Potvrzeno: alergici jsou náchylnější k nákaze koronavirem

Bigstockphoto
|
07. 04. 2021
|
Co si budeme povídat, příjemná zpráva to není. Život s pylovou alergií, na kterou se váže i astma, je během sezóny náročný i beztak.

Na druhou stranu hned ale můžeme dodat, že alergie neznamená horší průběh nemoci, když se koronavirem nakazíš. V tom zase hrají roli jiné faktory, jako třeba krevní skupina i mnohé další.

Když to vezmeme od začátku… Alergie je nepřiměřená reakce organismu na běžný podnět. Konkrétně alergická rýma pak postihuje horní cesty dýchací, jež jsou spjaté s dolními cestami dýchacími (tedy plícemi). Když vdechuješ alergen, není hlavním problémem to, že tě štípe v nose, spustí se ti nezastavitelná vodnatá rýma a přidají se k tomu i slzící oči. Potíž je v tom, že následuje vznik nikterak velkých, ale zároveň ne bezvýznamných zánětů. Tím je následně oslabena imunita.

A oslabená imunita? Ta je hotovou vstupenkou do koronavirového rauše. Veškeré mikroorganismy, včetně virů (a včetně tohohle jednoho konkrétního), pak mají cestu do tvého těla snazší. Navzdory tomu alergici nepatří k ohroženým skupinám, které mají například přednost při očkování proti onemocnění covid-19. Uznáváme samozřejmě, že senná rýma není tak závažná jako onkologické onemocnění… Jen je potřeba to zmínit.

bigstock-healthcare-cold-allergy-and-370710997.jpg

Je to alergie, rýma, chřipka nebo covid-19?
Bigstockphoto
Zkušený alergik alergickou rýmu zpravidla pozná. Je nějakým způsobem "jiná".

Mimochodem – v Česku se s pylovou alergií potýká 20 % obyvatel, a 8 % z nich má dokonce s alergií spojené i astma. Procento se může zdát nízké, ale žádná legrace to není, když to prožiješ na vlastní kůži.

Co dělat, abys možnost nákazy snížila na minimum?

Předně bys svou alergii neměla zanedbávat. Pokud ji neřešíš, začni. Jestli ji léčíš už nějaký ten pátek, ber důsledně předepsané léky a případně se i poraď se svým alergologem. Leckomu může pomoct nošení nenáviděných roušek a respirátorů, protože díky nim se mikroorganismy, hlavně v tomhle případě alergeny, do dýchacích cest dostanou v menším množství.

V lékárničce alergiků obvykle nechybí nosní steroidy, které zrovna teď taky nejsou od věci. Projevy alergií se pak dají lépe zvládnout a nenechávají na těle takové „šrámy“, které ho oslabují a otevírají dveře dokořán jiným mikroorganismům.

Jak poznat alergii od onemocnění covid-19?

Často se lidi ptají spíš na to, jak odlišit alergickou rýmu od té běžné při nachlazení. Právě pocitům při nachlazení může být alergie hodně podobná.

Bohužel pro tebe nemáme univerzální radu, jako spíš protrpěnou zkušenost – zkušený alergik to prostě pozná. Alergická rýma je obvykle poněkud „štiplavější“ a nedoprovází ji zvýšená teplota, i když se tak můžeš cítit. Společným jmenovatelem zůstává únava, rýma, zarudlé oči nebo částečná, případně úplná ztráta čichu.

Když budeš pochybovat, co se to o tebe pokouší, vzpomeň si nejdřív, jestli opravdu bereš všechny léky. Kdyby totiž ne, můžou se projevy alergie přechodně zhoršit a můžeš se celkově cítit hůř – z logiky věci. A pokud budeš mít skutečně podezření na koronavirus, není nic spolehlivějšího než se otestovat.

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3  

Související články