Famózní brokolicová polévka zahřeje a pohladí organismus

Bigstockphoto
|
26. 10. 2021
|
Kdekdo se při představě brokolice ušklíbne, jiný ji zase zbožňuje na všechny způsoby. Každý by měl ale dát šanci husté brokolicové polévce!

Proč? Tak třeba proto, že za chladných dnů příjemně prohřeje. A jak je teplo v břiše, svět je hned veselejší. Dalším důvodem je samozřejmě to, jak moc je brokolice prospěšná lidskému zdraví.

Proč brokolice? A proč ne?

Brokolice nabízí spoustu vitamínů a minerálů, jmenujme třeba vitamín A, vitamín D, vitamín C a vitamín E i některé vitamíny skupiny B. Z minerálů stojí za zmínku vápník, hořčík, draslík, zinek nebo železo. Kromě toho obsahuje i esenciální aminokyseliny a antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a snižují riziko předčasného stárnutí buněk a vzniku rakoviny.

Brokolice patří k těm nejzdravějším druhům zeleniny vůbec. Je skvělou výživou pro kloubní chrupavku, snižuje tlak a cholesterol, posiluje srdce, stará se o pevnost a pružnost cév. Pomáhá i diabetikům, u nichž často hrozí cévní komplikace.

Tahle milovaná i nenáviděná zelenina obsahuje vlákninu a tvoří ji hlavně voda. Dietářům z ní bude srdce jen plesat.

Z brokolice vykouzlíš neuvěřitelné dobroty

Brokolice není žádný suchar, se kterým by se nedalo nic zažít. Může tobě a tvým spolustolojícím zajistit perfektní gastronomický zážitek. Chtělo by se říct, že na klasice, jakou je zapečená brokolice se sýrem a bramborami, přece není nic zvláštního, když se to ale povede a nešetří se na dobrých ingrediencích, je to bašta. A stejně tak to může být s ostatní zeleninou – třeba ve studených salátech i v teplé pečené zeleninové směsi. A co teprve ta polévka...

bigstock-vegan-broccoli-cream-soup-on-a-251911936.jpg

Brokolice patří k těm nejzdravějším druhům zeleniny.
Bigstockphoto
Brokolicová polévka ti hlavně v chladných dnech udělá dobře.

Brokolicová polévka i pro ty nejmlsnější jazýčky

Brokolicová polévka se dá s troškou fantazie skvěle a jednoduše obměňovat. My jsme protentokrát vybraly recept na brokolicovou polévku s bramborami a se sýrem. Ale pozor, nezaměňuj doporučený čedar za eidam třicítku, to je právě to, co by polévku během chvíle degradovalo.

Náš tip: Naprosto jednoduchá verze spočívá v uvaření brokolice, vmíchání 12% smetany a dochucení solí, pepřem a bylinkami. I to můžeš zkusit, zvlášť pokud máš na brokolici vyloženě chuť a nechceš nic jiného.

Co potřebuješ: 2 lžíce másla, pokrájená střední cibule, 2 pokrájené střední mrkve, 8 hrnků pokrájené brokolice, 2 stonky pokrájeného řapíkatého celeru, 3 stroužky česneku (prolisované), 2 lžíce mouky, ½ lžičky soli, pepř, 5 hrnků vývaru, 2 hrnky mléka (nebo trochu smetany na vaření), 4 brambory (nakrájené na kostičky), 3 hrnky nastrouhaného čedaru

Jak na to?

  • V hrnci rozpusť máslo, přidej cibuli, mrkev a celer.
  • Všechno to orestuj na nižším plameni. Po 5 minutách přidej prolisovaný česnek, vmíchej ho do směsi a prohřej asi minutku.
  • Přisyp mouku, sůl a pepř a znovu směs promíchej.
  • Přilij vývar a mléko, přidej i brambory. Zvyš plamen, ať se polévka začne vařit. Pak ji zakryj a plamen zase stáhni, aby se uvařily brambory.
  • Pak přimíchej brokolici a všechno to vař bez pokličky 5–7 minut nebo dokud nebude brokolice měkká.
  • Nakonec přisyp čedar a míchej, dokud se v polévce nerozpustí.
  • Jestli máš radši jemnější polévky, rozmixuj ji tyčovým mixérem. Před podáváním ji můžeš na talíři dozdobit lžící kysané smetany nebo přidat krutony.

Máš ráda brokolici? A jak si připravuješ polévku? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články