Babičky radí: jak se zbavit nepříjemného průjmu?

Shutterstock
|
27. 06. 2024
|
Průjem je nepříjemný vždy – bez ohledu na to, kde nás zrovna zastihne. Co když tě ale tenhle zažívací problém trápí delší dobu a volně dostupné léky přestávají účinkovat? Je čas vyzkoušet rady našich babiček!

Čaj jako první pomoc

Ačkoli to zní krajně nechutně, problém s průjmem dokáže poměrně rychle vyřešit silný černý čaj se lžičkou nebo dvěma klasické kuchyňské soli. Sůl a černý čaj přirozeně dehydratují, takže tě vnitřně zbaví přebytečné vlhkosti. Pomoct může také čaj z heřmánku nebo odvar ze sušených nebo čerstvých malinových listů.

shutterstock_2234700903.jpg

Sůl v čaji? Jen to zkus!
Shutterstock
Černý čaj při průjmu pije snad každý. Zkus si ho ale osolit a uvidíš, že to bude lepší.

Ovoce jako lék

Ať už si pochutnáš na borůvkách, strouhaném jablku, nebo banánu, rozhodně nešlápneš vedle. Všechny tyto druhy ovoce obsahují vysoké množství vlákniny a antioxidantů, k tomu také vnitřní části střev perfektně dezinfikují. Tady ale pozor. Aby se dostavil žádaný účinek, je potřeba vybrané ovoce (nebo jeho kombinaci) konzumovat v pravidelných intervalech alespoň 5x denně.

Rýže nad zlato

Při průjmu nejez tučná jídla, raději je vyměň za dietní stravu třeba v podobě rýže. Tu stačí uvařit ve vodě se solí, přidat můžeš i hřebíček nebo špetku kari koření. Skvělých výsledků dosáhneš také s rýží, v níž povaříš snítku tymiánu.

Všemocná zelenina

Pokud průjem přetrvává, bude potřeba zaměřit se na silnější zbraně. V takovém případě pomáhá čerstvá šťáva z kysaného zelí, kterou budeš konzumovat několikrát denně v malých dávkách. Zajímavým tipem je i křen s cibulí, který zastavuje průjem a zároveň působí proti infekcím.

Do boje s kořením

Skvělou možností, jak s průjmem nadobro skoncovat, je i koření. O soli jsme se už bavili výše. Pokud to tvé zažívání umožňuje a čaj se solí ti připadá jako slabý odvar, zkus několikrát za den zkonzumovat pár hltů slaného roztoku. Na jeden hrníček vlažné vody potřebuješ asi lžičku soli. Důkladně ji rozmíchej a popíjej několikrát denně po malých dávkách. Skvělých výsledků dosáhneš také s kuličkami černého pepře. Můžeš je cucat a ti odvážnější je dokonce i rozkousnout.

Bylinky, kam se podíváš

Pokud dáváš přednost alternativní léčbě a nedáš dopustit na bylinky, pak si přizvi na pomoc mochnu nátržníka, dubovou kůru, ostružníkové kořeny nebo kořen kostivalu lékařského. Všechny bylinky a kořeny můžeš spařit vroucí vodou a vytvořit z nich silný od var, který v malých dávkách popíjej po každé řídké stolici.

Když nepomůžou ani babské rady

Pokud jsi vyzkoušela vše výše doporučené a cítíš se ještě mnohem hůř nebo tvoje problémy přetrvávají několik dnů, zamiř k praktickému lékaři. I taková banalita, jako je dlouhotrvající průjem, totiž může značit něco mnohem závažnějšího!

Průjem: na co se lidi nejčastěji ptají

Jaké jsou příčiny průjmu?
Infekce, alergie, onemocnění střev, nadměrné užívání projímadel, hyperaktivní štítná žláza.

Jaké potraviny a nápoje konzumovat při průjmu?
Suché pečivo, banány, černý čaj, odvary z bylinek.
 
Kdy je průjem známkou vážnějšího problému?
Pokud je ve stolici krev, trvá dlouho nebo při něm máš vysokou teplotu.
 
Jak průjem ovlivňuje těhotné ženy?
Průjem může být spojen s počátkem těhotenství nebo předzvěstí porodu.
 
Může stres způsobit průjem?
Ano, u citlivějších jedinců se to stává.
 
Jak se léčí průjem?
Je potřeba dostatečně pít, aby nenastala dehydratace, dodržovat vhodnou dietu. Případně můžou přijít na řadu volně dostupné léky.
 
Co je důležité o průjmu vědět?
Průjem není nemoc, ale příznak jiného onemocnění.
 
Jaká jsou rizika spojená s průjmem?
Dehydratace a nutriční deficit (ten nastává, když nejíš, jak tělo běžně potřebuje).
 
Co dělat, když má dítě průjem?
Zvláštní péče o hydrataci a stravu, případně návštěva lékaře.
 
Jak probiotika pomáhají při průjmu?
Probiotika pomáhají obnovit rovnováhu střevní mikroflóry.
 
Jak dlouho obvykle průjem trvá?
Akutní průjem může trvat několik dnů, chronický průjem i několik týdnů. Druhý zmíněný je rozhodně potřeba řešit s lékařem!
 
Jak předcházet průjmu?
Dodržuj základní hygienická opatření (mytí rukou především po použití toalety, ale i před každým jídlem), měj vyváženou a zdravou stravu a nauč se vyrovnávat se se stresem.
 
Jaké jsou přírodní léčby průjmu?
Pomoct můžou bylinné odvary a vhodná dieta.
 
Co způsobuje tzv. cestovatelský průjem?
Průjem na cestách může být pořádné peklo. Jde většinou o infekci způsobenou konzumací kontaminované vody nebo jídla ve specifických geografických oblastech. Pozor, někde může být pitná voda, ale jiného složení, než na jaké jsi zvyklá – i pak to může být potíž. Řešením je pití balené vody, nekonzumovat zmrzlinu (může v ní být špatná voda) a příliš neriskovat s ochutnávkami.
 
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
Související články