Babské rady na popáleniny: pomůže nastrouhaná brambora, med i aloe vera

Shutterstock
|
08. 09. 2023
|
Telefonuješ s kamarádkou a v tom se dotkneš rozpálené plotýnky. Au! Spáleniny se řadí k nejčastějším domácím úrazům.

Naštěstí naše babičky měly v záloze celou řadu způsobů, jak jejich následky zmírnit a usnadnit hojení. Jaké fígle používaly?

Na úvod je důležité zmínit, že babské rady na popáleniny nefungují vždycky. V některých případech bys dokonce mohla už tak nepříjemnou situaci ještě zhoršit. V potaz vezmi nejen stupeň popálení, ale i jeho rozsah. Sleduj průběh hojení a při potížích nebo příznacích infekce neotálej s návštěvou lékaře.

Existují 4 stupně popálenin, přičemž popáleniny 1. stupně a drobnější popáleniny 2. stupně zvládneš ošetřit doma (na ty se hodí naše babské rady). U 3. a 4. stupně nebo u rozsáhlejších popálenin je nutné lékařské ošetření.

  • Popáleniny 1. stupně (zarudnutí): jsou nejlehčí, kůže je sice zarudlá, oteklá a bolí, ale popálenina se rychle zahojí
  • Popáleniny 2. stupně (puchýře): už vznikají puchýře, postižené místo víc bolí a můžou zůstat i jizvy
  • Popáleniny 3. stupně (nekróza): tyhle popáleniny jsou bezbolestné, protože kromě kůže jsou narušena i nervová zakončení; pokožka je nezvratně narušena a často je potřeba i chirurgický zákrok
  • Popáleniny 4. stupně (zuhelnatění): zasahují do svalů i kostí a lékařský zákrok je nezbytný

shutterstock_1966422259.jpg

Chlazení je základ. Pak můžeš zkusit i bramboru, med nebo aloe vera.
Shutterstock
Některé popáleniny zkrotíš sama, u jiných už musí být lékař.

Chladit, chladit a zase chladit

První a nejdůležitější pravidlo je dané místo hned chladit. Bez chlazení by se teplo dál šířilo tkání a rozsah poškození by se zhoršoval. K ochlazení používej výhradně studenou vodu, ale nemiř přímo na citlivé popálené místo – nech ji například stékat po části končetiny, kterou sis popálila.

Pokud je k popálenině přichycený i oděv, nestrhávej ho a chlaď ránu přímo přes něj. Co nejdřív sundej všechny šperky, přívěsky a hodinky. Popáleniny rychle otékají a pak by mohl být problém je sundat.

Syrová brambora, med i mouka

A co tedy kromě chlazení studenou vodou pomáhá? Na popálené místo nanes vrstvu nastrouhané syrové brambory, jemně zabal a nech působit. Med ránu zase zklidní a zamezí vzniku puchýřů. Těm taky předejdeš, když ránu posypeš hladkou moukou. A když se ti přece jen udělají, ošetři je chlebovou střídkou s mlékem.

Spáleninu můžeš natřít i cibulí, pastou z čerstvého droždí nebo ji ošetřit chladivým kefírem, který bude na kůži působit jako příjemný, hojivý balzám.

Kdo maže, ten jede

Mast používej jen na lehčí popáleniny, které jsou už suché, nemokvají nebo se na nich objevil strup. Vhodná je propolisová mast, která má protizánětlivé účinky, ničí bakterie v ráně a snižuje bolest. Nebo utrhni list z aloe vera a šťávu z ní nakapej přímo na postižené místo.

Náš tip: Na popáleniny od sluníčka použij obklad z tvarohu, syrového vaječného bílku a výluhu z máty peprné.

Obklady z bylinek

Bylinky se používají zevně ve formě obkladů z nálevů nebo v kombinaci s rostlinným olejem, kdy se při pokojové teplotě macerují asi dva týdny. Pak se směs scedí a nanáší se na postižené místo. Které bylinky působí protizánětlivě, regeneračně a urychlují hojení? Je to hlavně měsíček lékařský, heřmánek pravý, jedle bělokorá a třezalka tečkovaná.

Co rozhodně nedělat

Popáleninu nechlaď ledem, ledovou tříští ani sněhem, mohla by se tak prohloubit. Ideálně taky dbej na čistotu vody, ve které popáleninu chladíš.

Nikdy nepropichuj puchýře. Zabraňují infekci, která by se mohla dostat do rány. Z popáleniny nestrhávej nic, co se do ní přichytilo, například kus oblečení. A ani nedezinfikuj okolí popáleniny alkoholovými roztoky.

Při práci s horkými věcmi se multitasking nevyplácí. Držíme palce, abys tyhle informace nikdy nemusela použít v praxi.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články