Jak zhubnout po porodu: Buď na sebe hodná a netrap se hlady

Shutterstock
|
16. 11. 2022
|
Když naskočíme do kolotoče s novorozeným mrňousem, váha je nějakou dobu to poslední, co by nás mělo zajímat. A přesto dokola a dokola děláme tu samou chybu.

Jsme nepoučitelné a chceme všechno hned. Nejlépe lusknutím prstu a bez práce. Až 83 % z nás je tak úplně šumafuk, že se máme chvíli po porodu šetřit. Takové šestinedělí tady není pro srandu králíkům, ale my to mnohdy hrdinně ignorujeme. Toužíme zhubnout co nejdříve, různě se mordujeme, a přitom vůbec nevidíme, jak si neprospíváme. Je tomu dokonce přesně naopak. Škodíme si, a navíc naše počínání bude mít přesně opačný efekt. Váha půjde nahoru.

Na šestinedělí pozor

Nemusíš od rána do večera ležet v moudrých knihách, abys přišla na to, že šestinedělí je poněkud citlivým obdobím. Všechno je nové a společně se teprve učíte, jak na to. Doma se zpočátku všichni sžíváte, oťukáváte si novou situaci a ladíte průběh dnů. K tomu si připočítej nevyspání, neznalost nového, kojení, únavu z porodu, potřebu nechat tělo přirozeně zahojit a vyjde ti správný výsledek. Tedy ten, že nastolit si nějakou drasťárnu v šestinedělí je nesmysl.

V tomhle období dělej, co tě těší, sbližuj se s dítětem, zapoj partnera, jez s rozumem, zkus si cíleně hýčkat psychickou pohodu, vyrážej na procházky s kočárkem a hodně odpočívej. Už tím si pomalu zaděláváš na to, že později půjdou kila dolů snáz.

Kdy začít cvičit

Pokud patříš k vášnivým milovnicím pohybu a ani šestinedělím se nechceš příjemně proválet, můžeš začít už v porodnici. Určitě ne s hubnutím jako takovým a už vůbec ne s dietami, ale můžeš odstartovat drobné posilování. To ti pomůže dostat se do kondice. Za předpokladu, že jsi po porodu naprosto zdravá a posilování nebudeš schválně přehánět, urychlíš tělu i proces hojení.

Zaměř se na dechová cvičení a můžeš zkoušet podsazovat pánev. Po šestinedělí pak můžeš přidat posilování svalů pánevního dna a postupně si nabaluj taky cviky na posílení středu těla. Nejdřív by mělo jít o příčné a šikmé svaly, na přímé svaly vlítni až po 3–4 měsících. Dřív by mohlo dojít k jejich rozestupu a to nechceš. A pak už jen nabaluješ. Přidáváš cviky na posílení svalů paží, mezilopatkové a hýžďové svaly a celkově strečink.

Mámy po císaři se však raději poradí s odborníkem. Brzy po porodu pak taky obecně neskáčeme, neběháme, neblázníme na trampolíně a neděláme celkově nic, co by zatěžovalo klouby a prsa. Všechno pěkně s rozumem a tak, jak tělo dovolí.

shutterstock_1531703333.jpg

S hubnutím počkej, až si po porodu všechno sedne.
Shutterstock
První týdny se uč žít nový život. Hubnout můžeš potom.

Kdy začít hubnout

Hubnutí a cvičení jsou dvě odlišné věci. Jestli je tak u tebe na pořadu dne omezování potravy, vezmi zase opět do hrsti selský rozum a podívej se na věc normálně. Pokud kojíš, což je energeticky pořádná makačka, nepouštěj se do žádných diet. Až kojit přestaneš, můžeš si nějakou tu ne úplně drastickou dietu nastolit.

Jestli patříš k maminkám, které nekojí, můžeš s omezováním potravy začít dřív. Opět to datuj někam ke konci šestinedělí a poslouchej své tělo. Určitě se netrap hlady. Pamatuj na to, že mrňous tě bude stát hodně sil a energie. Kde to všechno chceš brát, když ne z vyváženého jídelníčku o normálních porcích? Příděl tří zrnek rýže na den z tebe mámu, kterou dítě potřebuje, nenadělají.

Kočičí tipy závěrem

Věř tomu, že s prckem ti začnou úplně jiné starosti. Ne, horší nebo lepší, prostě jen jiné. Přirozeně budeš upřednostňovat potřeby dítěte, což je pochopitelné, a počítáním kalorií se pravděpodobně fakt nebudeš mít chuť ani čas zaobírat.

Sepsaly jsme ti tak pár tipů závěrem, jak na to hubnutí po porodu jít s lehkostí:

  • Uvědom si, že chceš-li držet nějakou nesmyslnou dietu, se kterou nejsi v pohodě, nevydržíš to dlouho. Je to tak koneckonců se vším. U ničeho, co ti nic neříká, nevydržíš dlouho. S jakoukoliv moderní dietou je to stejné.
  • Neupínej zrak k celebritám a hvězdám různých sociálních sítí. Jen ti to srazí sebevědomí a zbytečně se budeš mučit. Užívej si prcka, courej na čerstvém vzduchu, vyváženě jez a uděláš pro sebe mnohem líp.
  • Opraš jednoduché pravidlo. Příjem musí být stejný jako výdej. Když budeš nezřízeně baštit a nebudeš se vůbec hýbat, je to špatně. Když budeš baštit málo, hýbat se budeš pro změnu zase až moc, taky špatně. Hezky v rovnováze. Příjem, výdej, fifty fifty a uvidíš, jak ti bude dobře. O něco větší výdej než příjem ti pak zajistí správné hubnutí.
  • Nebuď na sebe zbytečně přísná. Věnuj se sobě, miminku, fungujte s partnerem a měj na paměti, že všechno má svůj čas.
  • Nezapomínej, že když něco děláš jen z donucení, valného výsledku se nedočkáš.
  • Neexperimentuj a poslouchej svoje tělo.
  • K hubnutí se neupínej a snaž se spíš o fungující princip. Čili pestrý a vyvážený jídelníček, pohyb a odpočinek. Nestavěj hubnutí na první místo. Ber to tak, že chceš být zdravá, vitální, pružná a že taky jednou budeš chtít za dítětem bez problémů běhat, ne se za ním valit.
  • Dávej si reálné cíle.
  • Najdi si cvičení nebo formu pohybu, do které se nemusíš nutit. Když tě to bude skutečně bavit, máš z půlky vyhráno.
  • A nakonec? Ber na vědomí, že teď už nejedeš jen sama za sebe. Dítě nestojí o matku, která je uzlík nervů, protože má pár kilo navíc. Potřebuje pečující mámu, která se k sobě chová tak, aby byla v pohodě.

Hubnutí po porodu tedy ano, ale rozhodně ho neuspěchat. Rozumíme si?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články