Babičky radí: jak se zbavit nepříjemného průjmu?

Bigstockphoto
|
28. 02. 2023
|
Průjem je nepříjemný vždy – bez ohledu na to, kde nás zrovna zastihne. Co když tě ale tenhle zažívací problém trápí delší dobu a volně dostupné léky přestávají účinkovat? Je čas vyzkoušet rady našich babiček!

Čaj jako první pomoc

Ačkoli to zní krajně nechutně, problém s průjmem dokáže poměrně rychle vyřešit silný černý čaj se lžičkou nebo dvěma klasické kuchyňské soli. Sůl a černý čaj přirozeně dehydratují, takže tě vnitřně zbaví přebytečné vlhkosti. Pomoct může také čaj z heřmánku nebo odvar ze sušených nebo čerstvých malinových listů.

cup-829527_1280.jpg

Sůl v čaji? Jen to zkus!
Pixabay
Černý čaj při průjmu pije snad každý. Zkus si ho ale osolit a uvidíš, že to bude lepší.

Ovoce jako lék

Ať už si pochutnáš na borůvkách, strouhaném jablku, nebo banánu, rozhodně nešlápneš vedle. Všechny tyto druhy ovoce obsahují vysoké množství vlákniny a antioxidantů, k tomu také vnitřní části střev perfektně dezinfikují. Tady ale pozor. Aby se dostavil žádaný účinek, je potřeba vybrané ovoce (nebo jeho kombinaci) konzumovat v pravidelných intervalech alespoň 5x denně.

Rýže nad zlato

Při průjmu nejez tučná jídla, raději je vyměň za dietní stravu třeba v podobě rýže. Tu stačí uvařit ve vodě se solí, přidat můžeš i hřebíček nebo špetku kari koření. Skvělých výsledků dosáhneš také s rýží, v níž povaříš snítku tymiánu.

Všemocná zelenina

Pokud průjem přetrvává, bude potřeba zaměřit se na silnější zbraně. V takovém případě pomáhá čerstvá šťáva z kysaného zelí, kterou budeš konzumovat několikrát denně v malých dávkách. Zajímavým tipem je i křen s cibulí, který zastavuje průjem a zároveň působí proti infekcím.

Do boje s kořením

Skvělou možností, jak s průjmem nadobro skoncovat, je i koření. O soli jsme se už bavili výše. Pokud to tvé zažívání umožňuje a čaj se solí ti připadá jako slabý odvar, zkus několikrát za den zkonzumovat pár hltů slaného roztoku. Na jeden hrníček vlažné vody potřebuješ asi lžičku soli. Důkladně ji rozmíchej a popíjej několikrát denně po malých dávkách. Skvělých výsledků dosáhneš také s kuličkami černého pepře. Můžeš je cucat a ti odvážnější je dokonce i rozkousnout.

Bylinky kam se podíváš

Pokud dáváš přednost alternativní léčbě a nedáš dopustit na bylinky, pak si přizvi na pomoc mochnu nátržníka, dubovou kůru, ostružníkové kořeny nebo kořen kostivalu lékařského. Všechny bylinky a kořeny můžeš spařit vroucí vodou a vytvořit z nich silný odvar, který v malých dávkách popíjej po každé řídké stolici.

herbs-2523119_1280.jpg

Řešením jsou i správné bylinky.
Pixabay
Bylinky můžeš vyzkoušet snad na všechno. Třeba i na průjem.

Když nepomůžou ani babské rady

Pokud jsi vyzkoušela vše výše doporučené a cítíš se ještě mnohem hůř nebo tvoje problémy přetrvávají několik dnů, zamiř k praktickému lékaři. I taková banalita, jako je dlouhotrvající průjem, totiž může značit něco mnohem závažnějšího!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články