Voda s citrónem: pomáhá hubnout, nebo jde o čirý výmysl?

Shutterstock
|
12. 01. 2024
|
Pravděpodobně už jsi o tomhle fenoménu slyšela – každé ráno na lačno a ještě před tím, než si vyčistíš zuby, bys měla vypít teplou vodu se šťávou vymačkanou z jednoho zralého citrónu. Údajně tím prokážeš svému organismu službu jako žádnou jinou.

Jde však skutečně o nezbytný ranní rituál, nebo jen o nesmyslný trend moderní doby, který se nezakládá na pravdě? Podívaly jsme se téhle novince na zoubek, probraly všechna pro i proti a nestačily se divit!

Citrón jako superpotravina?

Podle vědců je právě tenhle kyselý zázrak naprostou bombou! Údajně jde o nejzdravější a nejprospěšnější potravinu vůbec. Citrón je totiž bohatou zásobárnou vitaminu C (kyseliny askorbové), který podporuje imunitu a obranyschopnost organismu. Dále urychluje hojení mokvajících ran a zvyšuje produkci kolagenu v pojivových tkáních těla.

Čerstvá citrónová šťáva je navíc bohatá na karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, vápník, železo a další stopové a minerální prvky. Kromě toho jde o významný antioxidant díky vysokému množství flavonoidů. Pokud jsi neustále unavená, bez energie a chuti cokoli dělat, možná by bylo dobré naplánovat si několikadenní očistu a zbavit tělo všeho balastu.

Samotná slupka citronu obsahuje silice, které se skládají z limonenu, citralu a citronelalu a působí blahodárně na naši psychiku. Zároveň obsahuje též glykosid hesperidin, který pozitivním způsobem ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic. I přesto, že je citron pro některé z nás až neskutečně kyselý, díky svým vlastnostem přispívá k odkyselování organismu. A teď to nejdůležitější! Kromě výše zmíněného také zahání chuť na sladké a slané jídlo a navozuje v mozku pocit sytosti.

6 důvodů, proč pít teplou vodu s citrónem

Proč tedy citrón pravidelně tělu dopřát?

  1. Připravíš žaludek na příjem potravy a rozhýbeš metabolismus.
  2. Hned z rána začneš odkyselovat organismus.
  3. Doplníš tekutiny, které tělo ztratilo během noci.
  4. Díky obsahu vitamínu C můžeš přispět k neutralizaci volných radikálů v těle.
  5. Konzumace citrónové šťávy zvyšuje schopnost organismu absorbovat železo.
  6. Teplá voda s citrónem pomáhá z těla vyplavovat toxiny.

shutterstock_1744112522.jpg

Citrón je zásobárnou vitamínu C, který se hodí.
Shutterstock
Sklenička vody s citrónem denně neublíží. Ale nemůžeš při hubnutí spoléhat jen na ni.

Citrónová voda a hubnutí

O „citrónovou terapii“ ses pravděpodobně začala zajímat v souvislosti s hubnutím, které ti některé zdroje – volně dohledatelné na internetu slibují. Samotným pitím vody s citrónem samozřejmě nezhubneš. Můžeš si ale takto poměrně jednoduše upravit zažívání a rozhýbat zpomalený metabolismus. Po spánku je totiž tělo v útlumu a metabolismus pracuje pomaleji. Abys ale opravdu nějaké to kilo shodila, bude potřeba upravit jídelníček (třeba dbát na kalorický deficit) a začít se trochu hýbat.

Dvě věci, na které by sis měla dávat pozor

Pokud pití teplé vody s citrónem zařadíš mezi jeden ze svých denních rituálů, měla bys vědět, jakých komplikací se můžeš (ale nemusíš) dočkat.

  • Pálení žáhy: Pokud na něj trpíš, nadměrná konzumace citrónové šťávy může tvůj neduh ještě zhoršit.
  • Poškození zubní skloviny: Stomatologové považují ranní pití vody s citrónem za jednu z nejhorších věcí, které můžeš svým zubům udělat. Agresivní kyseliny obsažené v citrónové šťávě totiž mohou poleptat povrch zubní skloviny.

Chceš-li se tomuto vyhnout, po vypité vodě s citrónem si dopřej ještě jednu sklenici čisté vody, která by měla nadbytečné množství kyselin v ústech neutralizovat. 

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water
  • medicalnewstoday.com/articles/318662
Související články