Quiche: připrav si doma luxusní slaný koláč

Quiche má svůj původ už v 16. století.
|
21. 06. 2020
|
Jestli jsi skalní fanynkou skvělých jídel, která jsou ale jednoduchá na přípravu, pak by ve tvém repertoáru rozhodně neměl chybět quiche. Tenhle slaný koláč je dokonale variabilní, a tak si ho můžeš připravit pokaždé jinak.

Quiche (čti „kyš“) je francouzský druh slaného koláče, který se u nás už roky těší oblibě. Pokud ses mu dosud vyhýbala, pusť se do něj a nebudeš litovat. Quiche se tradičně podává jako předkrm, ale můžeš ho servírovat i jako svačinku nebo lehkou večeři – třeba i podle toho, co všechno do něj dáš. Francouzi si quiche dávají s ještě horkou bagetkou nebo se salátem. Chybět by nemělo bílé víno.

Slaný koláč se ve Francii poprvé objevil během 16. století, kdy ho vytvořil kuchař v lotrinském městě Nancy, a to z chlebového těsta, vajíček a slaniny.

Co by v něm nemělo chybět?

Většina slaných koláčů francouzského typu vzniká (kromě křehkého těsta) ze smetany a šunky, v dalších se pak nešetří sýrem, slaninou, mlékem, rajčaty a jinou zeleninou nebo třeba mořskými plody. Určitě už jsi někdy viděla krásný quiche se špenátem – tomu se speciálně říká Quiche aux Épinards.

3 tipy na quiche, po kterém se olízneš

Zatímco dřív se dělalo těsto na quiche chlebové, dneska už je na něm přijatelné jen tenké křehké nebo klasické listové. Existují ale i varianty s chlebovým těstovým těstem, jen se jim tak úplně neříká quiche (například tarte flambée).

Quiche se šunkou, brynzou a parmazánem

Co potřebuješ: na korpus 360 g hladké mouky, 115 g másla, 170 g smetanového sýra, 2 žloutky, 1 vejce, rozmarýn, sůl a pepř; na náplň 200 g smetanového sýra, 180 g creme fraiche, 200 ml 12% smetany na vaření, 4 vejce, 100 g parmazánu, 250 g brynzy, 200 g kvalitní šunky, rozmarýn, sůl, pepř a olivový olej

Jak na to?

  • Z másla a mouky vytvoř drobenku a pak postupně zapracuj vajíčka, smetanový sýr, rozmarýn a sůl.
  • Vypracuj těsto, zabal ho do fólie a nech ho hodinu odpočívat v lednici.
  • V misce smíchej smetanový sýr, creme fraiche, vajíčka a smetanu na vaření. Přisyp parmazán (jen trochu si nech na finální zdobení) a přidej polovinu připravené brynzy.
  • Směs osol, opepři, přidej bylinky a dej stranou.
  • Vychlazené těsto vyválej a dej do dortové formy (z toho množství surovin je ideální forma o průměru 23 cm). Zbylé těsto jemně seřízni.
  • Na dno dej druhou polovinu brynzy, šunku a rozmarýn. Pak přilej připravenou vaječnou směs. Výsledek posyp zbylým parmazánem a zakápni olivovým olejem.
  • Koláč peč na 185 °C zhruba 30 minut.
  • Podávej ho studený nebo o pokojové teplotě.

bigstock-quiche-lorraine-with-cheese-b-143684393.jpg

Quiche se původně dělal z chlebového těsta.
bigstockphoto.com
Quiche se dá připravit různě - stačí přidat, na co máš chuť.

Quiche s mletým masem

Tahle variace potěší masožrouty nastopro!

Co potřebuješ: na těsto 200 g hladké mouky, 75 g vody, 100 g másla (a ještě kousek na vymazání formy); na náplň 350 g mletého hovězího masa, cibuli, 10 g sádla, 200 ml smetany ke šlehání, ½ lžičky sladké papriky, oregana a bazalky, 2 stroužky česneku, 130 g goudy, trošku parmazánu, 2 vajíčka, sůl a pepř

Jak na to?

  • Z másla a mouky vytvoř drobenku. Pak přilij vodu a připrav si z téhle směsi těsto.
  • Těsto zabal do fólie a dej ho na hodinku do lednice.
  • Mezitím se pusť do přípravy náplně. Nakrájej si najemno cibuli, na pánev dej sádlo, stáhni výkon na nižší a přidej cibuli.
  • Jakmile ji orestuješ dozlatova, přidej maso, sůl, pepř. Zvyš výkon a orestuj maso tak, aby se dalo jíst. Případnou šťávu nech vyvařit.
  • Pak ještě přidej najemno nastrouhaný česnek, oregano, bazalku a papriku a míchej asi 2 minuty. Pak směs odstav a nech ji vychladnout.
  • Vyválej těsto, dej ho do formy a vytvoř okraj vysoký zhruba 2 cm.
  • Z pečicího papíru si vystřihni kolečko, které položíš na těsto. Na něj pak nasyp fazole (suché, syrové) nebo cokoli jiného, čím těsto zatížíš. Takhle dej těsto do předehřáté trouby (200 °C nebo 180 °C u horkovzduchu) a peč 12 minut.
  • Vrať se k těstu. V míse smíchej smetanu a obě vajíčka.
  • Přidej nahrubo nastrouhanou goudu a najemno nastrouhaný parmazán. Všechno zamíchej, přidej maso a znovu zamíchej.
  • Vyndej z trouby těsto, dej pryč fazole (můžeš si je nechat na další pečení). Zkontroluj těsto, a pokud je někde nafouklé, propíchni ho.
  • Na těsto dej náplň, uhlaď ho, dej do trouby a peč asi 30 minut na 170 °C (160 °C u horkovzdušné trouby).
  • Hotový koláč můžeš podávat teplý i studený.

bigstock-homemade-spinach-chard-and-ne-250223128.jpg

Quiche se špenátem je k vidění opravdu často.
bigstockphoto.com
Sýr do původního quiche nepatřil, dneska už ale víme, že je to delikatesa!

Quiche s brokolicí a modrým sýrem

Tenhle recept je jednodušší – odpadá tady práce s těstem.

Co potřebuješ: 1 balení listového těsta, 1 menší brokolice, 3 vajíčka, 200 ml mléka, 200 g sýra Bleu d’Auvergne, sůl a pepř

Jak na to?

  • Brokolici rozděl na růžičky a spař ji horkou vodou.
  • Listové těsto dej do koláčové formy a propíchej dno.
  • Na těsto pak dej připravenou brokolici a rozdrolený sýr.
  • Rozšlehej si vajíčka s mlékem a brokolici se sýrem zalij.
  • Dochuť solí a pepřem a dej péct na 25 minut na 170 °C.
  • Podávej teplé nebo studené.

 Vyzkoušíš některý z těchhle receptů? Nebo máš svůj oblíbený? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články