
Máme pro tebe jednoduchý recept, který přesvědčí i ty největší odpůrce hrachovky. Příprava ti nezabere víc než půlhodinku a výsledek bude dokonalý! Navíc nemusíš být zkušená kuchařka, aby se ti dílo podařilo na jedničku. Tak co, zkusíš to ještě s hrachovou kaší? Měla bys!
Proč bys měla žlutý hrách zařadit do svého jídelníčku?
Než se vrhneme na samotný recept, prozradíme ti, proč by se měl hrách objevovat v našich jídelníčcích pravidelně. Tahle luštěnina je plná cenných živin a patří mezi velmi zdravé a levné potraviny, které by ve vyváženém jídelníčku neměly chybět.
Hrách obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, které podpoří regeneraci svalů a zasytí tě na delší dobu – což oceníš nejen při hubnutí, ale i pokud chceš omezit časté mlsání.
Díky vysokému obsahu vlákniny zase pomáhá s trávením, zlepšuje střevní mikroflóru a přispívá ke snížení „špatného“ cholesterolu. Navíc má nízký glykemický index, takže ti dodá energii postupně a nezpůsobí výkyvy cukru v krvi.
V hrachu najdeš i důležité vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervové soustavy a metabolismus jako celek. Luštěnina obsahuje taky minerály, jako je železo, draslík, fosfor nebo zinek, které posilují imunitu, podporují činnost srdce a pomáhají tělu správně fungovat.
Velkým benefitem téhle luštěniny je i to, že hrách je přirozeně bezlepkový, takže ho mohou bez obav jíst i lidi s celiakií. A navíc – je trvanlivý, levný a v kuchyni má široké využití. Uvař si z něj třeba hustou hrachovou kaši a tvoje tělo ti poděkuje.
shutterstock_1387578677.jpg

Hrachová kaše: recept s porcí za deset korun
Teď už se ale pojďme pustit do vaření. Není to nic složitého.
Co potřebuješ: 500 g žlutého půleného loupaného hrachu, 200 ml mléka nebo sladké smetany, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 6 lžic řepkového oleje, lžíci majoránky, sůl, parmazán nebo grana padano a lžíci sušených provensálských bylinek
Jak na to?
- Hrách nasypej do sítka a důkladně ho propláchni. Odstraň případné kamínky nebo ostatní vetřelce.
- Připrav si větší hrnec a nalij do něj studenou vodu. Do ní pak nasyp hrách. Voda by měla dosahovat zhruba dva palce nad luštěninu.
- Všechno důkladně osol. Soli se nemusíš bát, hrách během vaření změkne, i když bude dobře osolený.
- Přiveď vodu k varu a nech ji probublávat na mírném ohni. Pozor, hrách začne po nějaké době pěnit, takže ho kontroluj, případně plamen stáhni na minimum.
- Jakmile se voda z hrachu vyvaří, přidej zhruba 100 ml mléka (nebo sladké smetany) a hrách v něm povař až do úplného rozvaření (měl by se rozpadat)
- Mezitím si ve vedlejším hrnci na oleji osmahni nahrubo nakrájenou cibulku. S velikostí se nemusíš trápit, velkou část totiž v základu rozmixuješ.
- Jakmile se bude hrách rozpadat, přidej do něj osmaženou cibulku, zbytek mléka nebo smetany, provensálské bylinky, kostičky změklého másla a najemno nastrouhaný česnek.
- Přidej i nastrouhaný parmazán, majoránku, případně špetku soli k dochucení. Důkladně rozmixuj. Konzistence hrachovky by měla být hustá s jemnou texturou.
Hotovou hrachovku servíruj třeba s opečeným párkem, klobáskou nebo uzeným masem. Chybět by neměl ani krajíček čerstvého chleba a kyselá okurka. Pokud ti zbyde osmažená cibulka, můžeš jí hrachovku na talíři posypat.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- recepty.cuketka.cz/hrachova-kase-s-cibulkou
- lifeway.cz/zluty-hrach-protein
- denik.cz/gastronomie/hrach-kase-hubnuti.html