Seriál o hubnutí: rýžová dieta funguje, nebo tě zhuntuje?

Bigstockphoto
|
09. 06. 2023
|
Na první pohled by se mohlo zdát, že za touhle dietou stojí klub obézních Japonek, ale ruku na srdce – viděla jsi už někdy Japonku s nadváhou? My teda ne. Proto jsme se podívali rýžové dietě na kloub a dokonce ji odzkoušely na vlastní kůži.

Co bys měla vědět, než se do ní pustíš

Některé zdroje přisuzují rýžové dietě snad až nadpřirozené účinky, jiné ji naopak přirovnávají ke způsobu, jak snadno a poměrně rychle zhubnout několik kilogramů. Pokud se ale chceš do téhle diety pustit, musíš si uvědomit několik základních pravidel a skutečností:

  1. Rýžová dieta byla původně navržena jako celkový detox pro organismus zatížený třeba vánočním či silvestrovským hodováním.
  2. Jak rychle kila ztratíš, tím rychleji je po ukončení diety opětovně nabereš.
  3. Pokud nejsi zarputilý rýžomilec, do tohohle detoxu se vůbec nepouštěj. Po týdnu či deseti dnech pojídání rýžových zrnek totiž začneš rýži z celého srdce nenávidět.

Co „rýžovka“ slibuje?

Během 10 dnů, po které je doporučeno rýžovou dietu držet, můžeš zhubnout o 3 až 5 kilo! Lákavá představa zvláště během plesové sezóny, viď? Měj ovšem na mysli, že ve většině případů půjde o vodu, případně svalovou hmotu. Jakmile začneš normálně jíst, kila půjdou nahoru.

bigstock-background-of-six-rice-grains-80107211.jpg

Rýžová dieta staví na rýži, ale také na zelenině a bílém masu.
bigstockphoto.com
Rýže, rýže, rýže. Co jiného by mohl být základ rýžové diety?

Díky rýžovému detoxu ale skvěle pročistíš svoje zažívací ústrojí. Neloupaná rýže totiž představuje přirozený kartáč, který naše střeva zbavuje nánosu nečistot, jež se zde během let nashromáždily. Díky rýžovce tak poměrně rychle a snadno upravíš svoje zažívání a eliminuješ případné zažívací potíže.

Bohužel existují i kočky, kterým konzumace samotné rýže nedělá dobře a zažívání spíše rozhodí, než usměrní. Po ukončení rýžové diety je proto dobré začleňovat do jídelníčku obvyklé potraviny postupně a sledovat, jak na ně tvoje tělo reaguje.

Co můžeš a co nesmíš?

Existuje několik stupňů obtížnosti rýžové diety. Protože jsme ale v redakci holky zvědavé a milujeme výzvy, vyzkoušely jsme rovnou tu nejobtížnější z nich, při které jsme po dobu 10 dnů konzumovaly pouze 250 gramů (váženo v syrovém stavu) rýže s nízkým glykemickým indexem – cca. do 50 GLI (rýže neloupaná, divoká, Basmati, jasmínová, hnědá rýže apod.). Nutno podotknout, že rýži jsme při vaření nijak nedochucovaly. Výjimku tvořily pouze sójové omáčky vyrobené přirozenou fermentací.

Někteří propagátoři rýžové diety dovolují od třetího dne konzumovat k neochucené rýži také vařenou nebo na páře upravenou zeleninu, od pátého dne potom bílé drůbeží maso nebo rybu. Ochutit rýži je podle nich možno vývarem nebo čerstvými nasekanými bylinkami. Striktní zákaz ale platí pro sůl a další podobná dochucovadla.

bigstock-132553622.jpg

Rýžová dieta je dobrý detox, ale k hubnutí pomáhá jen krátkodobě
Po téhle dietě nebudeš moct rýži nejspíš dlouho cítit.

Rizika rýžové diety

Stejně jako u podobných diet, také u té rýžové jde o velmi monotónní dietu, při níž ti bude lézt rýže krkem už od třetího dne. Hrozí tak riziko, že to zkrátka nezvládneš a dietu přerušíš.

Rýže je sice bohatá na minerály a vlákninu, na druhou stranu ale obsahuje velké množství sacharidů. Místo toho, aby naše tělo začalo spalovat zásoby uložené v tucích, spaluje především sacharidy, s nimiž se musí přednostně vypořádat.

Po nějaké době ti také může začít chybět energie a zvláště ve večerních hodinách budeš pociťovat „vlčí hlad“. Takových 250 gramů rýže totiž rozhodně není něco, co by tě na celý den zasytilo.

Jak nám to šlo?

První dna dny jsme přísahaly, že rýže se sójovkou je to nejlepší, co jsme kdy v životě ochutnaly. Od třetího dne se nám jednotlivá zrnka začala v krku příčit a pátý den byl krizový – nedostatek energie, podrážděnost, vlčí hlad a touha po slané nebo jakékoli jiné chuti.

Sedmý den ale začala naše nechuť ustupovat a rýži jsme opět začínaly uzobávat s nadšením. Po 10 dnech jsme byly s kolegyní o 3,5 a 5 kilo lehčí a, světe, div se – měly jsme chuť na další příval rýže. Bohužel po několika dnech byla kila zpátky.

Pokud tedy rýžovku plánuješ, doporučujeme ji jako detox organismu (pokud máš pocit, že ho potřebuješ) nebo „poslední záchranu“ před nadcházejícím plesem. Konzumací rýže ale v žádném případě dlouhodobě nezhubneš. K tomu bude potřeba dodržovat zásady zdravého životního stylu a trocha toho pohybu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články