Žakie: obří ovoce, ze kterého připravíš i vegetariánský burger

Shutterstock
|
16. 02. 2023
|
Jackfruit (nebo taky česky žakie) je největší exotické ovoce na světě. U nás není příliš známé, což je škoda, protože z něj můžeš připravit džem i vegetariánské trhané maso. Opravdu!

Žakie je exotické ovoce, které pochází z tropického stromu s názvem chlebovník různolistý. Dorůstat může až do výšky 30 metrů a jeho domovina je především v jižní a jihovýchodní části Asie. Odtud se později rozšířilo i do Afriky.

Plody o váze 5–30 kilogramů mají oválný tvar, velmi strukturovanou slupku zelenožluté barvy a vůni připomínající hrušky s ananasem. Největší sklizené kusy vážily 80 kilogramů!

Pochutnáš si jak na dužině, tak na semenech

Ze žakie se jí sytě žlutá a vláčná hmota kolem velkých semen. Samotná semena se ale konzumují taky. Chutí je žakie sladká, připomínající fíky, banány a ananas. U nás se můžeš setkat i s názorem, že chuť je podobná žvýkačkám našeho mládí.

shutterstock_1495157294.jpg

Plody jsou ohromné, ty největší vážily i 80 kilogramů!
Shutterstock
V Indii považují žakii za potravinu budoucnosti a obzvlášť vitariáni ji oslavují jako nejlepší ovoce na světě.

Jackfruit a zdraví

Žakie obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, vitamín A a C, draslík, hořčík, velké množství vápníku, fosforu a další zdraví prospěšné látky. Paleta zdravotních benefitů je tak opravdu pestrá:

  • příznivě působí na trávicí soustavu
  • podporuje imunitu
  • detoxikuje organismus
  • podporuje tvorbu červených krvinek
  • pomáhá při cukrovce
  • snižuje krevní tlak
  • posiluje kosti

Skvělá náhrada za maso aneb Je libo veganské vepřové?

Žakie je úžasně variabilní. Dá se jíst sušená, syrová, vařená, kompotovaná, nakládaná, a to jak na sladko, tak na slano. Mladé plody mají strukturu masa, takže jsou na vegetariánské hody ideální.

Příprava na sladko

Na žakii si můžeš pochutnat v ovocném salátu nebo z ní připravit džem, který se hodí do dezertů, kaší a smoothie. Semena můžeš upéct podobně jako kaštany.

Příprava na slano

  • Vláknitou dužinu nezralých plodů natrhej do konzistence podobné trhanému hovězímu masu.
  • Žakie snadno přijme chuť toho, do čeho ji naložíš, takže připrav oblíbenou marinádu a přes noc do ní natrhaný plod nalož. Dobře si rozumí s exotickými chutěmi jako je kari, sojová omáčka, kokosové mléko nebo koriandr.
  • Druhý den stačí lehce osmahnout jako klasické maso a pak už záleží na tobě, jestli ji použiješ do burgeru, buritta nebo tacos. Nenatrhanou ji zase využiješ v asijských polévkách.

shutterstock_1014051754.jpg

Žakie je nesmírně variabilní a snadno "nasaje" chuť dalších ingrediencí.
Shutterstock
Tohle ovoce si klidně můžeš přidat do tacos. Je to vynikající!

Jackfruit ulov v e-shopu

Čerstvou žakii pořídíš v e-shopech s exotickými potravinami. Běžně v supermarketech ji čerstvou rozhodně neuvidíš. Ale jelikož je porcování poměrně obtížné, není od věci koupit už zpracovanou variantu. Vyzkoušet můžeš sušené plátky žakie nebo naloženou dužinu v konzervě.

Pokud chceš zkusit slanou variantu hledej na konzervě nápis young green jackfruit in brine. Konzervy seženeš v některých drogeriích nebo obchodech s asijskými potravinami.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články