Potraviny, které můžeš hojně jíst a jen tak po nich nepřibereš

Shutterstock
|
16. 07. 2023
|
Hlídáš si linii a potřebuješ zaplnit břicho něčím vydatným, co ti ovšem na tvé cestě k dokonalému tělu nezabrzdí? Máme pro tebe několik potravin, které by ti mohly přijít vhod.

Aby bylo jasno – i u těchhle potravin platí staré dobré všeho s mírou. Přehánět se to nesmí ani s nimi, jako součást jídelníčku ti ale pomůžou k sytosti a podpoří tvoje zdraví i snahu hubnout nebo si váhu udržet.

Jablka

Že ti babička říkávala, jak tě po snědeném jablku přepadne vlčí hlad? Ani omylem, ba právě naopak! Jablka jsou pro svou obří dávku pektinu a vlákniny skvělou potravinou, která tě v horkém létě osvěží, ale zároveň tvému tělu nepřinese ani gram tuku navíc. Protože také musíš při konzumaci jablek tvrdou slupku dlouze žvýkat, zaměstnáš mozek, který má dost času si uvědomit, že vlastně něco jí. Neplatí ale, že bys měla spořádat koš jablek za den – pak se totiž kalorie nastřádají a fruktóza jakbysmet.

Celer

Takový jablkový salát s celerem znaly už naše maminky. Proč si tuto lahodnou a nesmírně osvěžující dobrotu nepřipravit během parného léta? Sto gramů celeru obsahuje pouze 16 kalorií, takže si ho můžeš dopřávat pořádné množství. Díky své vláknité struktuře perfektně zadržuje vodu a prakticky nic jiného ani neobsahuje.

Mandle

Ačkoli obsahují docela dost zdravých a tělu prospěšných tuků, pokud si jich nedopřeješ víc než jednu hrst, rozhodně štíhlé linii neuškodíš. Dodáš mozku i tělu potřebnou energii, zasytíš žaludek na několik dlouhých hodin a ještě si pochutnáš. Jen se vyhni na tuku smaženým a solí posypaným mandlím. Za tuhle kalorickou nálož by ti tělo příliš nepoděkovalo.

Řapíkatý celer

Tip na zdravé jednohubky? Co takhle si připravit mrkev, rozkrájet řapíkatý celer a přikrojit plátek okurky? Když k tomu všemu připravíš ještě kari dresink z nízkotučného bílého jogurtu nebo tvarohu, zdravá lahůdka je na světě. Ale zpět k řapíkatému celeru. Ten je tvořen pouze z vlákniny a vody, která tvoří asi 75 % jeho hmotnosti. Kromě toho v něm najdeš i vitamín A, C a K. Je bohatá i na hořčík, fosfor a draslík.

shutterstock_782164417.jpg

Řapíkatý celer je prospěšný z více důvodů.
Shutterstock
Dopřej si čas od času celer. Dodá ti vitamíny a minerály!

Grapefruit

Nahořklá chuť podporuje trávení a pročišťuje náš zažívací trakt, který je zodpovědný za imunitní systém. Pokud tedy cítíš, že na tebe leze nemoc nebo hlad, rozkroj tenhle oranžovočervený plod a pochutnej si na jeho šťavnaté dužině. Kromě toho, že chutná skvěle, snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a má dokonce i protizánětlivé účinky.

Zelí

Možná tě odrazuje jeho nepříjemná vůně, když ti ale řekneme, že není moc kalorické a ještě je nabité antioxidanty (dokáže účinně bojovat s volnými radikály a rakovinotvorným bujením), to by bylo, abys ho nezařadila do svého jídelníčku. Ve 100 gramech čerstvého nakrouhaného zelí se ukrývá pouze 25 kalorií a spousta vitamínů.

Listová zelenina

Ať už sáhneš po polníčku, římském, ledovém nebo hlávkovém salátu, nebo rukole, svému organismu dopřeješ spoustu drahocenných vitamínů a minerálů a zároveň do sebe nenacpeš spoustu kalorií. Pokud postrádáš vitamín B, je skvělou volbou také špenát. Ten obsahuje i vitamín A, vápník, železo a aminokyseliny, které pomáhají zvyšovat tvorbu bílkovin v těle.

Ananas

Nechceš přibrat a chceš naopak hubnout? Pak si přizvi na pomoc ananas! Díky vysokému obsahu látky zvané bromelin je účinným pomocníkem při detoxikaci organismu a hubnutí. Dokáže skvěle nastartovat metabolismus a pomáhá bojovat s nadbytečnými tuky a cukry. Pozor však na ananas v plechovkách a sladkých nálevech. Nejlepší je samozřejmě pouze ten čerstvý a ani toho nesmí být přespříliš.

shutterstock_711912913.jpg

Ananas obsahuje bromelin, který ti pomůže zbavovat se tuků.
Shutterstock
Ananas nesmíš jíst na kila, ale při střídmé konzumaci budeš jeho působením mile překvapená.

Chřest

Honí tě mlsná? Pak sáhni po chřestu. Kromě toho, že ho můžeš konzumovat samotný, třeba jen upravený na páře, se skvěle hodí jako příloha k libovému masu. Obsahuje totiž spoustu vlákniny, která tě zasytí na dlouhou dobu. Ve 100 gramech se navíc ukrývá pouze 20 kalorií.

Červená řepa

Je účinným detoxikačním prostředkem a zároveň dokáže bojovat s rakovinotvornými buňkami a volnými radikály. Kromě toho chutná skvěle zasyrova, vařená, ale i pečená. Takové carpaccio z červené řepy a light mozzarelly je skvělým letním obědem nebo lahodnou večeří. Ve 100 gramech červené řepy najdeš pouze 43 kalorií. Opět se ale vyhni řepě ve sladkokyselém nálevu. Tam je totiž kalorií mnohem víc. A věř nám, červená řepa si zaslouží šanci. Z mnoha důvodů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

Autor článku: redakce

Související články