Zázračná aloe vera hojí popáleniny, léčí opary i ekzém

Pixabay
|
11. 05. 2022
|
Zázračná rostlinka, kterou si nejčastěji spojujeme s úlevou od popálenin, má svoje kořeny pravděpodobně v jižní Africe. Postupně se ale rozšířila do celého světa. S jejím putováním je spojena spousta romantických legend.

Krásná díky aloe

Jedna z nich třeba říká, že aloe používali už ve starém Egyptě. Věří se, že Egypťané oceňovali rostlinu především pro její léčebné použití, rovněž prý byla zavedena jako dar při faraonově pohřbu. A byla to právě aloe, která údajně mohla za krásu egyptských královen Kleopatry a Nefertity. Rostlinku užívali také indiáni. Například Seminolští Indiáni z Floridy popsali pramen mládí jako vodu, která vytéká ze středu rostlin aloe vera.

Štěstí na dosah

Rostlině jsou ovšem připisovány také další méně obvyklé účinky. Podle legend dokáže aloe vera přinášet štěstí a odhánět zlé duchy. Před stovkami let tak věšeli Afričané několik rostlin aloe vera nad své dveře, aby se vyvarovali zlých duchů. Tato tradice je hojně rozšířená také v Egyptě. Snítka aloe má symbolizovat naději a štěstí pro ty, kdo v domě žijí.

Co obsahuje aloe vera?

Gel z aloe vera obsahuje vitamíny skupiny A, B, C a D. Z minerálů je zastoupen nejvíce hořčík, vápník a zinek. Najdeme tady ale taky aminokyseliny, polysacharidy, enzymy, steroly, antioxidanty a další tělu prospěšné látky. Díky svému složení se může takhle rostlinka pochlubit silnými protizánětlivými, antibakteriálními, anestetickými a regeneračními účinky.

aloe-vera-277948_1280.jpg

Aloe vera obsahuje léčivý gel.
Pixabay
Rostlinku si můžeš klidně pěstovat i sama doma.

Jednička v boji s popáleninami a štípanci

Aloe vera můžeš užívat jak zevně, tak vnitřně. Je skvělá k léčbě popálenin a puchýřů, poradí si taky s opary nebo nevzhlednými vřídky. Pokud tě trápí afty, i s tímhle problémem může aloe pomoct. Hojí taky škrábance, štípance od hmyzu, ekzémy, odřeniny, akné i kožní alergie. Navíc vyživuje a hydratuje pleť, která je krásně hladká a jemná na dotek.

Lepší imunita díky aloe

Vnitřně se užívá v souvislosti s trávícími obtížemi – při průjmech, pálení žáhy, překyselení žaludku nebo zácpách. Navíc taky čistí střeva a podporuje imunitní systém. Používá se i při nachlazení, bolestech v krku nebo zánětu dásní. Aloe je taky skvělé antidepresivum z přírody. Uklidňuje nervový systém, zabraňuje depresím a snižuje vysokou teplotu.

Není všechno zlato, co se třpytí

Bez nadsázky můžeme aloe vera označit za magickou rostlinku, která by neměla v našich květináčích chybět. Pokud se ale rozhodneš její gel využít v domácnosti, dávej si pozor, aby se ti do něj nedostaly kousky listů. Ty mají totiž silně projímavé účinky. To samé platí taky v případě, kdy vybíráš gel z aloe vera v obchodě. Čti složení, zajímej se o místo, kde byla aloe vypěstována a informuj se taky o tom, jestli součástí gelu nejsou pomleté listy rostliny.

Kdy aloe raději nepoužívat?

Aloe vera gel není vhodný pro pacienty s hemoroidy, při menstruaci, gynekologických problémech a v období těhotenství. Protože obsahuje kyselinu salicylovou, neměli by ho užívat ani pacienti s poruchou srážlivosti krve. Odborníci se dále shodují, že vnitřní užití není vhodné ani pro děti do 15 let. Pokud užíváš více léků, poraď se o konzumaci gelu z aloe se svým lékařem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články