Jak zhubnout břicho? Věci, které bys měla vědět, než začneš

Bigstockphoto
|
09. 02. 2022
|
Nejsi spokojená se svým bříškem? To je nás víc! Než se pustíš do bezhlavého cvičení, měla bys vědět několik věcí, které ti efektivně napoví, jak zhubnout břicho.

Spousta lidí má zcestnou představu, že přechod od fastfoodu k zelenině jim zajistí super fit postavu. Ne. Zdravá strava je rozhodně důležitou součástí procesu hubnutí, ale to neznamená, že už nikdy nebudeš moct jít do Mekáče. Tím pravým je totiž balanc.

Říká se tomu „kalorický deficit“

Jestli chceš zhubnout, musíš dlouhodobě udržovat kalorický deficit – to znamená spálit za den víc kalorií, než kolik jich přijmeš. Je proto zásadní koukat hlavně ne na to, co jíš, ale kolik toho jíš. Tři vejce ti dají stejně kalorií jako jedna tyčinka Mars, proto se hlídej i v případě, že jíš výhradně zdravě.

Makroživinová matematika

Další nezbytností při hubnutí břicha (a hubnutí obecně) je vyváženost makroživin ve stravě. Makroživiny jsou základní stavební látky a zdroje energie a ty je znáš jako bílkoviny, tuky a sacharidy. Často doporučovaný ideální poměr zní:

Sacharidy jsou důležitým palivem pro tělo, ale hodně lidí se jim chce v rámci hubnutí vyhýbat. To přitom není vůbec třeba. Nezapomeň, že sacharidy nejsou důvodem přibírání, když není moc; je jím spíš porušování kalorického deficitu.

bigstock-women-body-fat-belly-obese-wo-385098494.jpg

Hubnutí břicha není jen záležitostí břicha!
Bigstockphoto
Kalorický deficit, dostatek bílkovin a vhodný přísun sacharidů. To je základ úspěchu.

Tipy na hubnutí břicha

Teď, když jsi byla poučena o stravě, přichází tvrdá rána ze světa hubnutí: lokální hubnutí neexistuje. Promiň, ale je to tak.

Když cvičíš, vždycky spaluješ tuk z celého těla, ne jenom z jedné jeho části. A jestli ti přijde, že hubneš všude, jenom ne na břiše, bude to nejspíš genetikou, kterou neovlivníš. Tělo prostě uvolňuje zásoby tak, jak samo uzná za vhodné.

To ale neznamená, že břicho nejde zhubnout! Když do svého tréninku zapojíš cviky na velké svalové partie a zkombinuješ je s kardiem, výsledky se dřív nebo později dostaví. Samotné cvičení břicha ti tukovou vrstvu neztenčí.

Tady jsou 3 tipy na cviky, které by ti mohly pomoct dosáhnout cíle:

Dřepy nebo výpady

Vsaď na cviky primárně na zadní stranu stehen a zadek, při kterých ale pracuje celé tělo a tím docílíš většího výdeje energie! Při dřepech rozkroč nohy na šířku ramen a dej si pozor, abys zadkem nešla pod kolena. U výpadů jsou důležitá pevná a rovná záda a zastavení kolene těsně nad zemí.

Plank

Při pozici prkna (tzv. planku) se držíš v kliku, akorát se o zem opíráš předloktím a zatínáš všechny svaly v těle. Musíš dbát o to, abys měla hlavu, břicho a zadek v jedné rovině, jinak tvé svaly nebudou tolik pracovat. Jde o cvik, který zase zapojuje vícero svalů, včetně hlubokého svalstva.

Zvedání nohou vleže na boku

Tohle se zezačátku bude zdát trochu těžší, ale po čase to zvládneš raz dva! Lehni si na bok, hlavu podepři spodní rukou a vrchní ruku zapři před tělem dlaní do země. Potom mírně nadzvedni obě natažené nohy nad zem a vydrž. Tenhle cvik skvěle posiluje šikmé svaly.

Nezapomeň dýchat a pít

Na závěr ještě dva tipy. Efektivita cvičení závisí i na tom, jestli správně dýcháš. V okamžiku, kdy zapojíš svaly, vydechni, aby nedošlo k jejich zkrácení.

Důležité je taky dbát na pitný režim, a to nejenom při cvičení, ale v průběhu celého dne. Doporučený denní příjem tekutin je 0,4 l na 10 kg tvojí váhy. Tak popadni lahev a sportu zdar!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

Související články