Příznaky koronaviru: někdo má teplotu, jiný ztratí čich

pixabay.com
|
17. 04. 2020
|
Infekční onemocnění způsobené novým typem koronaviru může být pro rizikové skupiny nebezpečné. Ostatní by ho měli zvládnout bez větších komplikací. Jak ale poznat, že si tenhle neřád došlápnul i na tebe? Tohle jsou nejčastější příznaky.

80 % nakažených bez příznaků

Cítíš se unavená, bez energie a elánu, bedlivě sleduješ rtuť teploměru a čekáš, jestli nepřesáhne oněch „magických“ 38 °C? Třeba se stresuješ úplně zbytečně. S největší pravděpodobností tě totiž trápí spíš běžná chřipka než tolik obávaný koronavirus. Infekce novým typem koronaviru, který onemocnění covid-19 způsobuje, probíhá totiž až u 80 % nakažených osob takzvaně asymptomaticky (tedy bez příznaků) nebo jen s velmi mírnými příznaky!

Nemoc potvrdí jenom test

Samozřejmě se může stát, že budeš spadat do zbylých 20 % nakažených, kteří se už příznakům a nejrůznějším obtížím nevyhnou. Stoprocentní jistotu ale budeš mít až tehdy, když se u tebe nemoc potvrdí testem. O tom, že je na místě ho podstoupit, bys měla uvažovat ve chvíli, kdy se u tebe projeví následující příznaky:

  • horečka nad 38 °C
  • bolest svalů a hlavy
  • únava
  • dušnost
  • suchý kašel
  • bolest v krku
  • ztráta chuti a čichu
  • zažívací a trávicí obtíže (zvracení, průjem)
  • zápal plic

Neznamená to ovšem, že tě potrápí všechny zmíněné příznaky najednou. Jeden nemocný člověk se může potýkat s horečkou a dušností, jiný potvrzený případ bude řešit „jenom“ bolesti svalů a nepříjemný průjem.

corona-4971013_1920.jpg

Země je ohrožená koronavirem.
pixabay.com
Odstartoval v Číně, ale bohužel už ho máme i v Evropě. Koronavirus nás trápí a ještě trápit bude.

Statistiky hovoří jasně

Pokud bychom se ale podívali na osoby, které koronavirus prodělaly nebo se s ním aktuálně léčí, pak díky údajům WHO zjistíme, že horečka vyšší než 38 °C se objevila u 88 % symptomatických případů. U 68 % infikovaných to byl i suchý kašel, přičemž oba tyto symptomy se typicky objevovaly na počátku nemoci. Zhruba u 18 % lidí pak nastoupila ještě dušnost a 14 % nemocných taky pociťovalo únavu, bolest v krku, bolesti hlavy a svalů.

Co když na sobě příznaky pozoruješ?

Pokud ti už nějakou dobu není hej a pozoruješ na sobě jeden nebo více výše zmíněných příznaků, obrať se na svého obvodního lékaře. Rozhodně k němu nechoď do ordinace. A to ani v roušce nebo respirátoru! Vyčkej na jeho pokyny a instrukce, podle kterých pak postupuj.

Pokud ošetřující lékař vyhodnotí, že bys nemocí opravdu mohla trpět, pravděpodobně tě požádá, ať kontaktuješ krajskou hygienickou stanici, která doporučí další postup.

Zavolat můžeš také na linku 1212, kde ti poskytnou informace i bezplatnou psychologickou pomoc. Zřízeny jsou také nonstop linky Státního zdravotního ústavu, které najdeš pod čísly 724 810 106, 725 191 367 a 725 191 370. Na linku 112 nebo 155 volej pouze v případě vážných zdravotních problémů nebo ohrožení života!

Co dělat dál?

Pokud lékaři vyhodnotí, že bys mohla nemocí trpět, pravděpodobně budeš čekat, až tě otestují. Zpravidla to ale nebude hned. Na test můžeš čekat až týden. Na vyhodnocení výsledků pak 12-72 hodin. Během této doby je nutné setrvávat v domácí karanténě a ideálně oddělit zdravé členy domácnosti (včetně mazlíčků) od potenciálně nakaženého. Pokud se nákaza potvrdí, záleží na konkrétním stavu pacienta a lékaři, který rozhodne o dalším postupu.

Máš ve svém okolí někoho, kdo se nakazil novým typem koronaviru? Jak to zvládá? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články