Příliš zavodněný organismus dokáže potrápit. Jak ho odvodnit?

Bigstockphoto
|
31. 05. 2022
|
Cítíš se nafouklá, potíš se víc, než bys potřebovala, trápí tě věčné otoky nejen na končetinách, ale i v obličeji? Možná se ti ani nedaří hubnout, i když se vyhýbáš závažnějším prohřeškům a aspoň párkrát týdně se pustíš do cvičení. Pak je čas mluvit o zavodněném organismu.

Jistě, tělo vodu potřebuje, ale čeho je moc, toho je příliš. Zadržování vody tímto způsobem není zdravé, jde spíš o znak toho, že tělo nedokáže s vodou správně hospodařit. Ke všem zmíněným příznakům se pak taky přidává nevzhledná celulitida a mnohdy je to teprve ona, která nás donutí zavodnění řešit. Dalším stresorem, který zavodnění přináší, je kolísání váhy a pocitu ze sebe samotné. Občas si můžeš připadat krásná a štíhlá, jindy (a to většinou) tlustá a nehezká.

Příčin je celá řada, vyber si tu svou

Zavodnění organismu je často průvodním znakem nějakého zdravotního problému nebo obecně špatné životosprávy. Může jít o vysoký tlak, vysoký příjem cukru a soli, potíže se srdcem a plícemi, nadváha a obezita, příliš mnoho kávy a alkoholu, játra a ledviny nefungující stoprocentně, porucha lymfatického systému, překyselení organismu, hormonální antikoncepce, vedlejší účinky některých léků a koneckonců taky třeba hormonální nerovnováha, konkrétně nízká hladina progesteronu, případně nesprávně fungující štítná žláza.

bigstock-200524459.jpg

Alkohol, cukr, tuk nebo sůl - když je jich moc, hrozí zavodnění organismu.
Bigstockphoto
Jednou z nejčastějších příčin zavodnění organismu je příliš časté popíjení alkoholu.

Nakonec jsme si nechaly dehydrataci, protože to je u spousty zavodněných lidí právě ten problém. Pokud jsi zdravá a s ničím se neléčíš, případně u léků nepozoruješ projevy nežádoucích účinků, možná jsi jen dehydratovaná. Když málo piješ, tělo zareaguje tak, že si vodu, kterou ještě má, ukládá „na horší časy“. Na stejném principu mimochodem funguje do jisté míry i ukládání tuků. Proto by sis měla dát pozor na svůj pitný režim a ideálně denně vypít 0,4 l vody (nebo neslazeného ovocného a bylinkového čaje) na 10 kg váhy.

Dalším velmi obvyklým důvodem, proč se tělo zavodňuje, je nedostatek vitamínů a minerálů. Konkrétně se tu dá mluvit o nedostatku vitamínu B6, z minerálů pak nejspíš chybí hořčík a draslík.  

Jak se proti přílišnému zavodnění bránit?

Pokud seš si jistá, že na vině není nějaké vážnější onemocnění, které se musí léčit, vyzkoušej některé prověřené tipy. Začni správně pít, omez alkohol a příjem tučných a sladkých jídel, nesol tolik (v jídle je soli dost, i když si ji nedoplníš sama), zaměř se na příjem draslíku a hořčíku.

Vyzkoušet můžeš taky čím dál populárnější lymfodrenáž, a to jak tu manuální, tak přístrojovou. Je to lehká a příjemná masáž, která podpoří lymfatický systém ke správné činnosti. Lymfodrenáž jako taková ale není samospásná a bez změny životního stylu to nepůjde.

Čím obvykle nic nezkazíš, to je pohyb. Odborníci doporučující spíš ten, při kterém budeš moct zhluboka dýchat – jedním příkladem za všechny může být jóga, ale třeba i tanec.

Pomoct ti můžou i některé bylinky, odvodňovací účinky má třeba maliník, přeslička, prvosenka, jalovec, řebříček, kopřiva nebo libeček.

Trápí tě zavodnění a víš, jak se ho efektivně zbavovat aspoň na chvíli? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články