Frankfurtská polévka: symfonie brambor a kvalitních párků, která vždycky potěší

Bigstockphoto
|
02. 11. 2021
|
Jednoduchá na přípravu, luxusní při ochutnání. Pokud nebudeš šetřit na surovinách, uvaříš takovou dobrotu, že se olíznou i odmítači polévek.

Základem téhle polévky jsou totiž kvalitní frankfurtské párky, které jí daly název. Ty se začaly ve Frankfurtu nad Mohanem začaly prodávat už v roce 1487 a jejich obliba snad vůbec neslábne. Když se k nim přidá orestovaná cibule, česnek, vývar a paprika, nemůže z toho vzejít nic, co by nezalahodilo chuťovým buňkám.

A čím jsou samotné frankfurtské párky výjimečné? Dřív se k jejich výrobě používalo výhradně libové maso z boku, tzv. brato. U nás se až do 90. let držela úroveň těchhle párků na vysoké úrovni, pak se ale rozvolnily normy. Ty se teď při jejich koupi dívej na etiketu a hledej ty, které mají aspoň 85% podíl masa. Když neseženeš přímo frankfurtské párky, vyber si aspoň ty, které obsahují taky tolik masa.

Kromě masa (telecího, hovězího nebo vepřového) obsahují frankfurtské párky taky koření – bílý pepř, muškátový květ a muškátový oříšek.

bigstock-czech-cuisine-frankfurt-soup-w-245661391.jpg

Frankfurtská polévka staví na kvalitních párcích, paprice a taky na smetaně, která ji zjemní.
Bigstockphoto
Prohřeje a zasytí. Co víc si od polévky přát?

Recept na frankfurtskou polévku

A teď už tedy k receptu, ke kterému se určitě vrátíš.

Co potřebuješ (na 4 porce): 4 brambory, 3 párky, cibuli, 1–2 stroužky česneku, litr vývaru, lžíci sladké papriky, 100 ml mléka, 100 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, olej nebo sádlo, pepř a sůl, libeček

Jak na to?

  • Na oleji nebo sádle nech zesklovatět najemno nakrájenou cibuli.
  • K ní pak přihoď na kolečka nakrájené párky a orestuj je.
  • Hrnec odstav z plamene, přisyp papriku a mouku a všechno smíchej.
  • Vrať hrnec na plamen, přilij vývar, pořádně všechno promíchej a nech směs 10 minut povařit.
  • Brambory nakrájej na kostičky a po 10 minutách je vsyp do směsi.
  • Přidej pepř a sůl a nech polévku vařit, dokud brambory nezměknou.
  • Nakonec přilij smetanu a mléko, přidej prolisovaný česnek a nech polévku ještě trošku probublat.
  • Před servírováním můžeš polévku dozdobit čerstvým libečkem.
  • Polévku podávej s oblíbeným pečivem.

Máš nějaký zlepšovák na přípravu frankfurtskou polévku, nebo jí vůbec neholduješ?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články