.

Jak na rozchod, když máte společné pracoviště

Zamilovala ses před časem do kolegy a on do tebe? Už tehdy jste měli počítat s tím, že to nebude příjemné, když se rozejdete. Tady je ale zvlášť na místě rozejít se v klidu a rozumně, jak píšeme výše, když se budete potkávat. Vezmi to pozitivně – budeš ho mít stále na očích a tím rychleji vůči bolesti z rozchodu otupíš. Vyzkoušeno!

Jak na rozchod během těhotenství

Tak tohle je hodně smutná záležitost. Místo toho, aby ses těšila, až váš potomek přijde na svět, a aby sis byla jistá tím, že se o vás tvůj partner postará, si lámeš hlavu s tím, kde budete bydlet, protože to s mateřskou není finančně žádná hitparáda. Jestli jsi ale dostala pádný důvod k rozchodu a víš, že by byla chyba zůstávat s otcem svého dítěte, odejdi od něj – a snaž se v klidu, ať se to nepodepíše na zdraví toho drobečka ve tvém břiše.

Pamatuj ale právě na to, že on je otcem tvého dítěte, a pokud to není extra šmejd, bude se k němu hlásit. Budeš s ním muset kvůli dítěti nějak vycházet… Tak by nebylo úplně nejlepší ho nevybíravě poslat ty-víš-kam. Tady je prostě na místě domluva a my doufáme, že je možná.

Jak na rozchod, když máte společné bydlení

Zlatý rozchod, když bydlíte každý jinde. Prostě pár večerů brečíš ve svém bytě, ale aspoň ho nemáš na očích. Jakmile spolu bydlíte, po rozchodu je potřeba vyřešit praktické věci – kdo v bytě zůstane, kdo půjde, jak to uděláte s nájmem, než uplyne výpovědní lhůta smlouvy, pokud v bytě nemůže zůstat ani jeden z vás…

Komunikace bez emocí je základ, i když víme, že to moc nejde. Nic jiného ti ale nezbývá a navíc máš jedinečnou příležitost ukázat mu, že tě jeho odchod nezlomí – pečuj o sebe jako doposud, neměň svoje zvyky, ať ví, že se tvůj svět bez něj nezboří!

Jak na rozchod s manželem

Tady se k bydlení ještě připočítává soudní řízení a nějaké to vyrovnání, nedej bože jednání kvůli dětem. Soud sám o sobě je pořádně nepříjemný a kydání špíny jedné strany na druhou není ničím výjimečným. Nemůžeme se tvářit, že je to stejné jako rozchod, protože propírat důvody, proč spolu už nemůžete být, před soudkyní, to je prostě mnohem nepříjemnější. Ale zvládneš to!

Jestli jsou v tom děti, pokuste se dohodnout tak, aby jim bylo co nejlépe. Vykašlete se na nadávky a urážky, na pošramocená ega a jednejte věcně a v zájmu svých dětí. Podepíše to na nich totiž.

Jak na rozchod kvůli sexu

Jsou lidi, kteří by se kvůli sexu nerozešli, protože si rozumí po jiných stránkách. A jsou lidi, kteří se kvůli sexu rozcházejí, protože sex je základní složkou partnerského vztahu, a když to v posteli neklape, je potřeba hledat štěstí (a orgasmy) jinde.

Rozhovor o tom by měl samozřejmě probíhat v klidu a měli byste k sobě být taktní. Jde o intimní věc a říct mu, že s malým kašpárkem nikdy pořádné divadlo nezahraje, to by ho mohlo provázet po zbytek života.

Proč se vyvarovat rozchodu přes internet, mobil či e-mail?

Rozcházet se v restauraci na schůzce asi není úplně ideální, ale stejně trváme na tom, že rozchod by měl probíhat osobně. Jednak si můžete hned ledacos vyříkat a vysvětlit, taky můžeš popustit uzdu emocím (protože napsat f*ck off do SMSky není ono)… A hlavně je to fér.

Poslat SMSku, e-mail nebo jakoukoli jinou zprávu, případně zavolat – to je jako by dotyčný říkal „už mi nestojíš ani za to, abych přišel a řekli ti to slušně do očí“. V dnešní době to svádí, řešit věci přes internet nebo telefon. Ale špetku slušnosti a úcty bychom k sobě najít mohli, i při rozchodu.

Proč se často rozcházíme v afektu ve zlém?

Nevěřila bys, jak často dochází k rozchodu v afektu. Pohádáte se, řeknete si něco nepěkného a jeden z vás to vypálí – to, že byste se měli rozejít, skončit to, utnout to a začít jinde s někým jiným. Naštvaně, když máš rudo před očima, balíš svoje věci, které sis k němu nastěhovala, a odcházíš s tím, že po něm mrskneš klíče. Nezapomeneš ho poslat ke všem čertům.

Jenže další den se ti to rozleží v hlavě a už to nevidíš tak radikálně. Vlastně by se to dalo řešit. Tak mu zavoláš, omluvíš se za scénu, nastěhuješ si věci zpátky a jedete dál. Věř, že tohle málokterý kocour vydrží víckrát než dvakrát. Proto se snaž při hádce uklidnit a šetřit slovy, která by mohla být nezvratná. Co kdyby ti drahoušek řekl, že už se nemáš vracet, ani když chceš?

Citáty o rozchodu

Rozchodem si projde většina lidí, s výjimkou těch, kteří zestárnou se svou první láskou. Máme pro tebe citáty o rozchodu, po jejichž přečtení budeš vědět, že v tom vážně nejsi sama.

  • Rozchod bez nenávisti je pokračování lásky v jiné formě.
  • Rozchod je příležitost, jak začít znovu a jinak.
  • Usmívej se na toho, kdo ti ublížil, aby neviděl, jak moc to bolí.
  • Lépe než nenávidět a mstít se je zapomenout a znovu milovat.
  • Láska je jako cigareta. Shoří a zapálí se jiná.

Písničky k rozchodu

Potřebuješ se z toho vybrečet? Tak breč! A pusť si k tomu nejčastěji poslouchané rozchodové písničky. Úleva se brzy dostaví!

  • Whitney Houston – I Will Always Love You
  • Celine Dion – My Heart Will Go on
  • Toni Braxton – Un-break My Heart
  • Lana del Rey – Summertime Sadness
  • Sarah Connor – From Sara With Love
  • Christina Perri – Jar of Hearts
  • Atomic Kitten – Last Goodbye

Rozešli jste se? Nezoufej a dej tomu čas!

Rozchod obvykle bolí, ale vždycky se dá přežít. Chce to čas – a není to jenom fráze. Jakmile projdeš etapami rozchodu a dáš se dohromady, můžeš se pustit do nějaké povedenější životní etapy. Držíme ti palce!

Jaký byl tvůj nejhorší rozchod? A chybí nám ve výčtu rozchodových písniček nějaká zásadní? 

Autor článku: redakce

Použité zdroje: 

  • headspace.org.au/explore-topics/for-young-people/relationship-breakup/
  • helpguide.org/articles/grief/dealing-with-a-breakup-or-divorce.htm
  • healthline.com/health/coping-with-break-up
  • womenshealthmag.com/relationships/a34223768/stages-of-breakup/
  • citaty.net/citaty-o-rozchodu/
Související články