Pórek je taková jemnější cibule. Právě to na něm milujeme. Ať ho přidáš kamkoli, tam udělá parádu. Podle všeho si na něm pomlaskávali i staří Egypťané, Řekové a Římané. A to nejspíš ani netušili, jakou službu tím prokazují svému organismu.
Pórek pomáhá s tlakem, cholesterolem i trávením
Pórek je dobrým zdrojem minerálů, jako je mangan, železo, draslík, fosfor, hořčík a selen. K tomu obsahuje i vitamíny, hlavně A, B6, C a E. Nejvíc prospěšných látek se ukrývá v zelených listech, kterých se často bohužel spíš zbavujeme. Příště na to určitě mysli – dají se přidat do polévky nebo salátu i krátce zapéct s bramborami (ale opravdu jen krátce, aby se uchovala aspoň část vitamínů a minerálů). V pórku najdeš i dost vlákniny, která je důležitá pro správné zažívání
Tenhle koktejl prospěšných látek znamená, že pórek:
- čistí krev
- povzbuzuje činnost svalů
- pomáhá snižovat krevní tlak
- je prevencí onemocnění srdce (například mozkové příhody)
- podporuje trávení a chuť k jídlu
- pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
Dobrou zprávou je, že díky své poměrně nízké energetické hodnotě se hodí do dietních jídelníčků.
bigstock-potato-leek-soup-in-a-white-ce-351010253.jpg
Pórková polévka: recept i pro ty největší mlsouny
Pórek můžeš v polévce přiznat, nebo ho rozmixovat a vytvořit uspokojivě hladkou polévku, která zahřeje a vmžiku zasytí.
Co potřebuješ: velký pórek, 2 lžíce másla, litr zeleninového vývaru, 3 středně velké brambory, 200 ml 33% smetany ke šlehání, špetku muškátového květu, sůl a pepř
Jak na to?
- Pórek nakrájej na kolečka a brambory na kostičky.
- V hrnci rozpusť máslo. Na něj pak přidej bílou část pórku a nech ji změknout (ale ne zhnědnout).
- Zalij ji zeleninovým vývarem, přidej zelenou část pórku, nakrájené brambory a muškátový květ.
- Směs vař 20 minut, aby brambory změkly.
- Pak přilij smetanu a všechno rozmixuj. Doba mixování záleží na tobě, jak hladkou polévku chceš mít.
- Nakonec ještě dobrotu osol a opepři.
Náš tip: Při servírování můžeš do polévky přidat krutony z housky nebo chleba, případně ji lehce posypat parmazánem.