Kumquat: další citrus, kterým si můžeš obohatit jídelníček

Bigstockphoto
|
15. 07. 2022
|
Že už máme dlouhá léta v marketech k dispozici nejrůznější exotické ovoce, to není nic nového. Možná ale ještě nevíš, jak chutná a co je vůbec zač kumquat (nebo taky kumkvat). Co všechno tenhle miniaturní pomeranč nabízí?

Kumquat je ovoce příbuzné s citrusy, které skutečně vypadá jako maličký pomeranč, i když může být i malinko protáhlý. Bývá dlouhý 2–4 centimetry, čímž se řadí k těm nejmenším citrusům na světě. Jí se z něj nejen jádro, ale i slupka, stačí jen odtrhnout stopku. V případě, že máš kumquat z obchodu, se samozřejmě pověnuj i důkladnému omytí slupky. Nemálo lidí si ale tohle ovoce pěstuje na zahradě a pak je to samozřejmě o něco lepší.

Jeho chuť je podobná pomeranči, i když je mírně nahořklá, takže nemusí chutnat všem.

Kde se vzal, tu se vzal…

Kumquat pochází z Číny, kde ho začali místní pěstovat už ve 12. století, svou tradici mají i v Japonsku. Do Evropy se dostal až v 19. století a právě na našem kontinentu se nejblíž pěstují v Řecku, kde se z něj vyrábí oblíbený likér. Plody rostou na stálezelených stromech, které dosahují výšky až 3 metrů.

bigstock-kumquat-on-plate-and-jam-in-ja-280512145.jpg

Kumkvat je bohatý na vitamín C, měď, vápník a draslík.
Bigstockphoto
Z kumquatu se dá udělat dobrá marmeláda. Potřebuješ ho k tomu ale fakt hodně.

K čemu je tohle ovoce dobré?

Jako každý citrus obsahuje kumquat vitamín C, který je základem pro naši imunitu. Významné je v něm ale taky zastoupení vápníku, mědi a draslíku. Ten pomáhá například s okysličováním mozku, pozitivně se podepisuje na krevním tlaku a třeba i díky vláknině má dobrý vliv na metabolismus jako celek. Zabraňuje taky usazování cholesterolu v žilách a posiluje srdce. V neposlední řadě nabízí i spoustu antioxidantů, které dokážou z těla odvádět škodlivé látky, a usnadňuje vstřebávání železa v těle.

Jak ho zpracovat?

Kumquat si můžeš dávat čerstvý a samotný, ale když ho budeš mít přebytek, můžeš z něj klidně udělat marmeládu. Používá se taky při úpravě masa nebo ozdobení koktejlů. Když necháš na kolečka nakrájený kumquat naložený se solí a šťávu, která vznikne, pak budeš kloktat, můžeš se snadno zbavit nepříjemné bolesti v krku, nebo svoje trápení aspoň zmírnit či urychlit.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články