Nadbytek soli ovlivňuje i mozek a dopomáhá k žaludečním vředům

Bigstockphoto
|
25. 11. 2022
|
Všeho moc škodí, to platí snad bez výjimky. A konkrétně sůl do zdravého jídelníčku patří. Nesmí jí být ale přespříliš a taky musíš vědět, že se nachází i tam, kde bys ji asi nečekala. Proto by sis měla rozmyslet, jak moc budeš solit navíc.

Lidské tělo si sůl nedokáže vytvářet samo, i když ji potřebuje k tomu, aby správně fungovalo. Od dostatku, nedostatku a přebytku se pak odvíjí například krevní tlak, funkce orgánů a tkání nebo rovnováha tekutin. Neplatí tedy, že sůl je zlo, které bys hned teď měla vysypat do toalety a třikrát se pokřižovat. Vždycky bys ale měla přemýšlet nad tím, jestli soli ve stravě nemáš víc, než bys měla mít.

Co obsahuje sůl? Je toho dost!

Masné výrobky, ryby, uzeniny, dresinky do salátů, instantní jídla, potraviny ve slaných nálevech, pečivo, paštiky, některé tvrdé a zrající sýry a další průmyslově vyráběné potraviny, to jsou pokrmy, které mají opravdu hodně soli. Výjimkou nejsou ani minerálky. Jiným zdrojem soli jsou v přírodních surovinách. A zbytek už je na nás.

bigstock-sea-salt-in-a-wooden-spoon-on-230091361.jpg

Sůl ztrácíme při průjmech, zvracení a při pocení. Během toho bychom ji měli doplňovat například z iontových nápojů.
Bigstockphoto
Vyšší než doporučený příjem soli může způsobit třeba vysoký tlak. A další nepříjemnosti.

Naopak skvělé jsou v tomto ohledu jogurty, tvarohové sýry, ovoce a zelenina, maso a ryby připravované doma bez hromady směsí nejrůznějšího koření, vajíčka, domácí ovocné šťávy a další podobné potraviny. Pomoct si můžeš taky těmi, které na sobě mají nápis „snížený obsah soli“ nebo „bez přídavku soli“.

Náš tip: Místo soli coby koření zkus používat bylinky. Zvyknout se na to dá rychle!

Jak poznat přemíru soli v jídelníčku

Zřejmě tím nejrozšířenějším signálem pro mnoho soli v těle je vysoký krevní tlak. Tím dneska trpí kdekdo, špatná životospráva a moc soli v tom ale svou roli bezpochyby hraje. K dalším viditelným známkám pak patří zadržování vody. Negativně se podepisuje taky na stavu kostí. Čím víc soli jíš, tím větší potřebu cítíš. V tomhle ohledu je to jako s cukrem.

bigstock-woman-adding-salt-in-vegetable-227906191.jpg

Asi 75 % soli přijímáme z průmyslově vyráběných potravin.
Bigstockphoto
Sůl zkus nahradit nahradit bylinkami. Rychle si na to zvykneš a nejspíš ti to prospěje.

Koneckonců se může nadbytek soli promítnout i do činnosti mozku, může způsobovat ledvinové kameny nebo žaludeční vředy. Ani jedno nechceš.

Při nedostatku soli, který přichází například po několikadenním zvracení nebo při průjmech a pocení, je potřeba sůl doplnit. Ideální jsou k tomu iontové nápoje. Ne přesolené a mastné chipsy (ty si můžeš udělat domácí a zdravější!).

Kolik je tak akorát?

Nějaké měřítko tu přece jen opravdu je, abys neměla pocit, že nás odborníci jenom straší, a neřeknou, co je ještě dobře a co už je špatně. Dospělí by neměli denně přijmout víc než 5 g soli. To odpovídá asi jedné čajové lžičce. Děti by měly podle věku konzumovat soli mnohem méně – ty nejmenší do 3 let maximálně 2 g, s narůstajícím věkem víc. Asi do 11 let věku pak může i dítko baštit až 6 g soli za den.

Omezit příjem potravin s velkým množstvím soli je jedna věc, druhá je věc je zařadit do jídelníčku potraviny s vyšším obsahem draslíku, který „bojuje“ proti sodíku. Jde hlavně o čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu.

Jak zjistit, kolik je v čem soli?

Na každé etiketě je údaj o soli. Někdy se ale ukrývá pod údajem o obsaženém sodíku. Jeho množství si musíš vynásobit 2,5x. Produkty pak můžeš porovnávat a najít ten, který bude mít soli méně.

Máš problém se solí ve stravě? Jak se s ideálním omezeným příjmem vypořádáváš? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články