Všechno, co potřebuješ vědět o očkování proti COVID-19

foto: Bigstockphoto
|
23. 03. 2021
|
Letos v lednu byla v Česku spuštěna registrace k očkování proti COVID-19. Všechno, co potřebuješ o očkování vědět, se dozvíš právě tady.

Už je tomu zhruba rok, co vypukla celosvětová pandemie koronaviru, která je bohužel stále aktuálním tématem. Dobrou zprávou je, že byly vyvinuty účinné vakcíny, které pomáhají proti viru bojovat. Níže pro tebe máme přehled o všem, co by tě v souvislosti s očkováním mohlo zajímat.

Proč se nechat očkovat?

COVID-19 může způsobit závažná onemocnění s možnými dlouhodobými (a třeba i doposud neznámými) následky nebo i úmrtí osob, a to bez ohledu na jejich věk nebo zdravotní stav. I když jsi tedy zdravá jako rybka, určitě virus nepodceňuj.

Tím nejefektivnějším způsobem, jak šíření epidemie zastavit, je právě vakcinace. Jen si vzpomeň na nemoci typu pravé neštovice, dětská obrna nebo záškrt – všechny tři byly vymýceny účinnou vakcínou.

Jak se k očkování přihlásit?

Přihlášení k očkování probíhá ve dvou krocích.

Prvním z nich je registrace prostřednictvím centrálního rezervačního systému (CRS), a to na adrese registrace.mzcr.cz, případně crs.mzcr.cz. Tady vyplníš své telefonní číslo a počkáš na SMS zprávu s ověřovacím kódem PIN1. Po jeho zadání do systému vyplníš své osobní údaje a vybereš si místo, kde se budeš chtít nechat očkovat.

Občané nad 70 let, kteří jsou imobilní, mají z registrace přes CRS výjimku a mohou se domluvit se svým praktickým lékařem. Technologicky méně zdatní jedinci mohou využít pomoci řady informačních linek.

Druhým krokem je rezervace, kterou uděláš, až obdržíš zvací SMS zprávu s kódem PIN2. Ta dorazí tehdy, když se na tebou vybraném očkovacím místě uvolní termín. Rezervaci provedeš na adrese rezervace.mzcr.cz, a to do 72 hodin od obdržení zvací SMS.

Kdo se může k očkování přihlásit?

Dne 15. ledna 2021 byl CRS spuštěn pro osoby starší 80 let, 26. ledna pak pro všechny zdravotnické pracovníky.

Od 27. února 2021 je systém přístupný i pro pedagogické pracovníky a nepedagogické zaměstnance škol a školských zařízení.

Od 1. března 2021 se nově mohou registrovat osoby starší 70 let a od 24. března je registrace možná i pro osoby s chronickým onemocněním nebo osoby, u kterých hrozí vysoké riziko těžkého průběhu koronaviru.

Kdy bude dostupné plošné očkování občanů?

Pokud nespadáš ani do jedné z výše uvedených kategorií, nemusíš zoufat. V červnu 2021 by se totiž mělo spustit dobrovolné plošné očkování občanů. Podmínkou ale je, že nedojde ke změnám v dodávkách vakcíny, takže termín ber prozatím raději orientačně.

Kdo by se měl očkování vyhnout?

Doteď se studie vakcín zaměřovaly hlavně na dospělou populaci, a proto se očkování nedoporučuje dětem do 16 let. Dále se nedoporučuje lidem, kteří po první dávce vakcíny prodělali alergickou nebo anafylaktickou reakci. Těhotným a kojícím ženám se doporučuje vakcinaci důkladně prokonzultovat s lékařem.

Dostanou se k očkování všichni?

Česká republika má objednaný dostatek vakcín pro všechny své obyvatele, nemusíš se tedy bát, že na tebe „nezbyde“.

bigstock-woman-thumb-up-positive-smili-413240908.jpg

Koronavirus nás trápí i po roce vypuknutí pandemie, ale my se nevzdáváme.
Bigstockphoto
Očkování je tou nejsnazší cestou k normálnímu životu.

