Francie hlásí novou mutaci covidu. Testy ji nemusí odhalit

zdroj: Bigstockphoto
|
17. 03. 2021
|
Zdá se, že covid-19 se jen tak nevzdá. V pondělí 15. 3. 2021 totiž francouzské úřady oznámily výskyt nové mutace. Lékaři ji odhalili zatím u necelé desítky osob.

Na začátku roku se začalo mluvit o britské, jihoafrické a brazilské mutaci. Nově lékaři odhalili mutaci bretaňskou. Navíc mají podezření, že ji běžné testy nemusí zachytit, proto se obávají jejího nekontrolovaného šíření.

Jako první přišla s touhle informací nemocnice ve městě Lannion. Od ní pak putovaly informace na ředitelství v Paříži. To v pondělí oznámilo, že zkoumá, jak je tato mutace infekční a jaké může mít následky pro člověka.

Bezpříznakovost a selhání PCR testů

Děsivé na nové mutaci covidu je nepochybně skutečnost, že nakažení pacienti, kteří byli odeslání na PCR testy, byli negativní. Navíc často nepociťovali žádné závažnější fyzické obtíže nebo příznaky. Vědci proto přikročili k molekulárním analýzám.

bigstock-covid-coronavirus-in-france-359012905.jpg

Francouzskou mutaci koronaviru nemusí testy odhalit.
Bigstockphoto
Už je to setsakramentsky dlouhé, ale koronavirus se stejně nevzdává.

Infekci následně potvrdily až podrobnější rozbory ze vzorků odebraných ze vzdálenějších částí dýchacích cest nebo analýza krve. Úřady v Bretani proto uvedly, že „bude proveden výzkum s cílem zjistit, jak tato varianta reaguje na vakcínu a protilátky vytvořené během dřívější nákazy koronavirem“.

 „Prvotní testy provedené Pasterovým institutem v Paříži prokázaly novou variantu, která nese devět mutací proteinu v oblasti zodpovědné za protein S i dalších částech viru,” uvedl francouzský deník Ouest France.

V současné době proto vědci pokračují ve zkoumání toho, jestli genetické modifikace viru mohou vést k tomu, že je neodhalí nyní používané testy. Spekuluje se samozřejmě i o nebezpečnosti nové varianty a (ne)účinnosti očkování.

Bretaňská varianta asi nebude poslední

Zprávy o dalších mutacích koronaviru ale přichází i z jiných částí světa. Například lékaři v Japonsku odhalili další mutaci koronaviru, která je údajně odolnější vůči současným vakcínám. Pacientem navíc není Japonec, ale šedesátiletý muž, který přicestoval v únoru z Filipín.

Vědci tuto variantu označovanou jako P3 prozkoumali a v pátek japonské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že jde o jinou verzi covidu než jsou mutace odhalené předtím v Jihoafrické republice, Velké Británii či Brazílii. Zdá se proto, že tady máme co dočinění s protivníkem, který se jen tak nevzdá.

Prodělala jsi covid-19? Potrápil tě, nebo bys o něm bez testu ani nevěděla? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články