Bešamel: z (ne)obyčejné bílé omáčky vykouzlíš nespočet vynikajících pokrmů

Shutterstock
|
14. 01. 2023
|
Bešamel je nepostradatelný základ všech jemných omáček. Zároveň ti ale otevře cestu k mnoha dalším pochoutkám. Mrkni na náš recept a povyš své kuchařské umění na úplně novou úroveň.

Bešamel je světlá hustá omáčka, která se používá samotná nebo jako základ při přípravě dalších pokrmů. I z toho důvodu se jí říká „matka všech omáček“. Ve své nejčistší formě obsahuje jen mouku, máslo, mléko a trochu koření. A zvládne ji i naprostý začátečník.

Luxusní omáčka, která se zrodila na královském dvoře Ludvíka XIV.

Název béchamel ti jistě napoví, že tahle výtečná omáčka pochází z kolébky kulinářského umění, a totiž z Francie. První zmínka o ní pochází z roku 1651, kdy ji Francois Pierre de la Varenne, dvorní kuchař Ludvíka XIV. zapsal do známé kuchařky Le Cuisiner Francois. V podobě, v jaké se dnes běžně připravuje, se objevila v roce 1914 v knize Le Répertoire de la Cuisine.

Omáčka se jmenuje bešamel podle markýze Luise de Béchameila, majordoma Ludvíka XIV. Luise de Béchameil byl mimo jiné taky velký gurmán a rád si pochutnával na vybraných lahůdkách.

Podle jiné legendy vznikla bešamelová omáčka v Itálii a do Francie ji přivezla Catherine de Medici. Ovšem podle dostupných zdrojů se italská omáčka připravovala trochu odlišněji. Ať je to tak, či tak, nelze bešamelu upřít jeho variabilitu a hedvábnou smetanovou chuť.

K zapékání, na rybu i krokety

Bešamel tvoří gró francouzské, italské a řecké kuchyně. Ve Francii je bílá omáčka hojně používaná při přípravě krémových polévek, například s houbami nebo zeleninou. Italové by bez ní tradiční lasagne rozhodně nestvořili a řečtí kuchaři pomocí něj zase zapékají musaku.

Použít ji tedy můžeš jako základ pro přípravu omáček a polévek, ale i jako přílohu k masu, grilované rybě, zelenině (hezky si rozumí s květákem, pórkem a mangoldem) nebo třeba kroketám. Za vyzkoušení stojí i varianta s koprem, sýrem nebo čerstvými bylinkami.

Jak vidíš, základní bílá omáčka toho umí hodně a je jen na tobě, jaké dochucení přidáš a v co ji tím pádem proměníš. Pokud máš alergii na mléko nebo jsi veganka, připrav si svoji verzi bešamelové omáčky ze sójového mléka, olivového oleje a mouky.

Náš tip: Bešamel můžeš uchovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až jednoho týdne.

shutterstock_1851084100.jpg

Tahle omáčka je jednoduchá a je prostě top!
Shutterstock
Bešamelová omáčka je nedílnou součástí známých dobrot!

Recept na základní bešamelovou omáčku

Co potřebuješ: 500 ml mléka, 2 bobkové listy, špetku muškátového oříšku, sůl a bílý pepř, 40 g másla a 40 g pšeničné hladké mouky

Jak na to?

  • Ve středně velkém kastrolu rozpusť na mírném ohni máslo.
  • Pak zasyp moukou a pečlivě promíchej vařečkou.
  • Nech zhruba minutu zasmahnout.
  • Postupně vmíchej mléko, přidej koření a za stálého míchání přiveď k varu.
  • Míchej, dokud směs nezíská konzistenci a hustotu omáčky (bude to trvat zhruba 10–15 minut).
  • Poté stáhni z ohně a přidej přísady podle chuti například sýr nebo bylinky.

Bešamel můžeš taky ozvláštnit cibulí, citrónovou kůrou nebo chilli práškem.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články