Kde očkování probíhá?

Očkovací místa se budují v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. Seznam konkrétních míst najdeš během registrace v příslušném formuláři nebo na stránce ockoreport.uzis.cz, kde je mimo jiné uveden i přehled kapacit očkovacích míst.

Od 1. března 2021 se z důvodu urychlení celého procesu zapojili do očkování i praktičtí lékaři.

Co si na očkování mám vzít s sebou?

S sebou potřebuješ jen občanku a průkaz pojištěnce.

Kolik mě bude očkování stát?

Očkování je nepovinné a bezplatné. Zaplatí ti ho tvoje pojišťovna.

Jaké vakcíny jsou u nás dostupné?

V současné době se v Česku používají tři různé očkovací látky: vakcína Comirnaty od firem BioNTech a Pfizer, vakcína firmy Moderna a poslední dobou často omílaná vakcína firmy AstraZeneca.

Dne 11. března 2021 Evropská komise schválila čtvrtou očkovací látku; jde o jednodávkovou vakcínu Janssen firmy Johnson&Johnson.

Jsou mezi vakcínami nějaké rozdíly?

Oficiální zdroje uvádějí, že všechny tři vakcíny, které jsou momentálně na českém trhu dostupné, jsou stejně bezpečné, resp. imunogenní.

Je vakcína bezpečná?

Před registrací a uvedením na trh prochází vakcína rozsáhlými klinickými testy, aby se odhalily případné nežádoucí účinky. Testuje se na desítkách tisíc dobrovolníků pod přísným lékařským dohledem. Bezpečnost vakcíny se přitom průběžně sleduje i po registraci a uvedení na trh.

Jaké jsou možné nežádoucí účinky vakcíny?

Stejně jako u kteréhokoliv jiného léčivého přípravku, i tady se můžeš přes četná testování setkat s určitými nežádoucími účinky. U vakcín proti onemocnění COVID-19 jde především o bolest v místě vpichu injekce, únavu, bolest hlavy, svalů nebo kloubů. Tyto nežádoucí účinky jsou ale vesměs mírné a krátkodobé.

Pouze v ojedinělých případech může nastat těžší alergická reakce, ale ani té se nemusíš bát. Přichází totiž během krátké chvíle po aplikaci vakcíny (nejčastěji do 15 minut), po kterou musí očkovaný jedinec zůstat v čekárně u lékaře. Ten případnou nežádoucí reakci rychle zastaví.

Jak je to s očkováním po prodělaném onemocnění COVID-19?

U osob, které už nemoc prodělaly, se doporučuje odložit očkování o minimálně 3 měsíce po ukončení izolace. Pokud jedinec onemocní po podání první dávky vakcíny, doporučuje se odložit aplikaci druhé dávky taky o 3 měsíce po ukončení izolace.

Má očkování smysl, i když virus mutuje?

Věděla jsi, že chřipkový virus mutuje 10x častěji než virus SARS-CoV-2? Právě proto je u chřipky potřeba nechat se každou sezónu přeočkovat.

Očkování proti COVID-19 smysl rozhodně má – čím více lidí bude očkovaných, tím méně bude vir v populaci cirkulovat, a tedy i mutovat.

Jak dlouho očkování vydrží?

Jak dlouho ochrana poskytována vakcínou vydrží, zatím není známo. Očkovaní účastníci klinického hodnocení ale budou ještě dva roky sledováni. Díky tomu by se měl nashromáždit dostatek informací, který je pro posouzení doby trvání ochrany potřebný.

Nestačilo by k vymizení viru pouze promořit populaci?

Vzhledem k nepředvídatelnému průběhu onemocnění COVID-19 u různých jedinců by samovolné promoření mohlo mít za následek příliš velké množství obětí a také by mohlo dojít ke kolapsu zdravotního systému. Jedině prostřednictvím očkování je možné dosáhnout efektivní a co nejrychlejší kolektivní imunity.

Zdroj informací: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Související články