Svatomartinskou tabuli letos ovládne pečené kuře

Komerční článek
|
23. 10. 2019
|
Víno, jídlo a zpěv. I tak mohou vypadat svatomartinské slavnosti ve městech, obcích či nejmenších vískách. Právě k nim neodmyslitelně patří koštování mladého vína a vychutnávání si svátečního oběda jako připomínku na svatého Martina, světce, kterého prozradily husy.

Proto se s nimi každoročně 11. listopadu setkáváme na talíři. Jejich příprava je náročná, zdlouhavá a ne vždy se maso opravdu povede. Tomu se ale každá „hospodyňka“ může vyhnout rychlejší a dietnější variantou. Nový pohled na tento svátek přináší Drůbežářský závod Klatovy s receptem na Svatomartinské kuře – snadno, chutně a hlavně zdravě! 

Poslední teplé sluneční paprsky protínají barevné listí a lidé si užívají zbytky babího léta. Spolu s tím přichází konec sezóny a její skvělé završení právě se svatomartinskými slavnostmi. Degustuje se svěží ovocité víno a ochutnávají se místní lahůdky, které jsou povětšinou produkcí právě ukončené sklizně.

K 11. listopadu se samozřejmě váže několik legend, díky kterým si lidé tento den spojují právě s pečenou husou. Podle jedné verze měl být svatý Martin (v té době už kněz), díky své píli a pracovitosti, brzy jmenován biskupem. Byl však velmi skromný, a proto takovou hodnost nechtěl přijmout. Raději se tak ukryl do husince mezi hejno hus, jenže ty jej svým kejháním prozradily. Jiná legenda praví, že husy tak moc Martina rušily při kázání, že je za to odsoudil, k tomu, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

dzk-cerstve_bylinky.jpg

Pečené kuře? K tomu rozhodně patří bylinky!

Ať to bylo tak či tak, husa není v tento svátek podmínkou. Kdo upřednostňuje dietnější, šťavnatější a jednodušší maso na přípravu, může vyzkoušet svatomartinské pečené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy, které se bude na talíři rozpadat více než tradiční husa.

V dnešní době se klade důraz spíše na dobrou stravitelnost a střídmost jídla. Pravdou je, že drůbeží tuk má poměrně nízký obsah nasycených mastných kyselin – tedy těch „špatných“ tuků. A tak je to vhodnější druh masa i pro malé strávníky. Příprava je jednodušší, rychlejší a dokonalý výsledek je takřka zaručený. A tak se maminky a hospodyňky nemusí strachovat, že podávaná sváteční pečeně bude tuhá. 

Tradiční jídlo netradičně

Způsob tradiční přípravy masa zůstane skoro stejný, jen výsledek bude překvapivě křehčí a lehčí. Samozřejmě čím déle se maso bude péci, tím více na jemnosti získá.

Ingredience: 1 celé větší chlazené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 větší jablko, mletý kmín, sůl, pepř, 1 balíček kysaného červeného zelí, olej a sádlo

Postup: Celý vnitřek pekáče potřete sádlem. Cibule nakrájejte na větší kousky a spolu se zelím rozprostřete na dno pekáče. Na směs položte celé osolené, opepřené a kmínem posypané kuře (i zevnitř). Na plátky nakrájené jablko spolu se stroužky česneku vložte do kuřete a vše zakápněte olejem. Přidejte 2 dcl vody a přiklopený pekáč vložte na 90 minut do předem rozehřáté trouby při 170 - 190 stupních (dle typu trouby). Během pečení kuře podlívejte a polívejte vlastním výpekem, aby výsledek byl šťavnatý.

TIP Drůbežářského závodu Klatovy: Místo vody můžete použít na podlití masa víno Zweigeltrebe rosé či víno červené odrůdy Modrý Portugal.

K dovršení všech chutí je výslednou pečeni vhodné podávat s klouzavými chlupatými knedlíky
a nasládlým červeným zelím podušeným na portském víně spolu se skořicovou kůrou. Drůbežářský závod Klatovy doporučuje finální svatomartinský oběd párovat s růžovým či červeným vínem, na základě konzultace s prodejcem vína.

Související články