Babské rady na mozoly. Co dělat, když tě nevzhlední společníci nechtějí opustit?

Shutterstock
|
17. 03. 2024
|
Nikdo o ně nestojí, ale čas od času se udělají každému. Co když se mozol ani po několika dnech nechystá zmizet? Zkus babské rady!

Mozoly, tedy otlaky způsobené třením a tlakem na pokožku v jednom místě, nejsou hezké nikdy. Ještě se tak nějak dají pochopit u lidí, kteří manuálně makají dnes a denně, spíš u mužů než u žen. Občas je ale máme všichni. Ve většině případů tahle nehezká záležitost zase sama zmizí. Když ovšem místo stále namáháš (a možná o tom ani nevíš!), mozoly už ti zůstanou.

Proč vznikají mozoly?

Mozoly jsou jako bolest svalů při přetížení nebo kašel při drobku do dýchacích cest. Jde o obrannou reakci. Tím, že pokožka v namáhaném místě ztvrdne, se chrání před poškozením. Nejde o útvar ostře ohraničený, pokožka zdrsní, ale nezmění barvu, případně je hladká, ale pak vznikají dost bolestivé trhlinky.

Kdy zmizí a co dělat, když nezmizí?

Když si svých mozolů nebudeš všímat, maximálně je namažeš měsíčkovou mastí, nejspíš za pár dní zmizí. Tak je to většinou. Někdy jsou ale k neudolání a celkově hyzdí ruce nebo nohy. Pak se trošku bojíš podat někomu při seznámení ruku. Tak s tím je potřeba zatočit. Než vytáhneš do boje s něčím agresivním, zkus nejdřív babské rady.

Babské rady na mozoly: pomáhá ananas, rajčatová dužina nebo jedlá soda

První a základní radou je samozřejmě nevyvíjet dál tlak na postižené místo. Jestli sis to uhnala s činkami v posilovně, nebo s hráběmi na zahrádce, je v daný moment úplně fuk. Prostě toho na pár dní nech.

Natírej mozoly kyselinou salicylovou. Ta se používá jako peelingový přípravek, ale obsažena je i v některých druzích náplastí. Ač je to kyselina, bát se jí nemusíš. Pomáhá šetrně odstranit odumřelé kožní buňky a uškodit snad nemůže. Mimo jiné pomáhá i v léčbě akné.

Další možností, kterou máš určitě na stole nebo v kabelce, je balzám na rty. Zvlášť pokud máš na mozolu prasklinky, může pomoct. Vždyť po čem sáhneš, (nejen) když máš popraskané rty? Ale hodí se samozřejmě i hydratace běžnými krémy.

shutterstock_1370028176.jpg

Mozoly obvykle zmizí samy, jindy je třeba jim pomoct.
Shutterstock
Prvním krokem k úspěchu může být lázeň. Nech otlaky odmočit a pak je jemně oškrábej pemzou.

Kromě toho můžeš vyzkoušet opilování mozolu. Stačí si vzít pilníček na nehty a ztvrdlou pokožku opatrně opilovat. Dělá se to na sucho, ale můžeš před tím postiženou končetinu na 20 minut i namočit do vody.

Mozol taky můžeš třít hrubou mořskou solí smíchanou s olivovým olejem. Mnohem snáz se to aplikuje na nohou, které můžeš ploskami třít o směs na zemi, poradíš si ale určitě i rukama. Na noc pak postižené místo pořádně natři vazelínou, zmíněnou kyselinou salicylovou nebo ureou. Abys to neotřela do ložního prádla, dej si na nohy pytlíčky a ponožky nebo – v případě rukou – třeba rukavičku.

Zapoj jedlou sodu. Ta je nejen bezvadným pomocníkem při úklidu domácnosti, ale pomáhá právě i s mozoly. Stačí rozpustit tři lžíce v lavoru teplé vody a nechat mozol máčet. Vody i jedlé sody samozřejmě může být míň, když potřebuješ namočit třeba jen jeden nebo dva prsty na ruce. Tahle procedura by se měla pravidelně opakovat podle potřeby.

Náš tip: Ve vodě můžeš rozmíchat i epsomskou sůl. Taky to pomáhá!

Na mozoly platí i „svatá trojice“ heřmánku, česneku a citrónové šťávy. Nastrouhej si jeden stroužek česneku, smíchej ho se lžičkou sušeného heřmánku a přilij tolik citrónové šťávy, abys z toho umíchala kašičku. Tu pak dej na mozol, nech ji 20 minut působit a potom pokožku omyj teplou vodou. Můžeš to opakovat i několikrát denně, dokud se mozoly nevzdají.

Možná tě to překvapí, ale pomoct může i rajčatová dužina. Jednoduše ji každý večer dej na mozol, převaž ho, aby sis neušpinila povlečení, a sleduj postupné zlepšování. Stejně tak zkus jablečný ocet – namoč si vatový tampónek, na noc si ho dej na mozol, převaž ho a ráno změklou kůži opatrně seškrábej pemzou.

Prospěšné bývá i máčení mozolů v heřmánkovém čaji. Samozřejmě by mělo jít o poctivý výluh ze sušeného heřmánku, ne o porcovaný čaj nejistého původu a nevalné kvality. Jakmile pokožka změkne, zkus mozol lehce oškrábat pemzou. A pak promazat!

Vyzkoušej taky ananas. Pokud ho máš zrovna doma, odkroj kusy kůry a každý večer si na mozol jeden přilož. Omotej ho obvazem, nech enzymy z ananasu působit hodinu a pak zase přizvi na pomoc pemzu.

A nakonec je tu všestranný měsíček lékařský. Mozol zmizí, když ho budeš potírat šťávou ze stonku téhle rostlinky, případně když si z měsíčku vyrobíš poctivou mast. Pochopitelně ji ale seženeš i v lékárně.

A co na mozoly nejvíc pomáhá tobě?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • nemoci.vitalion.cz/puchyr-mozol-kuri-oko/
  • cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_salicylov%C3%A1
  • prozeny.cz/clanek/mozoly-na-rukou-i-nohou-zkuste-se-jich-zbavit-prirodne-68312
  • blog.mall.cz/lifestyle/pryc-se-ztvrdlou-kuzi-6-tipu-jak-se-zbavite-mozolu-na-rukou-i-nohou-1390.html
  • weleda.cz/mozoly-po-cviceni
Související články