Jablečné muffiny: dokonale vláčná mňamka, kterou musíš mít

Bigstockphoto
|
11. 08. 2022
|
Muffiny? Tak bez těch si život nejspíš neumíš představit ani ty. Pokud tomu tak opravdu je, možná už jsi vyzkoušela nespočet variant a ingrediencí. Tentokrát se spolu proto podíváme na jablečné muffiny, které tobě i tvým blízkým udělají nebe v puse!

Jestli nejsi zarytý odpůrce jablek, určitě nikdy nepohrdneš jablečným koláčem nebo štrúdlem. A co takhle dostat tu jemnou jablečnou chuť taky do muffinů, a přitom zachovat jednoduchost procesu výroby? Stačí si promyslet ingredience a můžeme se do toho pustit.

Co potřebuješ: 1 a ¾ hrnku špaldové mouky, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, špetku soli, ½ lžičky jedlé sody, ¼ hrnku rozpuštěného kokosového oleje (podle potřeby přidej na množství), hrnek nastrouhaného jablka, hrnek jablka nakrájeného na malé kousky, 2 vejce, med, malý kelímek bílého jogurtu, rozmačkaný banán, hrst nasekaných vlašáků, hrst rozinek

Jak na to:

  • Nejdřív si rozehřej troubu, a to na 180 °C.
  • V míse smíchej suché ingredience a pak přidej nakrájená i nastrouhaná jablíčka.
  • V jiné misce rozmíchej tekuté ingredience a rozmačkaný banán.
  • Ze suchých a tekutých ingrediencí vytvoř těsto, přidej rozinky a oříšky a naplň muffinové formičky.
  • Peč 20-30 minut podle toho, jak se bude nebo nebude lepit těsto na špejli.

Náš tip: Pokud si tak úplně nepotrpíš na sladké nebo se snažíš omezit cukr, nepřidávej med ani jiné sladidlo. Muffiny budou i tak nasládlé díky přirozeně se vyskytujícímu cukru v jablkách.

bigstock-rustic-style-fresh-apple-muffi-315831820.jpg

Jablečné muffiny se nemusí doslazovat.
Bigstockphoto
Jestli miluješ pečené dobroty s jablky, muffiny si nejspíš zamiluješ!

Proč vůbec dávat jablka do muffinů?

Jsou hned dva důvody, proč občas do pečení zakomponovat jablka. Jednak z nich pak získáš například vlákninu (s vitamíny si kvůli tepelné úpravě nejsme tak úplně jisté) a jednak bude všechno těsto, do kterého jablka přidáš, krásně nadýchané a jemné. Když ti nepřirostou k srdci (a k chuťovým buňkám), už to znovu opakovat nemusíš. Možná si je ale – jako spousta mlsounů – zamiluješ. Tak proč to nezkusit?

Zdroj

Související články