Proto pro tebe máme recept na naprosto luxusní krémovou česnečku, kterou si okamžitě zamiluješ. Krásně tě prohřeje, zasytí a dá se neustále vylepšovat. Navíc česnek, byť sice o některé cenné látky během tepelné úpravy přijde, je nesmírně zdravý. Co všechno dokáže?
- snižuje vysoký krevní tlak
- mírně i hladinu cukru v krvi a údajně i cholesterol (závěry výzkumů se ale v tomhle ohledu dost liší)
- je prevencí kornatění tepen a hodí se i jako doplněk léčby
- snižuje šanci, že se na tebe přisaje klíště (když budeš česnek jíst dlouhodobě a pravidelně)
- podporuje imunitu
- má antioxidační účinky
- pomáhá odbourávat stres
- normalizuje činnost jater a kardiovaskulárního systému
Ale pozor, s česnekem se to dá i přehnat! Pak hrozí nejen nadýmání nebo nevolnost, ale taky nízký tlak a závratě, alergické reakce, bolesti svalů nebo ztráta chuti k jídlu.
shutterstock_1129406843.jpg
Recept na krémovou česnečku: stačí chvilka a potěšení je na světě
Během půlhodinky můžeš stvořit neskutečně lahodnou dobrotu, kterou si budeš chtít určitě brzy zopakovat.
Co potřebuješ: 2 paličky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, velkou cibuli, 4 brambory, 500 ml zeleninového vývaru, 150 ml plnotučného mléka, 3 snítky tymiánu, pepř, sůl a případně petrželku na dozdobení
Jak na to?
- Oloupanou cibuli nakrájej nadrobno a orestuj ji na másle, aby změkla.
- Oloupej česnek a prolisuj si ho do misky.
- Pak česnek a tymiánem přidej k cibuli a opékej asi minutu a půl, aby se tymián hezky rozvoněl.
- Připrav si vývar a tuhle směs jím zalij. Přihoď oloupané brambory nakrájené na malé kostičky, dochuť solí a pepřem.
- Směs vař asi 15 minut na mírném plamenu, dokud brambory nezměknou.
- Potom hrnec odstav z plotny a směs v něm rozmixuj ručním mixérem. Mléko přidávej podle toho, jak hustou nebo řidší chceš mít konzistenci polévky.
- Ještě můžeš přidat pepř a sůl podle toho, jestli polévce něco chybí.
- Před podáváním dozdob polévku nasekanou petrželkou.
K polévce doporučujeme připravit si i krutony – nakrájej si pečivo na kostičky a opeč ho na másle dozlatova. Můžeš ho při tom posypat sýrem, ať je to dokonalé. Pak vhoď krutony do polévky nebo servíruj zvlášť.
Nic složitého, za chvíli je hotovo a polévka je vynikající. V zimě se vždycky hodí. Tak dobrou chuť!
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
Autor článku: redakce