Nové mutace koronaviru děsí svět. Co o nich zatím víme?

bigstockphoto.com
|
01. 02. 2021
|
Covid-19 nepřestává plnit nemocnice ani večerní zprávy. Aby toho nebylo málo virus SARS-CoV-2 začal mutovat. K dnešnímu dni známe britskou, jihoafrickou a brazilskou mutaci.

Jak se tyhle mutace projevují a co všechno o nich zatím víme? Informací není mnoho a dostupné zdroje se navíc často rozcházejí. Ochrání nás sociální distanc? Pomůžou roušky?

Bude proti nim účinné očkování a jak velkou smrtnost s sebou nové mutace nesou? Zkusíme odpovědět alespoň na základní otázky, které se okolo tří nových mutací rojí.

Britská mutace koronaviru

Britská mutace byla poprvé identifikována v jižní Anglii v prosinci 2020. Odběrem vzorků se ale zjistilo, že první případy této mutace se objevily už o tři měsíce dřív.

Oproti svému předchůdci je nemoc (pojmenovaná též jako Brigita a označovaná odborným názvem B.1.1.7) mnohem nakažlivější a její šíření je zároveň rychlejší. Netrvalo to proto dlouho a britská mutace viru byla objevena i v Česku.

Co o téhle variantě covidu víme? Předběžné studie naznačují, že britská varianta je pro některé věkové skupiny nebezpečnější. Británie dokonce hlásí více hospitalizovaných a bohužel taky oznámila, že kvůli britské mutaci se v zemi prudce zvýšila smrtnost.

bigstock-the-british-flag-printed-on-a-400480841.jpg

Britská mutace koronaviru je nakažlivější a rychleji se šíří.
bigstockphoto.com
První mutací koronaviru byla ta britská. Bohužel už je i u nás.

Jaké jsou příznaky britské mutace?

Pacienti, kteří trpí britskou mutací, mají mnohem častěji kašel a trápí je i bolesti v krku. Objevit se může i únava, bolest svalů a horečka. Dušnost, bolest hlavy a obtíže se zažíváním jsou stejně časté u „klasické“ i britské varianty. Naopak ztráta čichu a chuti je u této varianty méně častá.

Bude na britskou mutaci účinné očkování?

Výrobci vakcín Pfizer/BioNTech vydali prohlášení, ve kterém tvrdí, že vakcína by měla být účinná nejen proti britské, ale i jihoafrické mutaci covidu-19. Zpráva se opírá o studii vědců z Texaské univerzity zveřejněné na odborném webu bioRxiv (zpráva ještě čeká na odbornou recenzi).

Jihoafrická mutace koronaviru

Tahle mutace byla vůbec poprvé zaznamenána v prosinci 2020 v Jižní Africe v obci Nelson Mandela Bay. V současné chvíli jde o nejčastěji se vyskytující variantu, kterou obyvatelé JAR trpí. Tuhle variantu koronaviru pojmenovali vědci z JAR 501Y.V2 (mutace je označovaná taky jako B1351 nebo E484K).

Jihoafrická mutace by se měla podle prvních informací rychleji šířit, způsobovat větší virovou nálož, větší množství těžších případů mezi mladými a zvýšenou odolnost proti protilátkám.

Potvrzená je totiž informace, že jihoafrickou mutací se mohou nakazit i ti, kteří v minulosti nákazu covidem prodělali s mírnými nebo dokonce žádnými příznaky. Do poloviny ledna letošního roku byla tato varianta identifikována v deseti zemích EU.

Jaké jsou příznaky jihoafrické mutace?

Co se týče příznaků jihoafrické mutace koronaviru, ty podle studií a detekovaných pacientů odpovídají běžným příznakům covidu, mezi které patří například kašel, dušnost, bolesti hlavy, svalů a kloubů a zvýšená únava.

Bude na jihoafrickou mutaci účinné očkování?

Podle výzkumu Národního institutu pro nakažlivé nemoci Jihoafrické republiky, který provedl tým profesorky Penny Mooreová, je pravděpodobné, že vakcína proti jihoafrické mutaci bude o něco méně účinná. O kolik to ve finále bude, to vědci zatím neví. Výrobci vakcín Pfizer/BioNTech nicméně tvrdí, že vakcína ochrání pacienty i před touto novou mutací.

bigstock-medical-uniform-white-card-wi-393514412.jpg

Mutace koronaviru teď svět docela děsí.
bigstockphoto.com
Zatím se nezdá, že by byl rok 2021 nějak zvlášť lepší než ten předchozí.

Brazilská mutace koronaviru

O téhle mutaci toho zatím víme opravdu málo. Nemoc byla diagnostikována zatím jen v Brazílii, a to především ve městě Manaus. Nakazili se jí ale také cestovatelé, kteří se odtud vrátili do svého rodného Japonska.

Brazilská mutace covidu se podobně jako britská nebo jihoafrická varianta ukazuje jako nakažlivější a podle některých provedených studií má bohužel i větší smrtnost. Jiné zdroje naopak vyšší smrtnost brazilské mutace popírají.

Jaké jsou příznaky brazilské mutace?

Podle odborníků je tato varianta velmi podobná té jihoafrické, u které došlo ke změně proteinu, který se ve tvaru bodce nachází na povrchu viru a jehož pomocí se infekce dostává do těla. Ti, kteří se brazilskou mutací nakazili, měli potíže s dýcháním, bolesti hlavy a horečku.

Bude na brazilskou mutaci účinné očkování?

Jak budou na brazilský kmen zabírat stávající vakcíny, není ještě podle vědců známo. Mikrobiolog z univerzity v Readingu nicméně upozornil, že změny na s-proteinu a v RBD můžou snižovat účinek vakcíny, protože protilátky vytvořené v těle po očkování budou virus hůře eliminovat. V takovém případě se totiž napojuje na jeho s-protein a obsadí tak místo, jímž by se běžně napojil na buňky v těle.

Jak vnímáš situaci okolo covidu-19? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články