Průlomový objev vědců: Proti covidu bude stačit pilulka

Bigstockphoto
|
27. 05. 2021
|
Původně se lék testoval na chřipku. Později se ukázalo, že může být dost dobře účinný taky při boji s covidem.

O čem je řeč? O přelomovém antivirotiku jménem Molnupiravir, který by mohl být pacientům s covidem podávaný ve formě obyčejné pilulky. Tu jednoduše zapijí a spolknou. Zázrak na poli farmacie by je následně měl ochránit před těžkým průběhem nemoci covid-19.

Naděje do konce roku?

Zmíněná pilulka by se mohla na pulty lékáren dostat zhruba na konci letošního roku. Americké televizní stanici CNBC to řekl šéf Pfizeru Albert Bourla. Společnost, která spolu s firmou BioNTech vyvinula první schválenou vakcínu proti covidu-19, začala v březnu první fázi klinického testování.

Pilulku je potřeba spolknout co nejdřív

Na rozdíl od jiných léků, které se v současné době při léčbě covidu ukazují jako účinné, ale většinou je dostávají až pacienti v nemocnicích, je potřeba vzít novou pilulku co nejdřív – ideálně v začátcích nemoci a při prvních příznacích. Mezi ty patří únava, celková schvácenost, bolesti svalů a kloubů, zvýšená teplota, zažívací obtíže nebo kašel.

bigstock-concept-covid-vaccine-pills-c-388168597.jpg

Proti koronaviru nebudeme bojovat jen injekcemi.
Bigstockphoto
Lék proti onemocnění covid-19 v tabletkách? Bude!

Nejde o první počin Pfizeru

Zmíněná pilulka funguje na základě deaktivace virového enzymu zvaného proteáza, což by mělo zajistit, že se virus nebude v těle dále množit. Nemoc by se díky tomu měla podchytit dříve, než by se mohly projevit vážnější příznaky. Pfizer už sice jeden lék na podobné bázi testuje, oproti tomu stávajícímu se ale liší v tom, že pacientům musí být podáván nitrožilně, což znamená, že ho je možné aplikovat pouze v nemocnicích.

Ani konkurence nezaostává

Kromě zmíněné firmy Pfizer se ale na vývoji nových léků proti covidu podílí taky další společnosti. Jednou z nich je třeba švýcarská farmaceutická společnost Roche, která pracuje na pilulce nazvané AT-527. Ta je tzv. inhibitor RNA polymerázy, který zajišťuje, že se patogen SARS-CoV-2 nerozmnožuje, čímž vymírá. „Pokud vše půjde tak, jak by mělo jít, tabletka by se na trhu mohla objevit ještě na konci tohoto roku,“ upřesnil Christoph Franz, šéf správní rady Roche.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2 a zdroj 3

Co si myslíš o stávající epidemii nového druhu koronaviru? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články