Pandemie během pandemie. Nenech se ovládnout strachem a úzkostí

zdroj: Bigstockphoto
|
16. 03. 2021
|
Pandemie strachu je v posledních měsících čím dál citelnější. Obáváme se o sebe, své blízké, o práci a bojíme se dalších dní, týdnů a měsíců.

Bát se neznámého je normální. Kdyby se člověk nikdy nebál, pravděpodobně by spadl do první propasti nebo šel dráždit medvěda. Strach nás ale nesmí paralyzovat, jako to u spousty lidí strach z onemocnění covid-19 dokázal. Poradíme ti, jak si zachovat duševní zdraví, i když potíže spojené s přítomností koronaviru jako by zatím nebrala konce.

Co můžeš udělat pro sebe: buď v obraze, ale nehltej všechny zprávy

K tomu, aby ses udržela v pohodě, ti hodně pomůže, když budeš připravená na všechny eventuality. Proto počítej s tím, že můžeš koronavirus chytit, ale zbytečně neplaš. Stačí, když si včas doplníš domácí lékárničku, především léky proti bolesti a na snížení teploty. Od věci není mít doma dost základních hygienických potřeb a taky trvanlivých potravin, na které máš obvykle chuť (jestli si při nemoci ráda dopřeješ zmrzku, tak do mrazáku s ní!).

Sleduj zprávy, ale jednou denně a věnuj jim třeba jen půl hodiny. Není v zájmu tvé duševní pohody mít celý den zapnutou televizi a k tomu scrollovat internet a číst všechny ty katastrofické scénáře. Většina z nich se tě vůbec nedotkne.

Udržuj kontakt s rodinou a přáteli. Volejte si, s kamarády můžeš klidně uspořádat online party. Jídlo a pití si holt zajistí každý sám, i tak si to ale můžete nesmírně užít!

Zabav se. Klidně s partnerem hrajte pexeso nebo si pořiďte play station. Třeba si konečně uděláš čas na knížky, které jsi odkládala, nebo se dokopeš k zevrubnému úklidu, na který jsi neměla čas kvůli častému pobytu venku.

Především ale udělej všechno pro to, aby ses s nemocí osobně vůbec nesetkala. Není třeba riskovat, že se na tobě dlouhodobě podepíše, na druhou stranu pořád počítej s tím, že se to může stát a může tě postihnout. Co můžeš udělat v rámci prevence?

  • Nos ochranu nosu a úst.
  • Myj si ruce a dezinfikuj je.
  • Stýkej se jen s nutným minimem lidí.
  • Na nákup se vydej ideálně 1x týdně a v obchodech se moc nezdržuj.
  • Když to půjde, běž ven. Nemusíš podávat kdovíjaké výkony, obyčejná procházka na čerstvém vzduchu s lidmi dělá divy!
  • Pokud se necítíš dobře, zůstaň doma. Ještě to neznamená, že máš covid-19, ale tvůj imunitní systém je možná oslabený a mohla bys ho lehce „dodělat“.
  • Mysli na vyvážený jídelníček se všemi vitamíny, minerály a dostatkem bílkovin a taky na pitný režim.

Co můžeš udělat pro ostatní: měj pochopení a pomáhej

Možná že citelně hůř než ty zvládá pandemii a všechno, co k ní patří, tvoji blízcí. Senioři, kteří se najednou cítí opuštění (pokud se tak necítili už před pandemií, to by byla jiná kapitola), známí, kteří přišli o práci, nebo dokonce o někoho, koho měli rádi a koho jim vzal koronavirus. Ne se vším můžeš svému okolí pomoct, ale jsou způsoby, jak jim těžké chvíle maximálně ulehčit.

bigstock-shopper-with-mask-safely-buyin-360926161.jpg

Pro starší osoby teď může být rizikové i jít na nákup.
Bigstockphoto
Dojdi někomu na nákup nebo něco věnuj do potravinové banky. Uděláš tím radost i sobě!

V prvé řadě se jim pokus vysvětlit, že to, že se teď nějakou dobu neuvidíte, znamená jediné. Že se na sebe budete těšit a vynahradíte si to! Třeba v létě na grilovačce? To zní fér.

Snaž se uklidňovat ty, kteří podléhají panice. Hroutit se může každý, zvlášť ohrožení smutkem jsou ale senioři. Jestli ses šla jednou za 14 dní podívat na babičku, zavolej jí a nezdráhej se s ní mluvit i o něco častěji. Pomoc tohohle ražení uvítá určitě i někdo, kdo má svého blízkého v nemocnici.

Buď milá. Na své blízké pochopitelně. A zkus to i na ostatní. Na lidi v obchodě, na ulici. Usměj se, oči to prozradí. Nevěřila bys, jak moc lidi můžou pookřát jen díky úsměvu, který nás nic nestojí. Až budeš mít příště tendenci protočit panenky nebo nadávat, dej svým mozkovým pochodům stopku, nech se zaplavit pochopením a prostě se zachovej mile.

Pomáhej. Dones nemocným příbuzným nebo sousedům nákup, zařiď za rodiče, co potřebují. Můžeš taky přispět do potravinové banky, odvážnější můžou jít dobrovolničit. Garantujeme, že se to v pozitivním slova smyslu podepíše i na tobě – když totiž normální člověk vykoná dobrý skutek, je z něj potěšen stejně jako ten, vůči komu byl vykonán.

Jak bojuješ se současnou situací? A máš nějaký návod, jak se nezbláznit? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články