Boj pokračuje: kila jsou pryč, ale jak si váhu udržet?

Bigstockphoto
|
17. 09. 2023
|
Dostala ses na svou vysněnou váhu a stálo tě to hodně úsilí a odříkání? Gratulujeme! Určitě si ale dobře uvědomuješ, že tímhle tvůj boj nekončí a váhu je potřeba udržovat. Jak na to, aby tě jojo efekt nedostal?

Krátkodobá dieta ještě nikoho nespasila, proto na ni i ty zapomeň. Nikdy nebude fungovat čtrnáctidenní odříkání a následná žranice všechno, co sis celou tu dobu odpírala. Proto pokud jsi zhubla touhle cestou, zkroť svoje nadšení a běž na to jinak – začni zdravě jíst a pravidelně se hýbat. Pokud jsi z jednoduchých a nefunkčních diet už vyléčená a zhubla jsi pěkně rozumně, pokračuj následujícím způsobem.

Omezuj s rozumem

Když má dieta dlouhodobě fungovat, nikdy nepřestaneš jíst všechno nezdravé hned ze dne na den. Postupně tyhle věci ale omezuješ a nahrazuješ je zdravými variantami. V ideálním případě tě nepřepadávají chutě na sladké a nemáš hlad, i když jíš méně – protože jsi začala jíst správně.

Platí to i nadále. Jestli ses rozhodla, jestli máš ještě stále v jídelníčku nějaké ty nedostatky, které chceš odbourat, jdi na to s citem a nechtěj změnit několik věcí najednou. Tělo si postupně zvykne a ty s tím budeš mít minimum práce.

Pravidelné dostaveníčko s váhou a metrem

Jestliže patříš k té části lidstva, která musí hlídat, co jí, protože jinak je obtloustlá a nedej bože nemocná, měj doma metr a váhu, nejlépe tu, která ti prozradí i objem vody, tuku a svalů v těle. Taky si kontroluj míry, aspoň obvod rukou, prsou, pasu, boků a stehen. Když se jednou za měsíc změříš a zvážíš, stačí to, aby ses příliš nestresovala, ale abys včas poznala, že někde děláš chybu.

Pořádně se najez

Nemyslíme tím, aby ses futrovala od rána do večera hamburgery a hranolky. Jez vyváženě, jako už určitě jíš, když se ti podařilo zhubnout, ale neodpírej si zbytečně porce a věz, že je třeba dosáhnout denně hodnoty, která se rovná tvému bazálnímu metabolismu, tzv. BMR. Tento údaj se dá na internetu spočítat na speciálních kalkulačkách. A tolik přijaté energie musíš dodržet!

bigstock-uncooked-dried-chickpeas-with-388284925.jpg

Zkus do jídelníčku zařadit i to, co jsi dosud obcházela obloukem.
Bigstockphoto
Kalorií denně nesmí být ani moc, ale ani málo!

3x týdně hodina sportu je minimum

Jestli se chceš udržet v kondici a zachovat si váhu, které jsi dosáhla, bez pohybu to půjde těžko. Vyraz aspoň 3x týdně na hodinu na procházku, zaběhej si, zaplav si… K tomu můžeš třeba 2x týdně přidat posilování. Nezapomeň, že 3x týdně hodina se nerovná 1x týdně 3 hodiny – takové cvičení není tolik efektivní.

Vyhlas 1x za 14 dní „prasečí den“

„Prasečí den“ je den, kdy sníš všechno, na co máš chuť, bez ohledu na to, co to tělu přinese. V ten den je všechno povoleno – smažák, cukrovinky, fastfood… Splácej, co chceš a v jakém množství chceš, ale aspoň v těch mezích, aby ti z toho nebylo špatně.

Druhý den se ale musíš vrátit ke zdravému stravování, bez výjimky. Žádné dojídání ze včerejška. Takový „prasečí den“ je skvělou psychologickou berličkou, protože víš, že za 14 dní nebo za měsíc si ho budeš moct dopřát znova, a do té doby to vydržíš. Interval zvol, jak uznáš za vhodné, ale opakujeme – musí to být plánované, aby se jeden „prasečí den“ nezměnil v nekontrolované přejídání nebo několikadenní mlsání. Také sleduj, co dělá tenhle den s tvým metabolismem, a podle toho se pak zařiď.

Pochval se

Než ráno odejdeš do práce, podívej se na sebe do zrcadla a pochval se. Sluší ti to, jsi hezká, máš pěknou postavu. Nevěřila bys, jak tenhle pozitivní přístup funguje. Nervy ze sebe samotného totiž při hubnutí nebo udržování váhy ještě nikomu nepomohly. Budeš si stále uvědomovat, že nechceš přibrat, tomu pak přizpůsobíš své každodenní stravování.

Dodržuj pitný režim

Jako by tahle formulka platila na všechno. Pitný režim je ale skutečně záruka spousty věcí, i úspěšného udržení váhy. Pij vodu, bylinné a neslazené čaje (pozor na ovocné – ve větší míře okyselují organismus) a mysli na to, že bys měla vypít aspoň 2 litry denně. Pro někoho je to moc, pro jiného málo. Měla by ses ale o dodržení pokusit, protože pitný režim chrání nejen tvou váhu, ale taky třeba správnou funkci ledvin.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články