Po omikronu přichází nová mutace. Zachytili ji ve Francii

Bigstockphoto
|
04. 01. 2022
|
Francie bije na poplach! Její vědci totiž zachytili novou mutaci koronaviru. Podle prvotních zpráv je ještě více modifikovaná než omikron. Důvod k panice?

Francouzští odborníci hlásí, že objevili novou variantu koronaviru. Zatím ji pracovně označují jako B.1.640.2 a tvrdí, že vykazuje o 9 mutací více než aktuálně masivně se šířící omikronová verze koronaviru. U ní se našlo celkem 37 mutací.

Mutace, která dokáže obejít protilátky?

Z dosavadních informací vyplývá, že nová mutace dokáže, podobně jako její předchůdce, oslabit účinek protilátek získaných infekcí a očkováním. Varianty s touhle mutací je obvykle obtížnější neutralizovat a učinit pro tělo neškodnými. Obavy vědců jsou proto v tomhle případě na místě.

Mutace pravděpodobně přišla z Afriky

Francouzští vědci, kteří novou mutaci poprvé odhalili, tvrdí, že do jižní části země se rozšířila z Afriky. Konkrétně mělo jít o Kamerun. Mutace se prozatím potvrdila u 12 lidí, které měl nakazit cestující přijíždějící do Francie z Kamerunu ve střední Africe.

Mutace na denním pořádku

Vyjádřil se k tomu lékař Christoph Specht pro RTL: „Mutace jsou na denním pořádku. Nyní je víceméně věcí náhody, že právě tahle se nahlásila. Vždy existuje mnohem více mutací, kterých si ani nevšimnete. V tuto chvíli ale nelze o nové variantě moc říct. Jak se B.1.640.2 chová v infekčnímu procesu, jak se šíří a jak je vůči němu účinné očkování, to vše je stále zcela nejasné.“

Měla jsi už „tu čest“ s covidem-19? Nebo se ti tenhle zákeřák dlouhodobě vyhýbá?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články