Nedostatek sodíku moc nehrozí. Spíš nadbytek. Jak oba stavy poznat?

Shutterstock
|
19. 09. 2023
|
Sodík k životu potřebujeme, přes to nejede vlak. Na rozdíl od hořčíku, železa nebo zinku je ale nedostatek tohohle minerálu spíš vzácností a co hrozí víc, to je jeho nadbytek.

Sodík je životně důležitý prvek, ale lidské tělo si ho neumí vyrobit samo. Na druhou stranu je ho všude kolem poměrně dost, stravu nevyjímaje. Proto ho získáváme snadno a spousta lidí ho má až až.

Za co je sodík v těle zodpovědný?

Sodík má docela široký zápřah. Je důležitý pro srdce a jeho normální činnost, stejně tak i pro svaly. Dokáže vyrovnávat osmotický tlak a je velký šéf, co se týče hospodaření organismu s vodou. Má svou důležitou roli v procesu přenosu nervových a membránových vzruchů a ovlivňuje taky stav mezibuněčných tekutin.

Jak poznat nedostatek sodíku v těle?

Jak už padlo, nedostatek sodíku je spíš výjimkou, ale přesto – jak ho případně poznat? Hrozí:

  • nadměrná únava
  • závratě
  • bušení srdce
  • svalové křeče
  • mdloby a poruchy vědomí
  • inzulinová rezistence

nedostatku sodíku v těle se zpravidla dokážou propracovat jen lidi, kteří zásadně omezili příjem soli a zároveň neholdují živočišným výrobkům. Hrozbou je v tomhle případě taky intenzivní pocení, zvracení nebo průjem – pak tělu ubývají všechny důležité látky včetně sodíku.

Jak poznat nadbytek sodíku?

Nadbytek sodíku v těle není legrace. Důsledkem může být:

  • bolest hlavy
  • žízeň
  • poruchy vědomí
  • vysoký krevní tlak
  • mozková mrtvice
  • kardiovaskulární onemocnění
  • tvorba ledvinových kamenů a žaludečních vředů
  • vznik osteoporózy

V těch nejvážnějších případech, kdy dojde ke konzumaci velkého množství soli najednou, hrozí dokonce i koma nebo úmrtí!

S nadbytkem sodíku se potýkají osoby, které nadměrně solí a konzumují potraviny, v nichž už se sodík přirozeně vyskytuje. Extra citliví jsou na to potom pacienti s diabetem, vysokým krevním tlakem, lidi s chronickými onemocněními a všeobecně všichni nad 40 let věku.

Sodík versus vápník: Oba tyhle minerály potřebujeme, ale nadbytek sodíku nutí organismus vylučovat větší množství vápníku. Ten pak v těle chybí, což může mít za následek třeba vznik osteoporózy.

Kolik sodíku denně potřebujeme a využijeme?

Jakmile něčeho nemá být ani málo, ani moc, je nezbytné vědět, kolik je tedy akorát. Podle Světové zdravotnické organizace je u zdravého dospělého člověka ideální rozmezí 200–500 mg sodíku denně, maximálně pak 500–1 250 mg denně (což platí hlavně pro fyzicky aktivní osoby, které prvek vylučují potem).

shutterstock_1070985608.jpg

Masné výrobky jsou často přesolené. Proto není vhodné jíst je často.
Shutterstock
Dát si jednou za čas klobásku, páreček nebo jinou solí napěchovanou dobrotu? Nevadí. Jíst je pravidelně? To vadí!

Co se soli jako takové týče, aby to bylo jasnější, jde o 5–6 g denně, což odpovídá jedné plné čajové lžičce.

Pro děti a seniory samozřejmě platí nižší hranice. Například senioři by opravdu v žádném případě neměli konzumovat víc než 1 500 mg sodíku denně, protože už by si vážně zahrávali se zdravím. Omezit příjem sodíku by měly i osoby s vysokým tlakem, diabetem a onemocněním ledvin.

Zdroje sodíku: na co si dát v jídelníčku pozor?

Protože sodíku máme spíš nadbytek než nedostatek, je fajn vědět, v čem ho najdeme a co můžeme pro svoje zdraví omezit, je-li to potřeba. Jde o:

  • sůl
  • masné výrobky
  • hovězí a vepřové maso
  • ryby a rybí výrobky
  • některé druhy sýrů
  • veškeré polotovary
  • marinády, dochucovadla
  • chipsy, solené oříšky, tyčinky
  • sterilovaná zelenina

Nedoporučuje se ani pít hodně minerálek, v nichž se sodík taky nachází. Pokud na ně nedáš dopustit, aspoň je střídej a zaměř se na to, která tenhle minerál obsahuje ve velkém a která ne.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články