Nevíš, co s dýní hokaido? Zkus gnocchi, muffiny nebo koláč

bigstockphoto.com
|
08. 10. 2020
|
Babička má zase přebytek dýní nebo jsi hokaido vyfasovala od kolegyně, ale nevíš, jak s touhle oranžovou existencí naložit? Máme pro tebe pět tipů, co z ní vytvořit. Jsou docela jednoduché a nakonec si pochutnáš.

Vynecháme tentokrát obligátní dýňovou polévku, i když co si budeme… Pro spoustu z nás je to gastroporno. Tak s chutí do toho!

Dýňové muffiny jako alternativa ke klasice

Muffiny, po těch se může spousta z nás – jak se tak říká – umlátit. Možná už jsi zkoušela naše vyhlášené banánové muffiny (nebo dokonale vláčné jablečné muffiny, na něž v redakci taky nedáme dopustit), tak se můžeš pustit do dalšího experimentu.

Co potřebuješ: 400 g polohrubé mouky, 175 g cukru nebo jiného sladidla, 175 ml mléka, 150 g dýňového pyré, 125 g rozpuštěného másla, prášek do pečiva, 2 vejce, skořici, badyán a hřebíček

Jak na to?

  • Nejdřív si připrav pyré. Stačí podusit nebo upéct dýni a pak ji pořádně rozmixovat.
  • V míse si rozšlehej dvě vejce, přidej pyré, mléko a máslo a znovu šlehej.
  • Ve druhé míse smíchej mouku, cukr a 3 lžičky prášku do pečiva. Přidej trošku hřebíčku, mletou skořici a badyán.
  • Sypké suroviny vmíchej do tekutých a nech je spojit.
  • Vzniklé těsto už jen dej do formiček na muffiny, rozehřej si troubu na 180 °C a peč je asi 25 minut. Pak je nech vychladnout na mřížce.

Pečená dýně – jednoduchá, vděčná a nadpozemsky chutná

Co potřebuješ: dýni, pórek, bylinky podle chuti, sůl, olivový olej

Jak na to?

  • Dýni neloupej, jen ji naporcuj na menší kousky, aby se nepekla dlouho.
  • Kousky dýně vylož na pečicí papír na plech, přidej k ní nakrájený pórek a potři lehce olivovým olejem.
  • Přisyp trošku soli a vybraných bylinek, zamíchej a dej péct.
  • To, že je hotovo, poznáš podle toho, že bude dýně opravdu měkoučká.
  • Takhle pečenou dýni je skvělé podávat třeba se sýrem cottage. Ten si zase ještě můžeš vylepšit česnekem.

Dýňové noky – kdo neochutná, neuvěří

Co potřebuješ: 400 g dýňového pyré, 300 g špaldové mouky, žloutek, sůl a 4 lžíce mléka

Jak na to?

  • Připrav si pyré – dýni rozkrájej na menší kousky, upeč a rozmixuj.
  • Ve velké míse smíchej pyré s ostatními ingrediencemi.
  • Vzniklé těsto si rozděl na čtvrtiny a z každé vytvoř váleček.
  • Z válečku odkrajuj 1,5 cm dlouhé kousky a každý lehce zmáčkni vidličkou.
  • Pak je vař asi 3 minuty v osolené vodě. Hotovo! Podávat je můžeš s oblíbenou omáčkou.

bigstock-pumpkin-gnocchi-with-grated-am-377849743.jpg

Dýňové gnocchi jsou naprostá pecka!
bigstockphoto.com
Co by sis uměla k dýňovým nokům představit?

Dýňový koláč, který si zaslouží místo ve tvém životě

Co potřebuješ: rozválené křehké těsto, 500 g dýně, 100 g cukru nebo jiného sladidla, 350 g tvarohu, 4 žloutky, 50 g másla, pomeranč, vanilkový cukr

Jak na to?

  • Dýni vydlabej a dužinu nakrájej na malé kousky.
  • Ty orestuj na másle, zalij šťávou z jednoho pomeranče a dus asi 10 minut.
  • Pak nech dýni vychladnout a rozmixuj.
  • Ušlehej vanilkový i klasický cukr se žloutky, přidej tvaroh a znovu ušlehej.
  • Potom přidej dýni a pořádně směs promíchej.
  • Těsto dej do kulaté formy, nalij na něj dýňovou směs, nech si předehřát troubu na 180 °C a peč koláč asi 30 minut. Pak stáhni teplotu na 160 °C a celé dílo dopeč.
  • Než troubu vypneš, zkontroluj koláč špejlí, jestli těsto vespod nelepí.

bigstock-slice-of-home-made-pumpkin-pie-387031387.jpg

Přebytek dýní? S tím se dá ledacos udělat!
bigstockphoto.com
Dýňový koláč by měl dostat šanci. Je fakt boží.

Dýně s mletým masem pro masožravce

Co potřebuješ: středně velkou dýni, cibuli, 300 g mletého hovězího masa, 100 g sýra (nejlepší je čedar nebo gouda, ale můžeš jich zkombinovat víc), 50 ml smetany ke šlehání, lžíci másla, olej, sůl a pepř, tymián a oregano

Jak na to?

  • Seřízni u dýně kousek spodku a vršek, abys ji mohla vydlabat.
  • Jakmile ji vydlabeš, zpěň si na oleji cibuli, přidej k ní maso a opeč ho.
  • Dochuť masovou směs kořením a nech ji dusit 10 minut.
  • Do dýně pak vytvoř vrstvy masa a sýru, nakonec přidej i smetanu.
  • Vršek dýně přiklop jako pokličku a peč asi hodinu na 180 °C.

Máš oblíbený způsob zpracování dýně? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články