Jarní osvěžení? Krémová polévka z dýně Hokaido

Dýňová polévka zasytí a je zdravá.
|
29. 05. 2018
|
Je nesmírně bohatá na vitamíny a minerální látky a známá především jako vitamínová bomba, která tě může uchránit před onemocněním slinivky břišní, sleziny, před žaludečními potížemi. Účinná je také při poruchách ledvin a srdečních potížích.

Ačkoli jde o sezónní zeleninu, na kterou si budeme muset ještě chvíli počkat, v obchodech se zatím objevují její první exempláře dovezené z ciziny. Pokud nevíš, jak dýni Hokaido zpracovat, máme pro tebe tip na jednu úžasnou krémovou polévku, které se nemusíš bát ani při dietě.

Na přípravu polévky z dýně Hokaido potřebuješ:

  • oříšek másla
  • 1 dýni Hokaido
  • 1 bílou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • kari
  • sůl
  • pepř
  • chia semínka na dozdobení
  • olivový olej na dozdobení

Postup přípravy polévky z dýně Hokaido:

Připrav si větší hrnec a nech v něm rozehřát oříšek másla. Cibulku si nakrájej na menší kostičky a nech na másle opéct do zlatova. Mezitím si připrav dýni. Někdo ji loupe, jiný ne. Ve skutečnosti lze uvařit oběma způsoby. Svrchní tvrdá vrstva během vaření změkne.

soup-1787997_1280.jpg

Dýňové polévky se nemusíš bát, ani když nasadíš dietu.
Příprava dýňové polévky je jednoduchá a efekt je úžasný!

Pokud by ale dýně na sobě měla viditelné fleky, špínu, kterou při umytí nelze odstranit nebo výrůstky, či jiné nedokonalosti, raději ji svrchní slupky zbav. Následně dýni rozkrájej na čtvrtiny a vydlabej semínka s dužinou. Semínka můžeš očistit, opražit na suché pánvi anebo trošce olivového oleje a posypat jimi hotovou polévku.

Jakmile budeš mít dýni očištěnou, nakrájej ji na menší kostičky a vlož do hrnce k cibulce. Krátce osmahni a přilij k ní litr zeleninového vývaru (anebo tolik vývaru, aby byla dýně ponořená). Následně přikryt pokličkou a zhruba 30 minut vař. Jakmile bude dýně měkká, přisypej k ní kari, najemno nastrouhané stroužky česneku a sůl. Vše důkladně rozmixuj tyčovým mixérem. Opět dochuť solí a pepřem.

Tip na podávání: Polévku nalij do hlubokých talířů, a pokud jí chceš zjemnit, zamíchej do ní zakysanou smetanu. Podávat můžeš s opečenými krutonky, chia semínky nebo semínky z vydlabané dýně a najemno nakrájenými bylinkami. Výsledný pokrm můžeš zakápnout několika kapkami olivového oleje.

A co dobrého si z dýně Hokaido připravuješ ty? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články