Proč jíst brusinky: pomáhají močovým cestám i imunitě

Bigstockphoto
|
18. 08. 2023
|
Všichni máme tyhle drobné červené bobulky spojené hlavně s prevencí i léčbou, když nás začne trápit močové ústrojí. Brusinky nám toho ale nabízejí hodně a v kuchyni se s nimi dá kouzlit víc, než sis možná myslela! Podívej se na ně s námi.

Brusinky jsou poddruhem brusnic, mezi které patří i borůvky. U nás jsou hodně k mání plody dovážené z Polska, ale oblíbené jsou také tzv. americké brusinky neboli klikva velkoplodá – ta není tak trpká, a když ji trochu posypeme cukrem, dá se konzumovat i samotná. Proč bychom je tedy měli čas od času všichni konzumovat?

Brusinky obsahují vitamín A, C a E, vlákninu a z minerálů železo, hořčík, vápník, fosfor nebo draslík.

bigstock-153486737.jpg

Brusinky obsahují fenolické kyseliny, díky nimž blahodárně působí na lidská ústa a chrání je před bakteriální infekcí.
Bigstockphoto
Brusinky jsou nabité vitamíny, minerály a vlákninou. Skvělé je, že obsahují jen trochu cukru.

Chrání močové cesty, srdce i zuby

Samozřejmě nesmíme vynechat zánět močových cest, při němž brusinky pomáhají. Pokud si budeme na konzumovaném množství brusinek dávat záležet, zamezíme usazování bakterií na stěnách močového měchýře nebo močové trubice, čímž zamezujeme vzniku problémů, a v případě, že už problém máme, ho snáz díky brusinkám vypoklonkujeme z těla.

Podle několika studií se zjistilo, že fenolické kyseliny, které brusinky obsahují, dokážou pořádně podpořit tělo v boji s rakovinou. Ne že by ji snad vyléčily, to ne, bohužel. Ale pomáhají do jisté míry zastavovat rakovinné bujení, a to hlavně v játrech, vaječnících a mozku.

Brusinky by neměly chybět v jídelníčku diabetiků, protože pomáhají normalizovat hladinu cukru v krvi. Zároveň podporují přirozenou produkci inzulinu. Zvlášť pokud je cukrovka prokletí tvé rodiny, vsaď na brusinky jako na prevenci.

Výzkumníci také zjistili, že brusinky mají skvělý efekt na chrup, protože i v prostředí úst působí antibakteriálně. S pravidelným příjmem brusinek tak můžeš eliminovat riziko vzniku zubního kazu a kamene a chránit se před záněty dutiny ústní.

Kromě toho všeho jsou brusinky skvělým pomocníkem při detoxikaci organismu a taky podporují imunitní systém. Nebudou tak úplně od věci!

bigstock-197533909.jpg

Přidej brusinky do buchet, koláčů nebo muffinů. Jsou v pečených dobrotách velmi dobré!
Bigstockphoto
S brusinkami se dá vykouzlit spousta dobrot, tak se neboj zaexperimentovat!

Jak využít brusinky v kuchyni? Najdi si svůj způsob

Co všechno se dá vykouzlit z brusinek nebo do čeho se dají použít? Je toho spousta. Na prvním místě musíme zmínit lahodné smoothie – ne že by teď přes zimu snad někdo potřeboval osvěžit, ale svačinka je to vynikající. Stačí vzít brusinky, mléko nebo bílý jogurt, přisladit, rozmixovat a vypít.

Brusinky můžeš dát i do muffinů, třeba místo borůvek nebo jiného ovoce, i do dalších pečených dobrot. Klidně si z nich můžeš vyrobit limonádu nebo džus (na rozdíl od toho kupovaného v něm nebudou kila cukru), případně si je zavařit. Tohle ovoce prostě musíš mít!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články