Vynecháme tentokrát obligátní dýňovou polévku, i když co si budeme… Pro spoustu z nás je to gastroporno. Tak s chutí do toho!
Dýňové muffiny jako alternativa ke klasice
Muffiny, po těch se může spousta z nás – jak se tak říká – umlátit. Možná už jsi zkoušela naše vyhlášené banánové muffiny (nebo dokonale vláčné jablečné muffiny, na něž v redakci taky nedáme dopustit), tak se můžeš pustit do dalšího experimentu.
Co potřebuješ: 400 g polohrubé mouky, 175 g cukru nebo jiného sladidla, 175 ml mléka, 150 g dýňového pyré, 125 g rozpuštěného másla, prášek do pečiva, 2 vejce, skořici, badyán a hřebíček
Jak na to?
- Nejdřív si připrav pyré. Stačí podusit nebo upéct dýni a pak ji pořádně rozmixovat.
- V míse si rozšlehej dvě vejce, přidej pyré, mléko a máslo a znovu šlehej.
- Ve druhé míse smíchej mouku, cukr a 3 lžičky prášku do pečiva. Přidej trošku hřebíčku, mletou skořici a badyán.
- Sypké suroviny vmíchej do tekutých a nech je spojit.
- Vzniklé těsto už jen dej do formiček na muffiny, rozehřej si troubu na 180 °C a peč je asi 25 minut. Pak je nech vychladnout na mřížce.
Pečená dýně – jednoduchá, vděčná a nadpozemsky chutná
Co potřebuješ: dýni, pórek, bylinky podle chuti, sůl, olivový olej
Jak na to?
- Dýni neloupej, jen ji naporcuj na menší kousky, aby se nepekla dlouho.
- Kousky dýně vylož na pečicí papír na plech, přidej k ní nakrájený pórek a potři lehce olivovým olejem.
- Přisyp trošku soli a vybraných bylinek, zamíchej a dej péct.
- To, že je hotovo, poznáš podle toho, že bude dýně opravdu měkoučká.
- Takhle pečenou dýni je skvělé podávat třeba se sýrem cottage. Ten si zase ještě můžeš vylepšit česnekem.
Dýňové noky – kdo neochutná, neuvěří
Co potřebuješ: 400 g dýňového pyré, 300 g špaldové mouky, žloutek, sůl a 4 lžíce mléka
Jak na to?
- Připrav si pyré – dýni rozkrájej na menší kousky, upeč a rozmixuj.
- Ve velké míse smíchej pyré s ostatními ingrediencemi.
- Vzniklé těsto si rozděl na čtvrtiny a z každé vytvoř váleček.
- Z válečku odkrajuj 1,5 cm dlouhé kousky a každý lehce zmáčkni vidličkou.
- Pak je vař asi 3 minuty v osolené vodě. Hotovo! Podávat je můžeš s oblíbenou omáčkou.
bigstock-pumpkin-gnocchi-with-grated-am-377849743.jpg
Dýňový koláč, který si zaslouží místo ve tvém životě
Co potřebuješ: rozválené křehké těsto, 500 g dýně, 100 g cukru nebo jiného sladidla, 350 g tvarohu, 4 žloutky, 50 g másla, pomeranč, vanilkový cukr
Jak na to?
- Dýni vydlabej a dužinu nakrájej na malé kousky.
- Ty orestuj na másle, zalij šťávou z jednoho pomeranče a dus asi 10 minut.
- Pak nech dýni vychladnout a rozmixuj.
- Ušlehej vanilkový i klasický cukr se žloutky, přidej tvaroh a znovu ušlehej.
- Potom přidej dýni a pořádně směs promíchej.
- Těsto dej do kulaté formy, nalij na něj dýňovou směs, nech si předehřát troubu na 180 °C a peč koláč asi 30 minut. Pak stáhni teplotu na 160 °C a celé dílo dopeč.
- Než troubu vypneš, zkontroluj koláč špejlí, jestli těsto vespod nelepí.
bigstock-slice-of-home-made-pumpkin-pie-387031387.jpg
Dýně s mletým masem pro masožravce
Co potřebuješ: středně velkou dýni, cibuli, 300 g mletého hovězího masa, 100 g sýra (nejlepší je čedar nebo gouda, ale můžeš jich zkombinovat víc), 50 ml smetany ke šlehání, lžíci másla, olej, sůl a pepř, tymián a oregano
Jak na to?
- Seřízni u dýně kousek spodku a vršek, abys ji mohla vydlabat.
- Jakmile ji vydlabeš, zpěň si na oleji cibuli, přidej k ní maso a opeč ho.
- Dochuť masovou směs kořením a nech ji dusit 10 minut.
- Do dýně pak vytvoř vrstvy masa a sýru, nakonec přidej i smetanu.
- Vršek dýně přiklop jako pokličku a peč asi hodinu na 180 °C.
Máš oblíbený způsob zpracování dýně? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!