Druhy rýže: kdy který použít? Průvodce zrnkem po zrnku

Shutterstock
|
21. 05. 2024
|
Když jde o rýži, jeden by nabyl dojmu, že tady není co řešit. Dělíme ji přece na sáčkovou, sypanou a rozsypanou, když spadne na zem. Inu, tak ne. Druhů rýže je spousta a každý je vhodný na něco jiného.

Rýže je jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších obilovin na světě a existuje mnoho různých druhů. Rozhodně víc, než by si každý běžný strávník myslel a mírně zdatný znalec tipoval. Každý druh se pak vyznačuje svými jedinečnými vlastnostmi i chutěmi.

Když už se tak rozhodneme věnovat svůj čas stání u plotny, měli bychom aspoň letem světem rozdíly mezi těmito druhy znát. Pak se mnohem snadněji budeme orientovat v tom, který z nich kdy použít tak, aby byl výsledek co nejlepší.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže je známá svou příjemnou vůní a lehce květinovou chutí. Své jméno dostala podle jasmínového květu, s nímž má společné aroma. Má lepkavou konzistenci, což ji činí ideální volbou pro přípravu asijských jídel, jako jsou thajská či vietnamská kuchyně. Je skvělou doplňkovou rýží k pikantním a kořeněným pokrmům, které často obsahují omáčky a exotické koření.

Basmati

Basmati je dlouhozrnná rýže, jejíž domovinou je převážně Indie a Pákistán. Je proslulá svou bohatou ořechovou chutí a naprosto delikátním aroma. Nelepkavá rýže Basmati se nejlépe hodí k přípravě indických pokrmů, jako je biryani nebo pilaf. Díky svému oříškově kouřovému aroma je perfektní jako samostatná příloha k těžším masovým nebo kari pokrmům.

Arborio

Arborio většinou máme za italskou rýži, ale ve skutečnosti jde o druh japonské varianty rýže seté, který se v Itálii pouze pěstuje. Vyznačuje se schopností absorbovat velké množství tekutiny, aniž by ztratila svou strukturu. Díky téhle vlastnosti je Arborio ideální pro přípravu rizota.

Po vaření zůstává krémová a má bohatou, lahodnou chuť. Při vaření je ale důležité pravidelně rýži míchat. Potřebujeme totiž, aby se uvolňoval škrob a vytvářelo se jemné, ale zároveň tak akorát lepkavé rizoto.

shutterstock_765801259.jpg

Rizoto se dá udělat prakticky z jakékoli rýže, ale z téhle bude výjimečné!
Shutterstock
Tahle rýže ti zajistí fenomenální rizoto!

Parboiled rýže

Parboiled rýže je v podstatě rýží předpařenou. Když ji porovnáme s běžnou bílou rýží, pak zpracování vysokotlakou parou umožňuje zachování většího množství živin. Tenhle druh rýže má pevnou strukturu a je vhodný pro přípravu různých jídel, jako jsou pilafy, saláty nebo přílohy. Díky své odolnosti proti přílišnému rozvaření je tahle rýže skvělá pro dušení a míchání s různými omáčkami.

Rýže sushi (Koshihikari)

Koshihikari je japonská rýže, která je speciálně určená pro přípravu sushi. Má lepkavou konzistenci a jemnou sladkou chuť. Během vaření se každé zrno Koshihikari rýže stává měkoučkým, ale stále si přitom drží svou pevnost. To je pro přípravu dokonalých suši rolek klíčové.

Po uvaření se navíc krásně leskne a výrazně se rozvoní. Je považovaná za prémiovou rýži a nezaslouží si, aby jen tak ledabyle ležela třeba vedle kuřete.

shutterstock_194447753.jpg

Koshihikari? Když si připravuješ domácí sushi, tahle rýže by měla být jasná volba!
Shutterstock
Tahle rýže je něco extra. Hodí se spíš do sushi než ke znojemské...

Černá rýže

Druh rýže s tmavými zrnky, které mohou být černé, purpurové nebo hnědé barvy. Tahle rýže pochází převážně z Asie, konkrétně z Číny, Indie, Thajska a Indonésie, kde je pěstována po staletí.

Černá rýže byla ve starověké minulosti považována za potravinu hodnou pouze pro aristokraty a běžné populaci byla odepřena. A tím se zasloužila o svou přezdívku zakázaná rýže. Má bohatou, ořechovou chuť a lehce lepivou texturu. Černá rýže se používá ve sladkých i slaných pokrmech, jako jsou saláty, polévky, přílohy, dezerty a další. Skvělá je hlavně na sladký způsob v kombinaci s kokosovým mlékem.

Carnaroli

Rýže Carnaroli je odrůda rýže pocházející z Itálie, kterou znalci považují za jednu z nejlepších rýží pro přípravu rizota. Je pojmenována podle oblasti Carnaroli v severní Itálii, kde byla poprvé vyšlechtěna.

Je středně dlouhá a obsah škrobu je v případě téhle rýže hodně vysoký. Díky tomu má schopnost absorbovat tekutinu během vaření, aniž by ztratila svou pevnost. To, že se nerozpadá, už zřejmě taky tušíš. Pokud tak plánuješ famózní rizoto, už dobře víš, po jakém druhu rýže sáhnout.

Červená rýže

Jak už název vypovídá, barva téhle rýže je pochopitelně červená, a tím pádem i velice odlišná od jiných druhů. Červenou barvu rýže má na svědomí pigment zvaný anthokyanin.

I u téhle rýže pocházející z Thajska si můžeme užívat lehce oříškovou chuť a tvrdou texturu. Je oblíbená i pro své výživové vlastnosti a její popularita poslední dobou dost stoupá i v západních zemích. Hodí se jako příloha, do salátů, polévek nebo jako hlavní součást jídla. Navíc se s ní dá krásně kouzlit v otázce vizuální atraktivity jídla.

Divoká rýže

Divoká rýže, která ve skutečnosti není rýží, ale semenem vodní trávy z rodu ovsucha, má výraznou chuť a žvýkavou, táhnoucí se konzistenci. To nemusí být každému po chuti, a chvilku tak trvá, než si na divokou rýži, které se říká taky indiánská, člověk zvykne.

Jako samostatnou přílohu ke králíkovi na smetaně ji určitě nevyužiješ, ale perfektně se hodí do zeleninových salátů i do rizota. Neobsahuje lepek a v rozumném množství si ji můžeme dopřát i ve chvíli, kdy jsme na dietě.

Hnědá rýže

Hnědá rýže neboli rýže natural. V tomhle případě nejde o konkrétní druh, ale o každý typ rýže, který nebyl zbavený slupky. Ta je nahnědlá a obsahuje spoustu živin. Když je zachovaná, pak vždycky mluvíme o hnědé rýži.

Hnědou rýži můžeme považovat za nejvýživnější právě díky její přirozené podobě. Chuťově a využitím je srovnatelná s klasickou loupanou rýží a ani výrazné aroma není její doménou. Rozdíl v antioxidantech a vláknině je ale nesrovnatelný.

Máš některý druh rýže obzvláště oblíbený, nebo si vystačíš s obyčejnou sáčkovou? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • vegmania.cz/ryze/#Hneda_ryze
  • apetitonline.cz/tipy-triky/jak-na-dokonala-ryze
  • recipetineats.com/how-to-cook-rice/
  • hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/rice/
Související články